09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2023 17:32 | Son Güncelleme: 04.04.2023 20:12

Donald Trump'ın duruşmasına saatler kaldı: İşte şu ana kadar bilinenler

ABD eski başkanı Donald Trump, Türkiye saati ile 21.15'te mahkemeye çıkacak. Trump'ın teslim olup duruşmaya çıktıktan sonra serbest bırakılması bekleniyor
(Fotoğraf: Donald Trump, 3 Nisan'da New York'taki Trump Tower'a gelirken el sallıyor - Dave Sanders/The New York Times)
(Fotoğraf: Donald Trump, 3 Nisan'da New York'taki Trump Tower'a gelirken el sallıyor - Dave Sanders/The New York Times)

ABD eski Başkanı Donald Trump birkaç saat sonra mahkemeye çıkacak. ABD tarihinde bir ceza davasında suçlanan ilk eski başkan olan Trump'ın davası tüm dünyada merakla takip ediliyor. New York, Manhattan'daki adliyeye sadece avukatlar ve basın mensuplarının girişine izin verilirken duruşmanın bugün TSİ 21.15'te başlaması öngörülüyor. 

ABD medyasında Trump hakkındaki iddianamede bilinen konuların dışında 30'dan fazla suçlama bulunduğuna dair bilgiler yer alıyor. Duruşmayı takip eden basın mensupları mahkeme binası önünde yoğunluk oluşturdu. Ayrıca Trump destekçileri ve karşıtları da adliyenin çevresinde toplanmaya başladı. New York polisi herhangi bir protesto ya da benzeri bir olay yaşanmaması için sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Trump destekçileri ve karşıtları arasında arbede

İşte süreçte olması beklenenler: 

  • Duruşmada Trump'ın 2016 seçimleri sırasında sus payı ödemesine dahil olmasıyla ilgili tüm suçlamaları reddetmesi bekleniyor. Duruşmanın ardından Trump'ın muhtemelen Florida'daki evine dönmesine izin verilecek.
  • Trump'ın mahkemeye çıkarılmasından kısa bir süre önce tutuklanması ve işlemlerinin tamamlanması bekleniyor. Tutuklama kapsamında Trump'ın parmak izi alınacak ve muhtemelen fotoğrafı çekilecek, ancak avukatı Trump'a kelepçe takılmasını beklemediğini söyledi.
  • Trump'ın Mar-a-Lago malikanesinde TSİ 03.15'te bir konuşma yapması planlanıyor. Eski başkan şimdiden hakkındaki iddiaları reddetti ve muhtemelen mahkemeye çıkarıldıktan sonra savcılara yönelik saldırılarını yoğunlaştıracak.
  • Mahkeme salonuna hiçbir elektronik cihazın girmesine izin verilmeyecek. Davaya bakan yargıç, New York Yüksek Mahkemesi Yargıcı Juan Merchan, dün gece geç saatlerde sadece bir avuç fotoğrafçının salonda fotoğraf çekmesine izin verileceğine dair bir karar verdi. Muhabirler duruşma salonunda yer bulabilmek umuduyla gece boyunca adliye binasının dışında kuyruk oluşturdu. 
  • Trump ilk savunmasını yaptıktan sonra Merchan muhtemelen ön duruşmalar için bir program belirleyecek, ancak asıl duruşmanın başlaması birkaç ay sürebilir.

Sabıka fotoğrafı çekilmeyecek iddiası

Trump mahkemeye girmeden önce resmen tutuklu olduğunda, ona diğer suçlular gibi muamele yapılması bekleniyor. Eğer süreç böyle işlerse muhtemelen parmak izin alınacak, sabıka fotoğrafı çekilecek ve suç geçmişinin takip edilebilmesi için bir New York Eyalet Kimlik Numarası verilecek. Ancak New York Times'a konuşan bir kaç yakın kaynağa göre eski başkana kelepçe takılmayacak ve sabıka fotoğrafı da çekilmeyecek. 

New York Eyaleti yasalarına göre, yetkililer ağır bir suçla itham edilen herkesin parmak izini almak zorunda. Ancak kolluk kuvvetleri sabıka fotoğrafı çekip çekmeme konusunda takdir yetkisine sahip. Sabıka fotoğrafları, yetkililerin bir sanığın kimliğini tespit etmesine ve kaçması halinde bulmasına yardımcı olmak için kullanılıyor. Trump'ın önemli bir kaçış riski görülmüyor ve on yıllar basında sıkça yer aldığı için fotoğrafları zaten kolayca bulunabiliyor. Bir emniyet yetkilisi, Trump'ın sabıka fotoğrafının çekilmesinin lojistik nedenlerle de karmaşık olacağını söyledi. Trump'ın Manhattan Ceza Mahkemeleri Binası'nda yetkililere teslim olması bekleniyor. Yetkili, bu binanın Trump'ın sabıka fotoğrafını çekmek için gerekli donanıma sahip olmadığını söyledi.

(Kaynak: New York Times, The Guardian, AA)