15 Ocak 2025, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2022 09:47 | Son Güncelleme: 01.08.2022 12:49

Odesa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk gemi yola çıktı

Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı'ndan hareket eden mısır yüklü ilk geminin yarın İstanbul'da olacak. BM, Odessa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk geminin ayrılmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı
Odesa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk gemi yola çıktı

Geçtiğimiz haftalarda imzaları atılan Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin girişimiyle kurulan tahıl koridorunda ilk sevkiyat başlıyor. Tahıl yüklü Razoni isimli gemi Odesa Limanı'ndan çıktı. 

 Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmaları sonucunda tahıl yüklü ilk geminin saat 08.30’da Odesa Limanı'ndan hareket etmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

 Yarın İstanbul'da olacak

Açıklamada, "Razoni isimli gemi Lübnan'n Tripoli Limanı'na gitmek üzere Odessa'dan hareket etmiştir. Geminin 2 Ağustos'ta İstanbul'da olması beklenmektedir. Gemi, İstanbul'da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir" bilgisi paylaşıldı.

22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi' belgesi kapsamında sevkiyat yapacak ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikallerinin planlandığı bildirildi.

BM'den açıklama 

Karadeniz tahıl girişimi kapsamında sefere çıkan ilk ticari gemi konusunda açıklama yapan Dujarric, "Genel Sekreter, 26 Şubat'tan bu yana Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan ayrılan ilk ticari gemi olan M/V Razoni'nin hareketini içten bir memnuniyetle karşılıyor" ifadesini kullandı.

"İnsani bir zorunluluk"

İstanbul'da 22 Temmuz'da imzalanan Karadeniz tahıl girişimi kapsamında yola çıkan ilk geminin, Lübnan’ın Trablus Limanı'na 26 bin 527 ton mısır taşıdığını belirten Dujarric, "Mevcut tahıl ve gıda maddelerinin küresel pazarlara taşınmasını sağlamak insani bir zorunluluk" değerlendirmesini yaptı. Dujarric, ilk geminin hareketinin BM, Ukrayna, Rusya ve Türkiye temsilcilerinin yer aldığı Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin kolektif bir başarısı olduğuna işaret ederek, "Merkez kurulduğundan bu yana BM desteğiyle taraflar, girişim ile varılan anlaşmaları uygulamaya koymak için durup dinlenmeden çalışıyor. Genel Sekreter, bu çabalardan memnuniyetini ve Türkiye’nin liderliğinden dolayı minnettar olduğunu dile getirdi" diye konuştu. 

Çiftçiler gemilerinin limanlardan çıkışını bekliyor

Ukraynalı çiftçiler, savaşın devam ettiği ülkedeki limanlardan tahıl ve gıda yüklü gemilerin çıkmasıyla ellerindeki tahılların satışının hız kazanmasını umuyor. Odessa bölgesinde bir köyde yüzlerce ton buğday ve arpanın bulunduğu hangar sahibi ve tarlalarda hasada devam eden 48 yaşındaki çiftçi Viyaçeslav Nemerjitskiy, tahıl sevkiyatı için gemilere koridor sağlayacak anlaşmayı değerlendirdi. Nemerjitskiy, 26 yıldan fazladır buğday, arpa ve diğer tarım ürünleri yetiştirdiğini, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle aylardır tahıl ihracatında ciddi zorluklar yaşadıklarını söyledi. Deposunda çeşitli tahıllardan 1500 tona yakın mahsul bulunduğunu kaydeden Nemerjitskiy, bunların bir kısmının geçen yılın, bir kısmınınsa bu yılın hasadı olduğunu ifade etti. Nemerjitskiy, savaşa bağlı olarak limanların kapanması ve fiyatların değişmesi nedeniyle elindeki ürünlerin büyük miktarını satamadığını belirtti.

Kaynak: AA