29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 11.03.2022 18:54 | Son Güncelleme: 11.03.2022 19:16

NFT sanatçıları Ukrayna'yı desteklemek için eserlerini satışa çıkardı

Bazı NFT sanatçıları tarafından Art for Ukraine isimli bir NFT bağış etkinliği düzenlendi. Etkinlikte satılan NFT eserlerinin gelirleri doğrudan Ukrayna'ya gönderildi
Art for Ukraine isimli NFT bağış etkinliğini (Fotoğraf: Art for Ukraine)
Art for Ukraine isimli NFT bağış etkinliğini (Fotoğraf: Art for Ukraine)

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ederken, Ukrayna’yı desteklemek için yeni yöntemler bulunmaya devam ediyor. Bu yardımların en yenilerden biri ise NFT sanatçılarından geldi.

ARTnews’un haberine göre, bazı NFT sanatçıları yakın zamanda Art for Ukraine isimli bir NFT bağış etkinliği düzenledi. Organizasyonu düzenleyen sanatçılardan biri olan Amir Fallah, “Tek konuşabildiğimiz şey savaştı. Hepimiz biraz çaresiz hissediyorduk ve işimize odaklanmakta zorlanıyorduk. Biz de bu huzursuzluğumuzu daha pozitif bir iş için kullanmaya kadar verdik” dedi.

Organizasyona katılan bütün sanatçılar satışa çıkaracakları bir eser yarattı. Bu eserler 7 Mart’ta satılmaya başlandı. Fiyatları ise kripto para birimi olan Tezos ile yapılıyor. NFT’lerde kullanılan en yaygın kripto para Etherium’un tersine, Terzos çevre dostu olarak biliniyor. Aynı zamanda daha ucuz, an itibarıyla 1 Tezos yaklaşık 3 dolara tekabül ederken, 1 Ethereum 2 bin 600 dolar değerinde. Tezos’un daha değersiz olması nedeniyle daha geniş bir kesimin bu eserlere ulaşabileceği düşünülüyor.

Sanatçı Fallah: Tezos’u seçme sebebimiz herkesin bu projeye dahil olabilmesiydi. İnsanların sanat eseri almanın yanında bağış yapabilmesini de istedik”

Eserlerden elde edilen gelir doğrudan Ukrayna’ya yardım eden yedi hayır kurumuna gidiyor. Bu 'akıllı sözleşme'yi, sosyal medyadaki gönüllüler sadece birkaç hafta içinde oluşturdu. Şu ana kadar 6 bin Tezos, yani 20 bin dolar toplandı.

Organizasyon aynı zamanda Ukraynalı NFT sanatçılarından da bir seçkisi sunuyor. Sanatçı Fallah bu şekilde savaş mağduru olan sanatçılara yardım etmek istediklerini söylüyor: “Önce Ukraynalı sanatçıları NFT yaratmaları için davet etmeyi düşündük. Ancak şu anda muhtemelen ailelerini ve sevdiklerini korumak için ne yapmaları gerektiklerini düşünüyorlar ve stresliler. O yüzden biz de onları tanıtmaya karar verdik. muse.place’de bir dijital galeri yaratıldı, orada işleri 3D sunuluyor”.