27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2023 20:37 | Son Güncelleme: 04.04.2023 23:54

New York'ta tarihi duruşma: Donald Trump hakkındaki 34 suçlamayı reddetti

New York'ta sus payı davasında duruşmaya çıkan Donald Trump, iki kadına sessiz kalması için 150 bin ve 130 bin dolar ödeme yapmakla suçlandı. Adliyeden iki saat sonra ayrılan Trump, iddianamede yer alan 34 suçlamanın tamamını reddetti. Yargıç, sonraki duruşmanın 4 Aralık'ta yapılmasına karar verdi
ABD eski Başkanı Donald Trump, duruşma salonunda avukatlarıyla birlikte otururken (Fotoğraf: Seth Wenig-Pool/Getty Images)
ABD eski Başkanı Donald Trump, duruşma salonunda avukatlarıyla birlikte otururken (Fotoğraf: Seth Wenig-Pool/Getty Images)

ABD'nin 45. Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 yarışındaki önde gelen başkan adayı Donald Trump, hakkındaki suçlamalarla yüzleşmek için New York, Manhattan'daki adliyeye geldi. Arabasından inip kısa bir süre el sallayan Trump, Manhattan bölge savcısının ofisine götürüldü. Burada savcıya teslim olan Trump, şu anda Manhattan adliyesinde gözaltında olarak tutuldu. Ardından TSİ 21.15'te Trump, yargılanmak üzere mahkeme salonuna girdi. Mahkeme salonuna girerken görülen Trump, gazetecilere hiçbir yorum yapmadı.

Donald Trump,Manhattan Ceza Mahkemesi'ndeki mahkeme salonuna gitmek üzere bölge savcılığının ofisinden ayrılırken (Fotoğraf: Dave Sanders/New York Times)

Suçlamaları reddetti

Trump hakkında hazırlanan iddianame Eyalet Yüksek Mahkemesi Yargıcı Juan M. Merchan önünde okundu. Eski başkan 34 ağır suçla itham edildi. ABD eski başkanı, 2016 başkanlık kampanyasının sonlarına doğru iki kadına sus payı ödemesinde rolü olduğu iddiasıyla kayıtlarında değişiklik yapmak ve komplo kurmakla ilgili suçlamaların tümünü reddetti. 

Trump avukatları eşliğinde savunmasını yaparken ellerini kavuşturmuş bir şekilde oturuyordu. Trump nasıl savunma yaptığı sorulduğunda sadece "Suçsuzum" yanıtını verdi. Suçlamalar birlikte ele alındığında, New York yasalarına göre en fazla 136 yıl hapis cezası gerektiriyor, ancak bir duruşmada suçlu bulunması halinde alacağı hapis cezasının bundan çok daha az olacağı tahmin ediliyor. New York'ta ticari kayıtlarda tahrifat yapmak tek başına bir yıldan fazla hapisle cezalandırılmayan bir suç olsa da, başka bir suçu ilerletmek veya gizlemek için yapıldığında dört yıla kadar hapisle cezalandırılan bir ağır suç haline geliyor.

130 bin dolarlık sus payı

Duruşmada, Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg tarafından toplanan ve Trump'ı suçlayan Manhattan büyük jürisi, 2016 başkanlık kampanyasının son günlerinde Daniels'a yapılan 130 bin dolarlık ödemeyle ilgili kanıtları dinledi. Daniels, 2006 yılında Tahoe Gölü'ndeki bir otelde Trump ile yaşadığı cinsel ilişki hakkında sessiz kalması için kendisine ödeme yapıldığını daha önce söylemişti. Trump ayrıca Karen McDougal'a da 150 bin dolar ödemekle suçlandı. 

Trump'ın eski kişisel avukatı Michael Cohen, yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'a ve Playboy'un eski modeli Karen McDougal'a yapılan ödemeler konusunda Trump ile koordineli çalıştığını söyledi. Trump her iki kadınla da cinsel ilişkiye girdiğini reddetti ancak Cohen'e geri ödeme yaptığını kabul etti.

Adliyeden ayrılırken gazetecilerle konuşmadı

Trump tutuklanıp mahkemeye çıkarılmak üzere Manhattan'daki ceza mahkemesine geldikten yaklaşık iki saat sonra mahkemeden ayrıldı. Eski başkan adliyeden ayrılırken gazetecilerle konuşmayı bir kez daha reddetti ve davada nasıl savunma yaptığına ilişkin bağırarak sorulan soruları duymazdan geldi. Yargıç Juan Merchan, Donald Trump davasındaki bir sonraki duruşmanın 4 Aralık'ta yapılmasına karar verdi. Ancak Trump'ın avukatları, güvenlik nedeniyle duruşmaya şahsen katılmaktan muaf tutulmasını istedi. Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, yargılama sürecinin başlaması için Cumhuriyetçi başkanlık adayı ön seçimlerinden haftalar önce olan Ocak 2024'ü önerdi.

İddianame

İddianamede savcılar Trump'ı 2016 başkanlık seçimleri sırasında oy veren halktan zarar verici bilgileri saklayan suç teşkil eden davranışları gizlemek için New York iş kayıtlarını defalarca ve hileli bir şekilde tahrif etmekle suçladı.

İddianamede, "Davalı, Ağustos 2015'ten Aralık 2017'ye kadar, kendisi hakkında olumsuz bilgileri tespit edip satın alarak bunların yayınlanmasını engellemek ve davalının seçim beklentilerine fayda sağlamak suretiyle 2016 başkanlık seçimlerini etkilemek için başkalarıyla birlikte bir plan düzenlemiştir" ifadelerine yer verildi. Ayrıca iddianamede Trump'ın yasadışı bir planı uygulamak içi seçim yasalarını ihlal ettiği ve New York'taki çeşitli kuruluşların kayıtlarına yanlış bilgilere girdiği ve girmesine neden olduğu belirtildi.

"Kim olursanız olun, bunlar ağır suçlar"

Manhattan bölge savcısı Alvin L. Bragg, birini bir suçla itham edip etmemeye karar verirken siyasete dikkat etmediğini söyledi. Ancak Bragg,  eski bir başkanı suçlayan ilk savcı oldu. Duruşma sonrası basın toplantısı düzenleyen Bragg, "Başka suçları örtbas etmek için yapılmış otuz dört yalan beyan. Bunlar kim olursanız olun New York eyaletinde ağır suçlardır. Kanun önünde herkes eşittir. Ne paranın ne de gücün miktarı bunu değiştirmez" dedi.

Trump'ın avukatı: Hiçbir gerçek olmamasına şaşırdım

Trump'ın avukatları, eski başkanın mahkemeye çıkarılmasının ardından adliye dışında soruları kısaca yanıtladı. Trump'ın avukatlarından biri olan Joe Tacopina, "Orada hiçbir gerçek olmamasına şaşırdım. Normalde bir iddianamede iddia edilen gerçekler olurdu" dedi.

"Beyaz Sarayı kazacağımızdan hiç bu kadar emin olmamıştım"

Trump, mahkemeye çıkarılmasından kısa bir süre sonra seçim kampanyası aracılığıyla destekçilerine bir bağış toplama e-postası gönderdi. NBC News'un haberine göre Trump e-postada iddianamenin açıklanmasından bu yana 10 milyon doların üzerinde bağış toplandıklarını yazdı. ABD eski başkanının bu iddiası henüz doğrulanamıyor çünkü yasalara göre adayların bağış verilerini hemen sunması gerekmiyor. ABD'de makbuzlar genellikle üç ayda bir sunuluyor. Trump mesajında, "Mar-a-Lago'daki evime dönerken. Beyaz Saray'ı geri kazanacağımızdan ve Büyük Ulusumuzu kurtaracağımızdan hiç bu kadar emin olmamıştım" ifadelerini kullandı. 

Video: Donald Trump'ın adliyeye geliş anı

Önümüzdeki 15 gün içinde savcılığın keşif aşaması için kanıtları, savunmaya teslim etmesi gerekiyor. Trump'ın hukuk ekibinin davaya karşı itiraz dilekçeleri sunması bekleniyor. Ancak bunlardan sonra dava yargı süreci başlayabilir. 

Eski başkan, Pazartesi gecesini geçirdiği Manhattan'ın merkezindeki Trump Tower'dan konvoyla ayrıldıktan sonra Hogan Place'deki adliye binasına bölge savcısı ve yargıçlar için ayrılmış özel bir asansöre erişim sağlayan özel bir kapıdan girdi. Trump'a adliyeye kadar birkaç avukat ve siyasi yardımcısı eşlik etti.

"Vay canına beni tutuklayacaklar"

Ayrılmadan kısa bir süre önce Trump kendi sosyal medya platformu Truth Social'da bir paylaşımda bulundu. Eski başkan paylaşımında, "Aşağı Manhattan'a, Adliye Sarayına gidiyorum. Çok GERÇEK DIŞI görünüyor. VAY CANINA, BENİ TUTUKLAYACAKLAR. Bunun Amerika'da yaşandığına inanamıyorum. MAGA!" ifadelerini kullandı. 

Trump'ın destekçileri ve muhaliflerden oluşan kalabalık günün erken saatlerinden itibaren adliyenin etrafında toplandı. Trump'ın resmen teslim olduğuna dair ilk haberlerin duyulmasının ardından adliye binası dışındaki kalabalıktan alkış sesleri yükseldi.

76 yaşındaki Trump iddianameye ve eski başkanın siyasi zulüm yürütmekle suçladığı Demokrat bölge savcısı Alvin L. Bragg'a karşı sert eleştirilerde bulundu. Aralarında Trump'ın gelecek yılki başkan adaylığı için yarışan bazı rakiplerinin de bulunduğu pek çok önde gelen Cumhuriyetçi lider de bu suçlamayı yineledi. Trump'ın ilk mahkemeye çıkışı, destekçileri ve karşıtlarının Aşağı Manhattan'daki adliye binasının çevresindeki sokakları doldurması ve eski başkanın nerede olduğunu 24 saat boyunca izleyen üyelerle sirk benzeri bir atmosfere yol açtı. Şehir ve kolluk kuvvetleri yetkilileri inandırıcı tehditler konusunda uyarıda bulunmamış olsa da polisler sıkı önlem aldı. 

(Kaynaklar: New York Times, Reuters, NBC News, The Guardian, ABC News)