29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Netflix, Apple, Spotify, Disney ile anlaştılar, milyonlar kazanıyorlar

ABD’li ünlü talk şovcu Oprah Winfrey ile röportajlarında İngiliz Kraliyeti’ni hedef alan “ırkçılık” açıklamaları ile olay yaratan Prens Harry ve eşi Meghan, Kraliyet Ailesi mensubu olmaktan vazgeçeli bir yıl oldu. Peki çift nasıl geçiniyor, ne yapıyor?
Netflix, Apple, Spotify, Disney ile anlaştılar, milyonlar kazanıyorlar

Bir kraliyet ailesinde ikinci çocuk olmak ya da taht sırasında gerilerde olmak kolay değil. Birleşik Krallık’ta prens ya da prenses olmak Hollywood filmlerinde anlatıldığı kadar parıltılı bir hayat vaat etmiyor. Taht için ilk sırada olanlar, kral ve kraliçe olmaya hazırlanırken, bu, diğer kraliyet mensupları için geçerli değil. Kurdele kesmek, açılışlara katılmak, kraliçeyi temsil etmek, kamu önünde kendi düşüncesini değil kraliyetin fikrini beyan etmek zorunda kalıyorlar. Eskiden kraliyet ailesinin ilk sırada varis olmayan temsilcileri diğer kraliyet ailelerinden kişilerle evlendirilerek farklı bir amaç edinmeleri sağlanırdı. Ya da imparatorluk zamanlarında tam zamanlı askeri görevlere atanırlardı.

Kendini 10 yıl askerliğe adadı

Prens Harry, abisi Prens William’ın üç çocuğu doğduktan sonra taht sırasında altıncılığa geriledi. 12 yaşındayken annesi Diana’yı paparazzilerin takibi sonucu trafik kazasında kaybetmenin travmasını bir türlü atlatamadığını her röportajında dile getiriyordu. Eton Koleji’nde notları pek parlak olmayan Harry kendini 10 yıl askeri hizmete adadı.

Filmlerdeki gibi bir hayat değil

Amerika’nın prestijli üniversitesi Northwestern mezunu Meghan Markle ise Harry ile evlenmeden önce özellikle Suits dizisiyle kendini Hollywood dünyasında kanıtlamış, kadınlar için cinsiyet eşitliği alanında Birleşmiş Milletler için çalışan biriydi. Ancak İngiliz Kraliyet ailesi, Disney filmlerindeki peri masallarına hiç benzemiyordu. Meghan ilk başlarda çeşitli kamu hizmetlerinde yer alsa da hem İngiliz tabloid basınının acımasız haberleri hem de kraliyet ailesinin mesafeli yaklaşımı onu ve Harry’yi bir karar almaya itti. 

Unvanlarını korudular ama...

Meghan ve Harry kraliyet görevlerinden ayrıldıktan sonra Sussex Dükü ve Düşesi ünvanlarını korudu ancak fahri unvanlar, kraliyet himayeleri Kraliyet Ailesi’nin çalışan diğer üyeleri arasında yeniden dağıtılmak üzere Kraliçe Elizabeth’e iade edildi. Afganistan savaşı gazisi Prens Harry, askeri ünvanlarını kaybetti ve artık Kraliyet Deniz Piyadeleri Başkomutanı değil.

Meghan düşük yaptı

Meghan, birkaç ay önce New York Times’a Archie’den sonra tekrar hamile kaldığını ancak düşük yaptığını açıkladı. ‘İlk doğan çocuğumu kucaklarken ikinciyi kaybettiğimi biliyordum’ diyen Meghan ‘çok yaygın bir trajedinin etrafındaki sessizliği kırmaya katkıda bulunmak için’ bu hikayeyi paylaştığını yazdı.

Ne kazanıyorlar?

Kraliyetin mali desteği kesildi ancak Prens Harry’nin annesi Diana’dan kalan 10 milyon dolarlık mirası var. Ancak büyük büyükannesi Ana Kraliçe’nin bıraktığı yaklaşık 100 milyon dolarlık servetten yararlanamıyor. Meghan Markle ise drama dizisi Suits başta olmak üzere, filmlerde ve televizyon şovlarında yaptığı çalışmalardan geçen yıl 2 milyon dolarlık sağladı. 

14.7 milyon dolarlık ev

Çift geçen yıl Ağustos’ta Amerika’nın California Santa Barbara sahilindeki Montecito’da 14,7 milyon dolarlık bir ev satın alarak Oprah Winfrey ve Ellen DeGeneres ve eşi Portia de Rossi gibi Hollywood ünlülerine komşu oldu. Forbes’un haberine göre 14,7 milyon doların 5 milyonunu yatırdılar ve 10 milyon dolarlık bir mortgage yaptılar. 

Kraliyete 3 milyon dolar geri ödeme

Meghan ve Harry İngiltere’deki aile evi Frogmore’un tadilatı için Kraliyet kasasından harcanan 3 milyon doları da geri ödedi. Bu mülkün değeri kabaca 5 milyon dolar hesaplanıyor. Yani Prens Harry ve Meghan’ın Montecito’daki evlerindeki öz sermaye de dahil olmak üzere tahmini net değerleri şu an yaklaşık 10 milyon dolar. Forbes’un 2019’daki son listesine göre Kraliçe’nin net değeri 500 milyon dolar iken, İngiliz Kraliyeti’nin sahip olduğu Kraliyet Mülkü, Lancaster Dükalığı ile birleşik değerinin toplam değeri 25 milyar dolar. 

Spotify ile 3 yıllık anlaşma

Spotify ile yaptıkları 3 yıllık bir anlaşma sonucu Dük ve Düşes Spotify’ın dünya genelindeki 320 milyon aylık kullanıcısı için podcast üretecek. Anlaşmanın bedeli bilinmiyor ama sektör kaynaklarına göre 15-18 milyon dolar aralığında olduğu tahmin ediliyor. 

Hollywood ile yeniden temas

TV dizisi Suits’teki rolüyle üne kavuşan Meghan Markle, kraliyetten ayrıldıktan sonra Disney ile Elephant belgeselinde anlatıcı olmak üzere bir anlaşma yaptı. Hollywood’la bağ kurdukları bir diğer çalışma ise Prens Harry ve Oprah Winfrey’in, Nisan 2019’da Apple TV + için akıl sağlığıyla ilgili bir dokümanter dizi hazırlayacaklarını duyurmasıydı. 

JP Morgan'dan 1 milyon dolar

Meghan ve Harry için bir diğer para kazanma yolu da özel etkinliklerdeki konuşmalar. Prens Harry’nin geçen yıl Miami’de düzenlenen özel bir JP Morgan zirvesinde yaptığı konuşmadan 1 milyon dolar kazandığı söyleniyor. Obamalar ve Clintonlar’ın da bağlı olduğu dünya çapında konuşma ayarlayan New York merkezli Harry Walker ajansına kayıt oldular. 

Netflix ile 100 milyon dolar

Çift için şu andaki en büyük potansiyel gelir kapısı Netflix. Dünya çapında 200 milyonun üzerinde abonesi olan Netflix’e belgeseller, filmler, diziler ve çocuk programları üretmek için 5 yıllığına 100 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladılar.

Kız çocukları bu yaz doğacak!

Geçen yıl, Los Angeles’taki evlerinin bahçesinde oğullarının ‘yasadışı’ fotoğraflarını çektiği gerekçesiyle paparazzi fotoğrafçılarına karşı dava açtılar. Evlerinin üzerinde günde üç kez drone’ların uçtuğunu, helikopterlerin geçtiğini söylediler. Hatta etraftaki güvenlik çitinin içine delikler açıldığını iddia ettiler. Prens Harry-Meghan Markle çifti, bu yaz ikinci çocuklarını kucaklarına alacak. 22 aylık oğulları Archie’nin bir kız kardeşi olacak.

Ten rengi nedeniyle doğan çocuklarına unvan verilmeyecekti

• Meghan, Kraliyet Ailesi’ndeyken yapabileceği şeylere sınırlar konduktan sonra, örneğin arkadaşlarıyla öğle yemeğine gidememek gibi, yalnız hissetmeye başladığını söyledi. • Bir Kraliyet Ailesi üyesinin sessiz kalmasını istediğini, aylardır evi terk etmediğini söyleyen Markle, “Her yerdeyim ama hiçbir yerde değilim” dedi. • “Artık hayatta olmak istemiyordum” diyen Markle, Harry “çok fazla kayıp yaşadığı için bunu ona söylemekten utandığını” da kaydetti. • “Yardım almak için bir yere gitmek istedim, ancak talebim reddedildi” dedi. • Winfrey’in «İntihar düşünceniz var mıydı?» sorusuna, “Evet. Herkes için her şeyi çözeceğini düşündüm” dedi. • Kraliyet Ailesi’nin Archie’ye prens ünvanını vermek istemediğine ilişkin soru üzerine Meghan, “Size dürüst cevap verebilirim. Hamile olduğum o aylarda, kraliyet ailesi içinden bir kişi Archie’ye bir unvan verilmeyeceği ve ten renginin ne kadar koyu olabileceğiyle ilgili yorumlar yaptı.” Meghan Archie’nin ten rengiyle ilgili konuşun kişinin kimliğini açıklamayı reddetti, “Bunun onlara çok zarar vereceğini düşünüyorum” dedi. • Prens Harry ise, babası Charles’la ilişkisine “Gerçekten hayal kırıklığına uğradım çünkü benzer şey yaşadı. Archie onun torunu. Bu ilişki için çabalamak, iyileştirmek önceliklerimden biri” dedi ve babası Charles’ın telefonlarına cevap vermeyi bıraktığını açıkladı. • Kardeşi Prens William’la ilişkisini ise “Birlikte cehennemden geçtik. Şu an mesafeliyiz” diye niteledi. (BBC)  

Röportajın perde arkası

30 saniye reklam 325 bin dolar The Wall Street Journal, CBS’in, Oprah Winfrey röportajının yayın hakkı için en az 7 milyon dolar ödediğini, yayında 30 saniyelik reklamın, normalin 2 katı, 325 bin dolar olduğunu açıkladı. Gazete, CBS’in rakiplerinin tekliflerinin üzerine çıkarak, röportajı 7 ila 9 milyon dolara satın aldığını, Prens Harry ve eşi Meghan’ın ise herhangi ücret almadığını yazdı.  İlk temas 2 yıl önce ABD tarihinin en çok izlenen talk showcularından biri olan ve şu ana kadar 37 bin kişi ile röportaj yapan Oprah Winfrey, “Oscar’ı aratmayan” dünya çapındaki bu röportajı için tam 2 yıl uğraştı.  Kensington Sarayı'na gitti Oprah, Düşes Meghan’a röportaj teklifini ilk olarak CBS kanalı üzerinden 2018 yılı Mart ayında iletti. Daha sonra Londra’ya giderek Kensington Sarayı’nda Meghan ile tanıştı.  Annesi ile kamkatlı 5 çayı Kraliyet çiftinin güvenini kazanmak için, Meghan’ın annesi Doria Ragland’ı o yılın Nisan ayında 64 milyon dolarlık Santa Barbara’daki evine davet etti. Sonraki iki ay devam edecek bu haftalık buluşmalara Meghan’ın annesi yoga matı ile geliyor, Oprah’la bahçede yoga yaptıktan sonra birlikte kamkat tatlısı eşliğinde çay içiyorlardı.  Düğünlerine katıldı İki ay sonra Oprah, Harry-Meghan çiftinin Windsor Kalesi’ndeki düğününe “bilet almıştı.” 1 yıl sonra 2019’da Harry ve Oprah, Apple TV’de yayınlanacak bir zihinsel sağlık belgeseli çekmek için Londra’da sık sık bir araya geldi.  Oprah’tan yalanlama Çiftin Kraliyet ile ipleri koparma noktası, tam da belgesel çekimleri sırasına rastladı. Oprah, basında çıkan Harry-Meghan çiftine “Kraliyet’ten ayrılın” tavsiyeleri verdiği yönündeki haberleri resmi bir açıklama ile yalanladı.  Harry-Meghan komşu geldi Ocak 2020’de Meghan ve Harry, unvanlarından feragat etti. Sonunda Oprah’ın California Montecito’daki evine komşu olduklarında, ünlü şov yıldızının, çift ile ilişkisi iyice içli dışlıydı. Meghan’ın kurduğu şirketten gelen hediye “yulaflı latte kahve” markasının reklamını kendi Instagram hesabından yapıyor; bebek Archie’ye 1’inci yaş gününde “Ördek! Tavşan!” kitabı hediye ediyordu.  90 milyon kişi izledi Son olarak olay röportajın çekimleri, Oprah Winfrey’in adı açıklanmayan bir arkadaşının Santa Barbara’daki evinin “Cennet Bahçesi” lakaplı bahçesinde gerçekleşti. Winfrey’in röportajını globalde 90 milyon kişi izledi. İngiltere dahil 17 ülkede yayınlandı. İngiliz basını bölündü İngiliz basını da Meghan ve Harry’nin, Oprah Winfrey’e verdiği röportajda bölünmüş durumda. The Times, Daily Mail gibi muhafazakar basın, Kraliçe’nin tavrının bilindik olduğunu ve tahtın saygınlığını korumak adına kendi kız kardeşine yönelik dahi zor kararlar verdiğini, bunların yeni bir şey olmadığını vurgulayarak, Meghan’ın yeni bir Diana rolüne savunmasında samimi olmadığı görüşünde.