20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 22.02.2022 11:31 | Son Güncelleme: 22.02.2022 17:35

NASA Mars'taki bulutları fotoğrafladı

NASA'nın 2012 yılından bu yana Mars'ta bulunan aracı Curiosity, Kızıl Gezegen'in atmosferinde süzülen bulutları fotoğrafladı
NASA Mars'taki bulutları fotoğrafladı

NASA’nın uzay aracı, Mars’ın gökyüzünde gezen bulutları fotoğrafladı. Fotoğrafı çeken Curiosity isimli araç Ağustos 2012’den beri gezegenin yüzeyinde dolaşıyor, aracın toplam görev süresi 3 bin 300 Mars gününe ulaştı. Curiosity, geçen sene Mars’a gönderilen Perseverance aracı kadar ileri teknolojiye sahip olmasa da hâlâ etkin ve Kızıl Gezegen’de değerli araştırmalar yapmaya devam ediyor.

Newsweek'in aktardığına göre, aracın kamerasından farklı vakitlerde çekilen fotoğraflar iki-sekizlik video kareleriyle birleştirildi. İki farklı perspektiften çekilen fotoğrafların ilki aracın üzerinden geçen bulutları gösterirken, ikinci perspektifin bulutları ufuktan geçerken yakaladığı görülüyor. 

12 Aralık 2021'de Curiosity aracı tarafından çekilen Mars'taki bulutlar

Ancak bulutların var olması, Mars’ta sıvı-su bulunduğu anlamına gelmiyor. İki perspektifi karşılaştıran bilim insanları, bulutların 80 kilometre yükseklikte olduğunu ve büyük olasılıkla, yüksek seviyedeki soğuk havanın dondurduğu karbondioksit buzlarından oluştuğunu hesapladı. Bilim insanlarının bulutların hızını hesaplama imkânı da mevcut fakat NASA bu konuda bir bilgi vermedi.

Paylaşılan fotoğraflar, Curiosity’nin Mars’ta yakaladığı ilk bulutlar değil. NASA, Mayıs 2021’de, o yılın Mart ayında çekilmiş “parlak bulutları” yayınladı. Uzay ajansı, bulutları “Güneş’in ışınlarını yansıtan buz kristalleri ile dolu incecik kabarcıklar, bazıları farklı renklerle parıldıyor” diyerek tanımlamıştı. 

Mars’ın atmosferinin çoğunlukla karbondioksit ve bir miktar su buharıyla kaplı olduğu, ortalama sıcaklığının -63°C ve yaşamaya uygun bir gezegen olmadığı biliniyor.

Fotoğraflar: NASA/JPL-Caltech/York Üniversitesi