22 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2024 10:50 | Son Güncelleme: 17.04.2024 10:59

Olaf Scholz - Şi Cinping görüşmesi: Masada ticaret savaşları ve Rusya var

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Çin lideri Şi Cinping ile görüştü. Bu görüşmede Scholz Şi'den Rusya savaşını durdurmasını istedi. Şi ise "Pekin bir güvenlik tehdidi değil" diyerek Scholz'dan Avrupa'nın ticaret savaşını durdurmasını talep etti
Olaf Scholz - Şi Cinping görüşmesi: Masada ticaret savaşları ve Rusya var

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Avrupa'nın ticari korumacılığa yönelmesi nedeniyle Çin lideri Şi Cinping'ten Ukrayna konusunda çok az taahhüt aldı. Devlet medyasının dostane bir ortam tasvirine rağmen Pekin'in, Avrupa'nın yeşil teknolojiye karşı açtığı savaştan duyduğu rahatsızlık, AB ekonomisinin en büyük lideri olan Almanya ile yaptığı görüşmede açıkça ortaya çıktı. Şi, "Çin'in elektrikli araç, lityum pil ve fotovoltaik ürün (güneş paneli) ihracatı, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına büyük bir katkıdır" dedi.

Çinli lider, Brüksel'in Pekin'in elektrikli araç sübvansiyonlarına ilişkin geçen yıl başlattığı soruşturmaya yanıt verdi. Kısa bir süre önce Avrupa Komisyonu, Avrupa'daki üretim projeleri için önerilen Çin rüzgar türbinlerine yönelik devlet desteğine ilişkin bir soruşturma başlattığını duyurmuş, bunu demiryolu ve güneş enerjisi projelerine yönelik benzer incelemeler izlemişti. Şi, dört günlük ziyaret için Çin'de bulunan Scholz'a "iki tarafın da korumacılığın yükselişine karşı dikkatli olması gerektiğini" söyledi ve Berlin'in riskleri azaltma yoluna gitmemesi gerektiğini, zira ikili ilişkilerde herhangi bir risk bulunmadığını ima etti.

"Çin-Alman işbirliği risk olarak yorumlanmamalı"

Pekin'in "bir güvenlik tehdidi olmadığını" vurgulayan Şi, Çin-Alman işbirliğinin bir risk olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi. Devlet medyası Xinhua'ya göre Şi, "İster makine imalatı ve otomobil gibi geleneksel alanlar ister yeşil dönüşüm, dijitalleşme veya yapay zeka gibi yeni alanlar olsun, iki ülke kazan-kazan işbirliği için henüz keşfedilmemiş büyük bir potansiyele sahip" dedi.

Scholz Ukrayna'ya odaklandı

Çin'deki kârlı iş fırsatlarını korumaya hevesli üst düzey Alman yöneticilerden oluşan bir iş heyeti tarafından kuşatılan Scholz, açılış konuşmasını ticarete değil Ukrayna'ya odakladı. Şi'yi "Ukrayna'da adil bir barışa daha fazla katkıda bulunmaya" çağıran Scholz "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş ve Rusya'nın yeniden silahlanması Avrupa'nın güvenliği üzerinde çok önemli olumsuz etkiler yarattı. Bunlar bizim temel çıkarlarımızı doğrudan etkiliyor" dedi.

Rusya'yı masaya çağırma sinyali

Şi, Ukrayna konusunda yeni bir taahhütte bulunmadı, bunun yerine Ukrayna krizinin barışçıl çözümüne yardımcı olacak tüm çabaların yanı sıra hem Rusya hem de Ukrayna tarafından tanınan uluslararası bir barış konferansının zamanında toplanmasını destekledi. Şi, tüm tarafların eşit katılımı ve tüm barış planlarının tartışılabileceği bir konferans çağrısında bulundu ki bu Avrupa'nın Rusya'yı masaya davet etmesi gerektiğine dair güçlü bir ipucuydu. Şi ayrıca Batı'dan 'yangına körükle gitmemesini' istedi ki bu ifadeyle Ukrayna'ya gönderilen silahları kast ediyordu.