20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 06.03.2023 21:25 | Son Güncelleme: 06.03.2023 21:48

Netanyahu: Yedek askerlerin eğitime katılmaması bir varoluşsal tehdit

Netanyahu hükümeti, İsrail'de savaş pilotları, siber güvenlik uzmanları gibi yedek askerler, yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemesi gerekçesiyle eğitimlere katılmayı reddetmesini İsrail için varoluşsal bir tehdit olarak nitelendirdi
Netanyahu: Yedek askerlerin eğitime katılmaması bir varoluşsal tehdit

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yedek askerlerin, hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemelerini gerekçe göstererek ordudaki talimlere katılmayı reddetmesinin varoluşsal tehdit oluşturduğunu söyledi. Netanyahu, Yahudilik için kutsal Purim Bayramı nedeniyle katıldığı programda konuştu. İsrail ordusuna bağlı aralarında savaş pilotları, siber güvenlik uzmanları gibi birliklerin yer aldığı yedek askerlerin hükümetin yargı düzenlemelerini gerekçe göstererek eğitimlere katılmayı reddetmesine değinen Netanyahu, askeri görevi reddetmenin mümkün olmadığını, bunun İsrail için varoluşsal tehdit oluşturduğunu ifade etti. Netanyahu, "Bu toplumda protestoya yer var, fikir ayrılıklarına yer var ama görevi reddetmeye yer yok" diye konuştu.

"Bir diktatörlükte hizmet için gönüllü olmayacağız"

Bu arada Ynet internet sitesinin haberine göre, hükümetin yargı düzenlemesine karşı çıkarak eğitimlere katılmayı reddeden yedek askerler yaptıkları ortak açıklamada Netanyahu'ya tepkilerini dile getirdi. Yedek askerlerin açıklamasında, "Sen bir diktatörlük darbesi yürütürken bize ulusal birlik hakkında yalan söyleme, bizi asi ve ulusal tehdit olarak gösterme. Bir diktatörlükte hizmet etmek için gönüllü olmayacağız" ifadelerine yer verildi.

Olayın geçmişi

İsrail ordusunda görev yapan 37 yedek savaş pilotu, yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifine tepki amacıyla 8 Mart'ta eğitime katılmayacaklarını açıklamıştı. İsrail basını ayrıca İsrail ordusunun hayattaki tüm hava kuvvetleri komutanlarının Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ülkedeki gelişmelerle ilgili endişelerini dile getiren ve savaş pilotlarının adımlarını destekleyen bir mektup gönderdiğini geçmişti. Aynı şekilde, İsrail ordusu siber kuvvetlerine bağlı aralarında albay, yarbay ve tümgenerallerin yer aldığı 150 kadar personelin, yargı düzenlemesi durdurulmazsa bir sonraki eğitimlere katılmayacağı açıklamıştı.

İsrail ordusundaki farklı kuvvet ve birliklerden bazı yedek askerler de yargı düzenlemesine karşı eğitimlere katılmayacağı yönünde açıklamalar yapmıştı. İsrail ordusu ve istihbarat gibi güvenlik bürokrasisinden muvazzaf ve emeklileri temsil eden gruplar farklı zamanlarda Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı ortak açıklamalar yayımlamış, bazıları yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolara katıldıklarını duyurmuştu.

Kaynak: AA