25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.12.2022 13:48 | Son Güncelleme: 08.12.2022 13:57

New York Times haber merkezinde 40 yıl sonra gelen grev

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ta ücret pazarlığı sonuç vermeyince, binden fazla çalışan 40 yıl sonra ilk defa greve çıktı. Gazeteciler enflasyona uygun ücret zammı alamadığını, şirket görüşmelerin devam ettiğini söylüyor
New York Times haber merkezinde 40 yıl sonra gelen grev

Yaklaşık 1270'i gazeteci olan 1450 civarında çalışanı temsil eden sendika NewsGuild ile New York Times'ı işleten şirket arasında ücret, emeklilik ve özlük haklarıyla ilgili olarak iki yıldır devam eden görüşmeler sonuçsuz kaldı. The New York Times, kendi sitesinden verdiği haberde gazetede bugün (Perşembe) 1 günlük grev başladığını duyurdu. Bu gazete tarihinde 40 yıl sonra gerçekleşen ilk grev oldu.

"Ücretler enflasyonun gerisinde"

Sendika, greve gideceğini açıkladığı duyurusunda, "Ücret önerileri, hem enflasyonun hem de ABD'deki ortalama ücret artış oranının çok gerisinde kalarak ekonomik problemi karşılamada hâlâ başarısız" denildi.

NewsGuild: Adil bir anlaşmaya varmak için ne kadar uzun sürerse sürsün çaba göstermeye hazırız ama yönetim 5 saat daha süre varken masadan kalktı. Değerimizin ne olduğunu biliriz.

 "İlerleme kaydediyoruz"

The New York Times'ın genel yayın yönetmeni Joe Kahn, haber servisine gönderdiği yazıda sendikanın kararından hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Kahn gönderdiği yazıda "Grevler genellikle görüşmeler kilitlendiğinde olur. Bugün bulunduğumuz yer orası değil. Şirket ve NewsGuild bazı konularda ayrı kalsa da, teklifleri değişmeye devam ediyor ve anlaşmaya doğru ilerleme kaydetmeye de aynı şekilde devam ediyoruz" dedi.

Beklentiler ve teklifiler

Müzakerelerin en tartışmalı yönü ise zam oranı olarak belirtiliyor. NYT, sendika üyelerine sözleşmenin onaylanması üzerine yüzde 5,5 zam, 2023 ile 2024'te yüzde 3 zam ve sözleşmenin sona ermesinden bu yana zam yapılmamasını telafi etmek için geriye dönük yüzde 4 ikramiye teklif etti. Sendika ise yüzde 10 zam, 2023 ve 2024'te yüzde 5,5 zam ve yüzde 8,5 geriye dönük ikramiye önerdi.

"Performans derecelendirmesi sağlıklı değil"

Görüşmeler sırasında tartışılan diğer konular arasında işe dönüş politikaları ve şirketin çalışanlar için uyguladığı performans derecelendirme sistemi yer alıyor. Sendika, ağustos ayında yayınladığı bir çalışmada sistemin ayrımcı olduğunu söyledi. Sendika çalışmasında, "Beyaz üyelerin en yüksek puanları alma olasılığı daha yüksekken, Siyah ve Hispanik üyelerin en düşük puan alma olasılığı daha yüksek" dedi. Görüşme müzakere sürecinin ise greve rağmen en kısa sürede devam etmesi ve sonuca ulaşması bekleniyor.

Gazeteyi kim çıkaracak?

Bir şirket sözcüsü tarafından yapılan açıklamada çalışanların çoğunun greve gitmesine rağmen gazetenin okuyuculara kesintisiz hizmet vermeye devam etmeye çalışacağını belirtti. Şirket kaynaklarına göre gazete haber geçebilecek editörler belirledi. Bu nedenle gazetenin yarın çıkması bekleniyor.

Gazetecilerin yerel saatle saat 13.00’da (Türkiye saati ile 21.00) greve başlaması bekleniyor. Müzakereler ücret, emeklilik ve diğer yan haklar etrafında odaklanmış durumda. Öte yandan şirket, diğer medya kuruluşları gibi, reklam gelirlerinin düşmesinin yarattığı sorunlarla boğuşuyor.