20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2024 09:53 | Son Güncelleme: 13.08.2024 09:59

Olimpiyat ateşkesi sona erdi: Macron tekrar siyasi krizle yüz yüze

Emmanuel Macron 'olimpiyat ateşkesinin' sona ermesiyle Fransa'nın yarım kalan siyasi kriziyle yeniden yüz yüze geldi. The Times, Macron'un siyasilere birlik çağrısında bulunduğunu yazdı. Yapılan bir anket ise olimpiyat başarısına rağmen Macron'a yönelik antipatinin değişmediğini gösterdi
Olimpiyat ateşkesi sona erdi: Macron tekrar siyasi krizle yüz yüze

Neşeli geçen iki olimpiyat haftasının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkeyi bir aydan uzun bir süredir hükümetsiz bırakan çıkmazı sona erdirmek üzere Fransa'nın yeniden canlanan birliğine çağrıda bulundu. Elysée Sarayı'nın bahçesinde yüzlerce olimpiyat çalışanına teşekkür eden Macron, geçtiğimiz ay yapılan erken genel seçimlerin ardından merkezci hükümetinin halefsiz bir şekilde istifa etmek zorunda kalmasıyla yaşanan kaos ortamından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Macron, Paris Oyunlarının dünyaya Fransa'nın birliğinin gerçek yüzünü gösterdiğini söyledi. Macron "İki haftadır havanın daha hafif olduğu bir ülkede yaşadığımız hissine kapıldık. Hayatın normale dönmesini istemiyoruz" diye ekledi.

Göz kamaştıran oyunların sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlayan polis memurları, itfaiyeciler ve diğer personele seslenen Macron, mesajını yeni bir yönetici atayabilmesi için uzlaşma çağrılarını reddeden sağ ve sol siyasetçilere yönelterek "Bu oyunların ruhu bize çok basit bir şey gösteriyor. Birlikte hareket ettiğimizde yenilmez oluruz. Fransız halkı bu oyunlarla çok net bir mesaj verdi: Birlikte çalışın. Siyaset dünyasına da bunu söylediler" dedi.  Macron oyunlardan önce olimpiyat ateşkesi ilan ederek ağustos ortasında yeni bir hükümet atama sözü verirken, görevden ayrılan başbakan Gabriel Attal geçici bir yönetim kurdu.

Üçe bölünen Fransız siyaseti

Seçimler Macron'un merkezci Rönesans partisinin görece çoğunluğunu elinden aldı ve Fransa'yı sol, merkez ve sağ olmak üzere üç büyük blokla baş başa bıraktı. Macron, en çok sandalyeyi kazanan solcu Halk Cephesi ittifakının, başbakan olarak seçtiği, katı bir Sosyalist ve üst düzey bir devlet memuru olan 37 yaşındaki Lucie Castets'in başkanlığında bir hükümet kurma talebini reddetti.

Macron, iktidarı, kendi sosyal ve ekonomik reformlarını yıkmak isteyen güçlü popülist partiler olan sert solcu Boyun Eğmeyen Fransa ve sert sağcı Ulusal Birlik'in elinden almak için ılımlıları koalisyona katılmaya çağırdı. Macron'un çağrısı şu ana kadar görmezden gelindi. Ülke çapında kampanya yürüten Castets, onu seçim sonuçlarını görmezden gelmek ve zamana oynamakla suçladı. Akdeniz kıyısındaki cumhurbaşkanlığı konutu Fort de Brégançon'da inzivaya çekilen cumhurbaşkanı, potansiyel adayları dinliyor.

Macron'un kurmayları, tecrübeli bir siyasetçinin kendi yönetimine "hafif muhalefet" edecek bir hükümet kurmasını istediğini söyledi. Yardımcıları, Macron'un önceki cumhurbaşkanlarının muhalefetle 'birlikte çalışırken' yaptığı gibi hükümet işlerinden uzak durmaya hazır olduğunu söyledi. Dolaşımda olan iki ana isim, kuzey Fransa bölgesinin muhafazakar başkanı ve eski kabine bakanı 59 yaşındaki Xavier Bertrand ve Cumhurbaşkanı Hollande döneminde eski bir Sosyalist başbakan olan 61 yaşındaki Bernard Cazeneuve.
'Macron sağcı hükümetle bütçe alamaz'

Ne sol ne de aşırı sağcı Ulusal Birlik'in üçüncü sırada yer aldığı Marine Le Pen için kabul edilebilir bir aday yok. İçeriden gelen bilgilere göre Macron, AB'nin ülkenin aşırı bütçe açığı harcamalarını azaltması yönündeki uyarısı üzerine gelecek ay 2025 bütçesini yönetmek üzere ılımlı muhafazakarların liderliğindeki bir ekibi tercih ediyor. Parlamento finans komitesinin solcu başkanı Eric Coquerel ise bu ihtimali dışlıyor. Coquerel, "Macron bir tür sağcı hükümet kurmaya kalkarsa bütçe alamaz" dedi.

Macron'a yönelik antipati değişmedi

Fransız olimpiyat galipleriyle kutlama yapmak ve oyunların finaline katılmak için deniz tatilini yarıda kesen Macron, coşkunun artmasına güveniyor. Analistler, 2017'de göreve gelmesinden bu yana hazırlıklarla yakından ilişkilendirilen Macron'un olimpiyatların yurt içinde bir zafer, yurt dışında ise Fransa'nın yumuşak gücü için bir nimet olduğunu kanıtladığını, ancak kendisine yönelik antipatinin neredeyse hiç değişmediğini söyledi. Oyunların başlamasından bu yana yapılan tek anket, iki puanlık bir artışla yüzde 27'lik bir onay gösterdi.