28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.10.2023 19:14 | Son Güncelleme: 30.10.2023 19:22

Netanyahu hükümeti Filistin vergi fonlarını donduruyor

İsrail Maliye Bakanı, Filistinlilerin vergi fonlarını dondurmaya hazırlanıyor. Bakan Smotrich, atacağı adıma Filistin yönetiminin Aksa Tufanı adıyla Gazze'den başlatılan saldırıyı kınamamasını gerekçe gösteriyor
Netanyahu hükümeti Filistin vergi fonlarını donduruyor

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Filistin yönetiminin, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim'de Aksa Tufanı adıyla başlatılan saldırıları kınamaması nedeniyle Filistin vergi fonlarını dondurmaya hazırlanıyor. İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Smotrich, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya bugün gönderdiği mektupta Maliye Bakanlığının bu ay Filistin yönetimine fon sağlamayacağını ifade etti.

Filistin yönetiminin, Hamas'ın eylemlerine mesafe koymayı uygun bulmamasının, bu adımın gerekçesi olduğunu savunan Smotrich, aksine Filistin yönetiminin Hamas'ın eylemine desteğini açıkladığını ve İsrail aleyhinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde çaba sarf ettiğini belirtti. Maliye Bakanı, ayrıca Filistin yönetiminin, eylemi gerçekleştirenleri destekleyerek vergi fonlarını İsrail Devleti ve vatandaşlarına karşı faaliyetleri finanse etmek için kullanıldığını ispat ettiğini ileri sürdü. Hiçbir şey olmamış gibi davranamayacaklarını kaydeden Smotrich, "Maliye Bakanlığına bu ay para transferlerinin dondurulması yönünde talimat verdiğimi belirtmek isterim." ifadesini kullandı.

Filistin Kurtuluş Örgütü ile 1994'te imzaladığı Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistin yönetimi adına vergi topluyor ve topladığı aylık yaklaşık 190 milyon doları Filistin hazinesine aktarıyordu. İsrail yönetimi, yaklaşık 2 yıldır, Filistin yönetimi adına topladığı vergilerden kesinti yapıyor, Filistin hükümeti Kasım 2021'den bu yana memur maaşlarını tam ödeyemiyordu.

Kaynak: AA