08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2024 21:22 | Son Güncelleme: 25.07.2024 00:49

Netanyahu Kongre'de konuştu: Birlikte olursak biz kazanırız, onlar kaybeder

Kongre'nin ortak oturumuna hitap eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu konuşmasına başlamadan önce dakikalarca ayakta alkışlandı. Netanyahu, "Medeniyet güçlerinin zafer kazanması için Amerika ve İsrail'in birlikte durması gerekiyor. Birlikte olursak biz kazanırız, onlar kaybeder" dedi
Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times
Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times

Netanyahu Kongre'deki konuşmasına onlarca milletvekilinin boykotu ve Kongre Binası yakınlarında binlerce kişinin protestosuyla başladı. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Netanyahu, yakasının bir tarafında İsrail ve ABD bayrakları bulunan bir rozet ve Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerle dayanışmayı ifade eden sarı bir rozet taktı.

Rehineleri kurtarma sözü

Netanyahu, serbest bırakılan rehinelere ilişkin de konuştu ve "Tüm sevdiklerimiz evlerine dönene kadar rahat etmeyeceğim" dedi. Netanyahu ayrıca 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırı sırasında Hamas tarafından kaçırılan rehineleri geri getirme sözü verdiğini kaydetti.

Netanyahu'nun yaptığı konuşma 45 dakika sınırını aştı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kongre'de yaptığı son konuşmada 30 dakikadan biraz daha az bir süre almıştı.

Netanyahu ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada "Bu ailelerin çektiği acı kelimelerle ifade edilemez. Dün onlarla tekrar bir araya geldim ve onlara şu sözü verdim: Tüm sevdikleri evlerine dönene kadar rahat etmeyeceğim. Hepsi" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun ABD Kongresinde yapacağı konuşma sırasında, ABD Kongresi üyesi Rashida Tlaib (ikinci sıra ortada) Netanyahu'yu protesto etti. Tlaib, Netanyahu'nun konuşması sırasında elinde "Savaş Suçlusu (War Criminal)" yazılı yazı vardı.

 

Pearl Harbor ve 7 Ekim

Başbakan Benjamin Netanyahu, ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt'in Pearl Harbor saldırısının ardından Kongre'de yaptığı konuşmasını hatırlatarak, "7 Aralık 1941 ve 11 Eylül 2001 gibi 7 Ekim de sonsuza kadar rezillikle anılacak bir gün" dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu konuşması sırasında 58 kez ayakta alkışlandı ve Kongre'de yabancı bir liderin ayakta alkışlanma rekorunu kırdı.

İsrail Başbakanı Kongre'de yaptığı konuşmada 7 Ekim'in "gökyüzünde tek bir bulutun bile olmadığı mükemmel bir gün olarak başladığını" söyledi ve 1200'den fazla kişinin ölümüne yol açan Hamas saldırısı sonrası "Cennet birden cehenneme dönüştü" dedi.

Biden en karanlık günlerimizde yanımızdaydı

Netanyahu, Biden'ın en karanlık anında İsrail'in yanında durduğunu ve bunun asla unutulmayacağını söyledi ve "İsrail'e yarım asırlık dostluğu için kendisine teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Netanyahu İsrail-Amerikan ittifakını överek, kendisi ve Biden arasındaki keskin farklılıklardan kaçınarak ve Perşembe günü görüşeceği Kamala Harris'ten bile bahsetmeyerek dikkat çekti.

Pek çok kişi Netanyahu'nun Kongre'deki konuşmasını Demokrat başkanı bir kez daha eleştirmek için kullanmasını bekliyordu ancak başbakanın şu ana kadarki açıklamaları, günler önce Demokratların başkan adaylığından istifa eden Başkan Joe Biden'a övgü dolu sözler oldu.

Netanyahu'nun konuşması konuşmasının bazı bölümlerinde daha sert bir tona büründü ama aynı zamanda Gazze'deki savaşı protesto edenleri de "kullanışlı aptallar" olarak tanımladı ve "Yahudi devletinin elleri asla zincirlenemeyecek" dedi ve şöyle devam etti:

"Teröristleri hedef alanlarla sivilleri hedef alanlar, demokratik İsrail devleti ile Hamas'ın terörist haydutları arasındaki basit ayrımı yapmayı reddediyorlar"

Savaş karşıtı sivil toplum örgütü ve kadınların öncülüğündeki CODEPINK üyeleri, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ne hitap etmek için başkent Washington DC'deki ABD Kongre Binası'na (Capitol) gelmesi dolayısıyla protesto gösterisi düzenledi. Filistin yanlısı üyeler, Başbakan Netanyahu ve savaş karşıtı pankart ve dövizler taşıdı.



Kongre'deki birçok kişiden alkış sesleri yükseldi ama aynı zamanda ayağa kalkmayı ve tezahürat yapmayı reddeden önde gelen Demokratlar ise sessiz kaldı.

Bizim düşmanlarımız sizin düşmanlarınız

İsrail'in Hamas, Hizbullah ve Husilerle savaştığında İran'la savaştığını ve sonuç olarak ABD'yi koruduğunu dile getiren Netanyahu, "Bizim düşmanlarımız sizin düşmanlarınızdır. Bizim zaferimiz sizin zaferiniz olacaktır" ifadelerini kullandı ve bu konuşması sonrası alkışlar ve yuhalamalar bir arada yükseldi.

New York Polis Departmanı görevlileri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kongre'nin ortak oturumunda yapacağı konuşmadan önce güvenlik önlemlerini artırdı. (Fotoğraf: Jason Andrew)

 

Netanyahu, İsrail'in bugün verdiği hayatta kalma mücadelesini, İngiltere'nin İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında verdiği hayatta kalma mücadelesiyle kıyaslayarak Winston Churchill ile aynı zemine gelmeye çalışıyor. 

Netanyahu, "Bize araçları daha hızlı verin, biz de işi daha hızlı bitirelim" dedi.

Yeni bir Gazze doğabilir

Netanyahu, İsrail'in Hamas'ı yenmesinin ardından yeni bir Gazze'nin ortaya çıkabileceğini ve İsrail'in Gazze'yi yeniden yerleştirme gibi bir planının olmadığını söyleyerek savaşın sona ermesinden sonraki gün için planlarını ortaya koydu. Özellikle de Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in savaş başladığından bu yana üzerinde durduğu ve Filistinlilerin Gazze'den kalıcı olarak göç ettirileceği yönündeki iddialara karşı çıktığı bir konu.

(Fotoğraf: Jason Andrew)

 

Netanyahu iyimser bir şekilde İsrail ve Arap ortakları arasında yeni bir güvenlik ittifakı oluşturmaktan bahsetti. Arap liderler savaştan önce bu fikri destekleme konusunda temkinliydiler ve Gazze'de dokuz ay süren savaşın ardından şimdi daha da temkinliler.

Netanyahu İsrail'in demokrasisini överken İsrail'deki muhalifleri ise yargı sistemini değiştirmeye çalışarak bu demokrasiyi tehlikeye attığını savundu. Filistinliler ise Batı Şeria ve Gazze'de eşit haklar olmadan demokrasi olamayacağını belirtiyor.