27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2024 10:45 | Son Güncelleme: 29.01.2024 10:52

Bild gazetesi Almanya'nın savaş planının detaylarını sızdırdı: Sivillere büyük görev düşüyor

Almanya, Rusya’nın Avrupa’ya saldırması durumunda hazırlıklı bulunmak için nisan ayına kadar tam teşekküllü bir savaş planı hazırlıyor. Bild gazetesi Operasyon Almanya adlı planın detaylarına ulaştı. Planda sivillere büyük görevler düşüyor
Bild gazetesi Almanya'nın savaş planının detaylarını sızdırdı: Sivillere büyük görev düşüyor

Bild gazetesindeki bilgiye göre uzmanlar, Rusya’nın 5 ila 8 yıl içinde Avrupa’ya saldırı başlatabileceğini öngörüyor. Bu nedenle olası bir savaş durumunda Almanya’nın Rus saldırısını geri püskürtecek hazırlığa sahip olması gerekiyor. Savunma Bakanı Boris Pistorius generaller ve siyaset uzmanları, savaşa hazırlık çağrısı yapanların arasında bulunuyor.

Almanya Operasyon Planı

Almanya ordusu 31 Mart'a kadar "Almanya Operasyon Planı" (OPLAN) adlı bir kriz planı hazırlayacak. Yüzlerce sayfa uzunluğunda olacağı belirtilen strateji planının bazı detayları ortaya çıktı.

Uzmanlar Almanya'nın doğrudan bir savaş cephesine sınırı olacağını düşünmüyor. Bunun Almanya; tank, füze vb. cephanelerin taşınmasında rol oynayacak transit bir ülke olacak. Ülkeyi vuracak en büyük tehditler ise siber saldırılar (örneğin elektrik santralleri, cep telefonu şebekesi), sabotajlar (örneğin demiryolu şebekesi), dezenformasyon kampanyaları olacak.

Belirli yollar sivil trafiğine kapatılacak

OPLAN, askerlerin, tankların vb. acil bir durumda cepheye hızlı bir şekilde ulaşabilmesini sağlamak istiyor. Bu da ulaşım akslarının (otoyollar, tren yolları) sivil trafiğe kapatılacağı anlamına gelmektedir. Askerler önemli yollarda, tren istasyonlarında, limanlarda vs. konuşlandırılacak ve olası saldırılara karşı cephaneleri ve nakliyeyi koruyacaklar.

Plana göre şirketler; tank ve diğer askeri araçlara benzin tedariki sağlamak için orduya destek olacak. Devlet, orduya su ve gıda sağlamak için şirketlerle sözleşme yapacak.

Siviller gönüllü hizmet edecek, sığınak kuracak

Olası bir savaş durumunda vatandaşların gönüllü hizmet yapmalarını öngören planda doğu kanadında çok sayıda askere ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Altı alaya kadar oluşturulacak gönüllü asker birlikleri elektrik santrallerini korumada yardımcı olacak.

Almanya'da sadece 579 sığınak var, bu nedenle vatandaşların kendi sığınaklarını (örneğin bodrum katları, garajlar) oluşturmaları gerekiyor. Sivil savunma şefi Ralph Tiesler "Kalan sürede sığınak inşa etmek artık mümkün değil ve uygun da değil” dedi.