1990'ların başında Letonyalı bir subaya ordusunun Rus işgaline karşı ne kadar dayanabileceği sorulduğunda “Yaklaşık 12 dakika” diye cevap vermişti. 2016 gibi yakın bir tarihte, Amerikan hükümetine yakın bir strateji düşünce kuruluşu olan Rand tarafından düzenlenen bir dizi savaş oyunu, Rus tanklarının 60 saat içinde Letonya ve Estonya'nın başkentleri Riga ve Tallinn'in eteklerine ulaşacağı sonucuna vardı. Bugün ise durum tamamen farklı.
Baltık savunma hattı
NATO, üç Baltık ülkesindeki toprakların her santimetrekaresini koruma sözü veriyor ve bunun için Almanya, Polonya ve Finlandiya'dan gelen takviyelerle birlikte üç kuvvet düzeni oluşturuyor. Şimdi NATO'nun doğu kanadının askeri açıdan en savunmasız bölümünü oluşturan Estonya, Letonya ve Litvanya, ‘Baltık savunma hattı’ tahkimatı ile güçlendiriliyor. Buradaki temel unsur; üç ülkenin Rusya, Belarus ve Kaliningrad ile olan sınırlarında 1.000'den fazla beton sığınak olacak.
Estonya 60 milyon euro harcamayı planlıyor
Estonya, Rusya ile olan 290 kilometrelik sınırı boyunca 600 tesisin inşası için yaklaşık 60 milyon euro harcamayı planlıyor. Estonya hükümetinin savunma hazırlığından sorumlu müsteşarı Susan Lillevali'ye göre her bir sığınak kabaca 37 metrekare büyüklüğünde ve yaklaşık on askerin sığabileceği alana sahip olacak. Sığınak topçu saldırılarına karşı da güçlendirilecek.
Ayrıca bölgeye mühimmat depoları ve zırhlı araçları engellemek için tanksavar mayınları, hendekler, akordeon telleri ve ejderhanın dişi olarak bilinen beton kazıklar konulacak. Estonya Savunma Birliği yedek kuvvetinden Yarbay Kaido Tiitus plan hakında “Düşmana karşı savaşmak için gerekli tüm araçları içeriyor” dedi.
‘Rusya 3 yıl içinde NATO’ya saldırı başlatabilir’
Proje, Kremlin'in Ukrayna'dan sonra dikkatini Baltık ülkelerine çevirebileceği endişesiyle büyük bir hızla ilerliyor. Geçen ay Estonya başbakanı Kaja Kallas The Times'a Rusya'nın üç yıl gibi kısa bir sürede NATO'ya saldırı başlatabilecek konumda olabileceğini söyledi. Ülkenin dış istihbarat teşkilatının yıllık raporunda, Rusya'nın Baltık ülkelerinin sınırlarına, Şubat 2022'de Ukrayna'nın tam işgalinden önce sahip olduğu 19.000 askerin iki katı kadar asker konuşlandıracağı uyarısında bulundu. Rapor Rusya'nın, Finlandiya ile olan 1335 kilometrelik sınırı kapsayacak şekilde Petrozavodsk'ta üslenecek yeni bir kolordu oluşturma planlarını da içeriyor.
Gelecek yıl inşasına başlanacak
Baltık sığınaklarının ilk prototipleri şimdiden geliştirildi ve inşaat çalışmalarının gelecek yılın başında başlaması bekleniyor. Üç baltık ülkesi de yakın zamanda Rusya ve Beyaz Rusya ile olan sınırlarının büyük bir kısmına çit ördü. Ancak bu çitler tanklardan ziyade göçmenleri ve kaçakçıları caydırmayı amaçlıyor. Askeri altyapılarının büyük çoğunluğu daha iç kesimlerde bulunuyor.
NATO planlamacılarını en çok endişelendiren senaryo, Rusya'nın Baltık ülkelerine karşı hızlı ve geniş kapsamlı bir saldırı başlatması ve ittifak içinde kaos yaratacak önemli zaferler elde etmesi. Savunma hattının bu tür bir istilayı ilk aşamada kontrol altında tutması amaçlanıyor. Estonya Savunma Bakanlığı, bir saldırganın bu tür mevzileri ele geçirmek için tahkimatlar olmadan ihtiyaç duyacağından dört ila yedi kat daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyor. Hat en azından savunma için yeniden toparlanmayı ve NATO üye ülkelerinden gelecek takviye için zaman kazandırmayı sağlamalı.
"Ukrayna'daki savaşı inceledik"
Tiitus "Ukrayna'daki savaşı, Ukraynalıların karşı saldırısının başarılı olmamasının arkasında ne olduğunu ve Rusların neden Ukrayna'nın kalbine doğru ilerlemeye devam edemediğini inceledik. Bunun arkasında her türlü hareketliliğe karşı önlem var. Öğrenilen ana ders, özellikle Rus zırhlı birliklerinin ilerleyişini durdurmanın yollarını bulmamız gerektiğidir, çünkü onların geçmesine izin verirsek, tüm ülkeleri korumak için çok geç kalmış olabiliriz. Bu yüzden buna sınırlarımızın kenarından başlamamız gerekiyor” dedi.