29 Nisan 2026, Çarşamba
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 29.04.2026 16:01 | Son Güncelleme: 29.04.2026 16:19

Önce "aday olmam" deyip sonra yarışa girmişti: Nigel Farage'a kripto milyarderinden 5 milyon sterlin ödeme

Christopher Harborne’dan gelen para sonrası karar değiştirdiği öne sürülen Farage, ödemenin “kişisel güvenlik” için yapıldığını söyledi
Önce "aday olmam" deyip sonra yarışa girmişti: Nigel Farage'a kripto milyarderinden 5 milyon sterlin ödeme
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İngiltere’de Reform UK lideri Nigel Farage’ın, 2024 genel seçimlerinden kısa süre önce kripto milyarderi Christopher Harborne’dan 5 milyon sterlin aldığı ortaya çıktı.

The Guardian’ın haberine göre Farage, bu ödemeden haftalar sonra milletvekili adayı olmama yönündeki kararını değiştirerek seçimlere katıldı.

Farage, 23 Mayıs 2024’te yaptığı açıklamada seçimlerde aday olmayacağını duyurmuştu. Ancak iki haftadan kısa süre sonra, 3 Haziran’da kararını değiştirerek Essex’teki Clacton seçim bölgesinden adaylığını açıkladı. Temmuz 2024’te ilk kez milletvekili seçilen Farage, daha sonra bir sonraki genel seçimde başbakan olmayı hedeflediğini ifade etti.

Amaç "kişisel güvenliği sağlamak"

Söz konusu ödeme kamuoyuna ilk kez yansırken, ne Farage ne de Harborne başlangıçta doğrudan açıklama yaptı. Reform UK ve Harborne’un avukatları süre talep etti. Farage ise daha sonra Daily Telegraph’a verdiği demeçte 5 milyon sterlini aldığını doğrulayarak paranın “kişisel güvenliğini sağlamak” amacıyla verildiğini söyledi.

Bağışın yapıldığı tarihte Farage milletvekili olmadığı için ödemenin parlamentoya bildirilmesi gerekmiyordu. Ayrıca adaylığını henüz açıklamadığı için seçim komisyonuna beyan zorunluluğu da doğmamış olabilir.

Harborne’un İngiliz siyasetindeki etkisi son yıllarda dikkat çekiyor. İş insanı, 2024’te Reform UK’ye 9 milyon sterlin bağış yaparak bir siyasi partiye yaşayan bir kişi tarafından yapılan en büyük tekil bağışın sahibi oldu. 2025’te ise partiye toplam 12 milyon sterlin aktardı.

Çelişkiler dikkat çekti

Gelişme, Farage’ın seçim öncesindeki açıklamalarıyla da çelişki tartışmalarını gündeme getirdi. Farage, aday olmama kararını açıklarken finansal yükleri gerekçe göstermiş ve geçmişte “siyasette para yok” ifadelerini kullanmıştı.

Harborne’un servetinin önemli kısmının, kripto para şirketi Tether’daki yüzde 12’lik hissesinden geldiği belirtiliyor. Tayland’da yaşayan iş insanı, Chakrit Sakunkrit adını da kullanıyor.

Bağış aynı zamanda, Farage’ın dönemin başbakanı Rishi Sunak’a Muhafazakâr Parti ile seçim ittifakı yapılması yönünde baskı yaptığı döneme denk geldi. Harborne’un da bu tür bir ittifakı desteklediği biliniyor.

Muhalif çevreler, söz konusu ödemenin milletvekillerinin göreve başlamadan önceki mali ilişkilerinin daha şeffaf hale getirilmesi gerekip gerekmediği sorusunu yeniden gündeme taşıyabileceğini belirtiyor.

Farage, Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Bu para hayatım boyunca güvende olmam için verildi” dedi ve devletin kendisine güvenlik sağlamadığını savundu. Ayrıca özel mali bilgilerin sızdırılmasının “yasadışı” olduğunu öne sürdü.

Kaynak: Gazete Oksijen