25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.08.2022 13:06 | Son Güncelleme: 02.08.2022 14:56

Nancy Pelosi olası Tayvan ziyareti öncesi Güney Çin Denizi'nde sıcak saatler

Çin silahlı kuvvetleri ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin muhtemel Tayvan ziyareti öncesinde hareketli saatler yaşıyor. Hava ve deniz kuvvetleri alarmda
Nancy Pelosi olası Tayvan ziyareti öncesi Güney Çin Denizi'nde sıcak saatler

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Pasifik ülkeleri turunda Tayvan'ı ziyaret etme ihtimali Çin'in alarma geçirdi. Tarihsel Tek Çin politikası kapsamında Tayvan’ı ayrı bir ülke olarak tanımayan Pekin yönetimi, geçtiğimiz günlerde "Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse Çin ordusu boş durmayacak" açıklamasını yaptı. Uluslararası ajansların haberlerine göre Çin savaş uçakları bu sabah Tayvan Boğazı'ndaki sınır hattı yakınında görüldü.  Hatta bölgede birkaç Çin savaş gemisi bulunuyor.

Ordu yüksek alarm seviyesine geçti

Son 25 yılda Tayvan'a resmi ziyarette bulunan üst düzey bir ABD'li yetkili olmadı. Pelosi'nin muhtemel ziyaretinin bu gece gerçekleşmesi bekleniyor. The Financial Times'a gelişmeler hakkında bilgi veren Tayvanlı bir yetkiliye göre; bu sabah çok sayıda Çin savaş uçağı Tayvan Boğazı'nı kesen hatta yakın uçtu.

Çin böylelikle Tayvan yönetimine uçaklarının başkent Taipei'ye "dakikalar içinde ulaşabileceği" mesajını verdi. İki komşu ülkenin askeri yetkililere göre, Güney Çin Denizi ve Tayvan bölgesinde sorumlu olan Çin Halk Kurtuluş Ordusu birimleri yüksek alarm seviyesine geçti.

"Hava sahası askeri harekat için temizlendi"

Geçen hafta bölgede çeşitli tatbikatlarla gövde gösterisi yapan Çin Güney Çin Denizi'nde bu sabahtan cumartesi gecesine kadar sürmesi planlanan bir tatbikat daha yapacağını duyurdu. Çin'in Tayvan'a en yakın eyaleti olan Fujian'daki iç hava trafiği bugün aksadı. Çin Hava Kuveetleri'nin de kullandığı bir hava limanına uçuşlar iptal edildi. Bu durum hava sahasının askeri hareketler için temizlenebileceği şeklinde yorumlandı.

Tsai Ing-wen ile görüşme doğrulandı

Pelosi'nin Japonya, Güney Kore ve Malezya'yı kapsayan resmi seyahat programında Tayvan yok ancak konuya yakın kaynaklar tecrübeli ABD'li politikacının çarşamba günü Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile görüşeceğini doğruladı.

Pelosi uzun yıllardır Çin'i insan hakları ihlalleri konusunda eleştiren isimler arasında yer alıyor. Daha önce 1989'da gerçekleşen katliamı anmak amacıyla Tiananmen Meydanı’nı ziyaret etmiş ve muhaliflerle bir araya gelmişti. Geçen nisan ayında planladığı Tayvan ziyareti, politikacının Covid-19'a yakalanması nedeniyle ertelenmişti.

"Çin tatbikatları bekleniyor"

Taipei'deki Stratejik ve Savaş Oyunları Araştırmaları Konseyi'nde araştırmacı olan Hsu Yen-chi, The Financial Times'a verdiği demeçte “Pelosi ayrıldıktan sonra Tayvan çevresinde büyük ölçekli Çin tatbikatları bekleneceğini söyledi.

"Önlem almazsak kontrolden çıkabilir"

Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun ziyareti "tehlikeli ve kışkırtıcı" olarak kınadı. Pelosi'nin ziyareti onaylandıktan sonra konuşan Zhang "Tayvan'ın bağımsızlık eğilimi daha da gelişiyor. Uygun ve güçlü bir önlem almazsak durum kontrolden çıkabilir” dedi.

Moskova ile Pekin'in anlaştı mı?

Japon ordusuna göre de Çin'in bir füze destroyeri, bir fırkateyn ve bir askeri gözetleme gemisi, son günlerde Japonya'nın güneybatı adalarında dolaşıyor ve sık sık Japonya'nın en batıdaki bölgeleri ile Tayvan arasında geçiyor.

Rusya'nın Ukrayna işgaliyle beraber Çin'in de Tayvan'a yönelik bir askeri operasyon düzenleyeceği, Moskova ve Pekin'in bu konuda anlaşmış olabileceği spekülasyonları artmıştı.

Uçağın takip edilmesi yasaklandı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi taşıyan 09-0540 kayıt numaralı ABD Hava Kuvvetleri’ne ait Boeing C-40C tipi uçağın flightradar24.com sitesinden takip edilmesi yasaklandı.

Bloomberg ise Boeing C-40C model (SPAR19) uçağın canlı olarak 300 bin kişi tarafından takip edildiğini ancak Nancy Pelosi'in içinde olup olmadığının bilinmediğini açıkladı. 

13.45: Uçağın haritadaki son yeri

 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin içinde olduğu tahmin edilen uçağı takip etmek için - Tıklayın.