15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2023 10:30 | Son Güncelleme: 19.04.2023 11:11

NATO'dan yapay zeka önlemi: Askeri alanda kontrol için Çin ile anlaşmalıyız

Çin’in ortaya koyduğu hırs ve politikaların NATO tarafından kınanması güç geçişi olarak adlandırılan durumu ortadan kaldırmıyor. NATO başkanı Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada "Çin çıkarlarımıza yönelik tehdit oluşturuyor ve bu durum ikili ilişkileri daha önemli hale getiriyor" dedi
NATO'dan yapay zeka önlemi: Askeri alanda kontrol için Çin ile anlaşmalıyız

NATO başkanı Jens Stoltenberg dün yaptığı açıklamada, NATO'nun yapay zeka ve diğer yıkıcı teknolojilerin askeri alanda kontrollü bir şekilde kullanılmasını öngören kurallar konusunda Çin ile bir anlaşma yapmak istediğini söyledi. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, ittifak üyeleri arasında kabul edilen ve sorumlu kullanım ilkelerini özetleyen bir yapay zeka stratejisini takiben, yeni teknolojiler için ortak evrensel standartlar geliştirmeye çalışıyor. 

“Bir sonraki adım Çin ile yapay zeka için anlaşmak”

Stoltenberg, silahların kontrolü ve silahsızlanma konulu bir NATO konferansına video bağlantısıyla başlanarak konuşmasını gerçekleştirdi. Stoltenberg "Bir sonraki adım, hem bu değerler ve ilkeler üzerinde hem de kontrollü kullanım için bazı kurallar üzerinde anlaşmak için Çin ile ilişki kurmak olacaktır" dedi. Stoltenberg personelinin Pekin dahil başkentlerdeki mevkidaşlarıyla düzenli temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Evrensel standartlar belirlenecek

NATO silahsızlanma konferansında konuşan Stoltenberg "Belirli bir ülkenin sahip olduğu yapay zeka algoritmalarının ve araçlarının sayısını, füzeler ve savaş başlıklarında olduğu gibi basitçe sayıp sınırlayamayız" dedi.

NATO lideri bu yeni teknolojilerin askeri alanda sorumluluk bilinciyle kullanımı için ortak evrensel standartlar geliştirmeye karalı olduklarını vurguladı. Yapay zeka teknolojileri ve bunların kullanım ilkeleri üzerine bir strateji belirleyeceklerini belirtti. Stoltenberg, bu tür çalışmalara bir örnek olarak Birleşik Krallık'ın anti-uydu füzeleri ve yönlendirilmiş enerji silahlarının dış uzayda kullanımının yasaklanmasına ilişkin Birleşmiş Milletler nezdindeki çalışmalarını hatırlattı.

Çin’in zorbalıkları yapay zeka anlaşmasını etkilemez

31 üyeli askeri ittifakın liderleri geçen haziran ayında Çin'in sistemik bir sorun olduğu konusunda mutabık kaldılar. Müttefikler Pekin'in çeşitli alanlarda, özellikle de uzun vadede yarattığı güvenlik tehdidi konusunda giderek daha bilinçli hale geliyor. NATO başkanı, Çin'in askeri ve nükleer silahlarını arttırma çabalarının yanı sıra komşularına karşı zorbalık olarak nitelendirdiği davranışları ve ittifak hakkında dezenformasyon yayarken kritik altyapıyı kontrol etme çabaları konusunda uyarılarını tekrarladı. Fakat aynı zamanda Çin ile yapay zeka teknoloji arasında bir köprü kurmaya da yeşil ışık yaktı.

“Çin çıkarlarımıza yönelik tehdit oluşturuyor”

Stoltenberg açıklamada "Çin'i bir düşman olarak görmüyor ya da değerlendirmiyoruz ancak Çin çıkarlarımıza, NATO değerlerimize ve güvenliğimize yönelik bazı zorluklar teşkil ediyor. Bu durum Çin'le ilişki kurmayı daha da önemli hale getiriyor çünkü yeni modern kabiliyetlere, uzun menzilli füzelere yatırım yaptıklarını, nükleer başlık sayısını birkaç yıl içinde üç kattan fazla artırdıklarını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

“Nükleer silahlanmada şeffaflık Çin’in yararına olur”

Stoltenberg, doğrulanabilir sınırlar da dahil olmak üzere nükleer cephanelikleri konusunda daha fazla şeffaflık sağlamanın Çin'in çıkarına olacağını söyledi. NATO Başkanı "Çin oturup nükleer savaş başlığı sayısına sınırlama getirmek de dahil olmak üzere daha fazla silah kontrol anlaşması yapmaya istekli olmalı" dedi.

Yapay zekanın ordularda kabulü Lahey’de gerçekleşti

Aralarında ABD, Çin ve Güney Kore'nin de bulunduğu 60'tan fazla hükümetten yetkililer şubat ayında Lahey'de bir araya gelerek yapay zekanın orduda kullanılmasının etik ve yasal sonuçlarını tartıştı. İki gün süren geniş kapsamlı tartışmalar sonucunda hükümetler, insanların yapay zekayı orduda kullanırken sahip oldukları sorumluluğu kabul eden bir eylem çağrısı imzaladı.