08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2023 22:38 | Son Güncelleme: 16.04.2023 23:05

Pentagon belgeleri bir sohbet odasından dünyaya nasıl sızdı?

ABD'de gizli belgeleri sızdırması sebebiyle gözaltına alınan Jack Teixeira 15 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Fakat herkesin merak ettiği asıl konu bu çok gizli ibareli belgelerin bir sohbet odasından dünyaya nasıl yayıldığı. Washington Post dokümanların adım adım nasıl sızdırıldığını yazdı
Pentagon belgeleri bir sohbet odasından dünyaya nasıl sızdı?

Gizli Pentagon belgelerini internete sızdırdığından şüphelenilen Massachusetts Hava Ulusal Muhafızı Jack Teixeira, ulusal savunma bilgilerinin saklanması, iletilmesi ve gizli belgelerin kasıtlı olarak saklanması suçlamalarıyla cuma günü federal mahkemeye çıkarıldı. Teixeira'yı soruşturan yetkilere göre 21 yaşındaki genç, aylarca sadece davetlilerin girebildiği küçük bir sohbet odasında yüzlerce hassas belgeyi kopyalayıp yayınladı.

Bir üyeye göre, sızdırılan bilgiler, grubu oluşturan ergen erkekler ve genç adamlar tarafından büyük ölçüde görmezden gelindi ve çoğu gördüklerinin önemini anlamamış gibi görünüyordu. Ancak şubat ayı sonlarında Teixeira'nın belgelerin fotoğraflarını yayınlamaya başladığı iddia ediliyor. Bu gizli belgeler şimdi her yerdeler. Savaş alanı değerlendirmeleri, jeopolitik analizler ve uydu görüntülerinin resimleri özel platformlardan daha büyük mesajlaşma platformlarına yayıldı ve geçen hafta sosyal medyada patlayarak dünya liderleri için diplomatik bir kabusu tetikledi.

Teixeira savunma yapmadı ve çarşamba günü yapılacak duruşmaya kadar gözaltında tutulacak. Teixeira'nın karşı karşıya olduğu iki suç en fazla 15 yıl hapis cezasını gerektiriyor. Washington Post sohbet odası üyelerinin anlattıklarına ve belgelerin ilk ortaya çıktığı platformlardaki faaliyetlerin incelenmesini göz önüne alarak dosyaların sızma sürecini yazdı.

2020: Bir sohbet odası açılıyor

Sızıntının ortaya çıktığı grup, oyuncular arasında popüler olan bir mesajlaşma ve canlı yayın uygulaması Discord'da yer alıyordu. Uygulama, kullanıcıların herkese açık ya da özel olabilen kendi sohbet odalarını ya da sunucularını kurmalarına olanak tanıyor.

Oxide olarak bilinen bir YouTube içerik üreticisi silahlar, vücut zırhı ve askeri donanımla ilgili videolarla bir izleyici kitlesi oluşturdu. Hayranlarından bazıları, videolar ve ilgili konular hakkında konuştukları bir sunucu işletti. Pandemi sırasında Oxide, ırkçı ve kaba içerikler yayınlayan bazı kullanıcıları engelldi ve diğerleri de kendi başlarına gruptan ayrıldı. Bu kullanıcılardan birkaçı, adını ırkçı ve pornografik bir olaydan alan Thug Shaker Central adını verdikleri kendi sunucularını kurmaya devam etti.

İçlerinden birinin Washington Post'a verdiği bilgiye göre Thug Shaker Central'ın iki düzine kadar üyesi silahlara, askeri teçhizata ve Tanrı'ya duydukları sevgiyle birbirlerine bağlanmışlar. Üyeler arasında grup tarafından OG olarak bilinen 20'li yaşlarında bir Amerikalı da vardı. Çok fazla olmasa da grubun çoğundan daha yaşlıydı. Cep telefonlarının yasak olduğu bir askeri üste güvenli bir tesiste çalıştığını söyledi ve hükümet sırlarını bildiğini iddia etti. Üyeler kısa süre içinde onu grubun tartışmasız lideri olarak görmeye başladı.

2022 Yazı: Sızıntılar başlıyor

Arkadaşı ve grup üyesine göre, OG yaklaşık sekiz ay önce işten eve getirdiği gizli belgelerin dökümlerini yazmaya ve bunları sunucuya göndermeye başladı. Bazılarına açıklama ekleyerek, gizli hükümet konuşmalarını ve kısaltmaları çevirdi, böylece grup için daha okunabilir hale geldiler. Belgeleri sadece en üst düzey güvenlik yetkisine sahip, özenli geçmiş kontrollerinden geçen kişilerin görebilmesi gerekiyordu. Ancak OG sonraki aylarda yüzlerce transkript yayınlamaya devam etti.

2022'nin sonları: Sızıntılar artıyor

OG, grup üyeleri gönderilerini büyük ölçüde görmezden gelince sinirlendi. Geçen yılın sonlarında gruba deşifrelerin saatler sürdüğünü söyledi ve üyeler daha fazla dikkat etmezse paylaşımları durdurmakla tehdit etti. Bir üye The Post'a OG'nin sinirlendiğini ve birçok kez 'Eğer belgelerle ilgilenmeyecekseniz, göndermeyi bırakacağım' dediğini söyledi. Üyelerin ilgisini artırmak için belgelerin fotoğraflarını göndermeye başladı ve artık belgeler grubun daha çok dikkatini çekmeye başladı.

28 Şubat 2023: Belgeler yayılmaya başladı 

Haftalar boyunca Thug Shaker Central'daki hiç kimse belgeleri grup dışında paylaşmaya ilgi göstermedi. Ancak şubat ayı sonlarında bir genç, tanınmış bir YouTuber olan wow_mao'ya bağlı bir Discord sunucusunda düzinelerce belge yayınladı. Bu belgeler arasında Ukrayna'nın savunmasını detaylandıran ve ABD istihbaratının Rusya'nın askeri liderliğine ne kadar nüfuz ettiğine dair bilgiler veren belgeler de vardı. Araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat'e göre, bir wow_mao takipçisi 1 ve 2 Mart tarihlerinde sunucuda çoğu çok gizli olarak işaretlenmiş düzinelerce görüntü daha yayınladı. Böylece belgeler daha geniş bir kitleye ulaşmış oldu.

4 Mart: Daha geniş çapta paylaşıldı

Belgeler buradan binlerce kişinin erişebildiği daha fazla Discord sunucusuna yayıldı. 4 Mart'ta 10 belge, popüler video oyununa adanmış bir sunucu olan Minecraft Earth Map'te paylaşıldı. Binlerce kişinin daha bu belgelere ulaşımı kolaylaştı. Mart ayı ortalarında OG görüntü paylaşımını durdurdu.

5 Nisan: Gizli materyaller sosyal medyaya düştü

Sızdırılan belgeler nisan ayının ilk haftasında sosyal medyaya düştü. Ukrayna'daki savaşa ilişkin gizli değerlendirmeler 5 Nisan'da mesajlaşma platformu Telegram'daki Rus kanallarında yayınlandı. Belgeler ayrıca aşırı sağcı mesaj panosu 4chan'de de yer aldı. Kısa bir süre sonra da belgeler Twitter'da yayınlandı.

6 Nisan: OG sunucuyu kapattı

Bu sıralarda Pentagon belgeler yayılmaya başladıktan haftalar sonra. internette dolaştığının farkına vardı. 6 Nisan'da OG, Thug Shaker Central sunucusunu kapattı, ardından grupla iletişim kurmak için başka bir sunucu kurdu. Aynı gün New York Times, Pentagon'un sızıntıyı araştırdığını yazdı.

13 Nisan: Belgeleri sızdıran şüpheli tutuklandı

Perşembe günü federal yetkililer teknoloji destek görevlisi olarak çalışan Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları üyesi Teixeira'yı tutukladıklarını açıkladıklarında dünyanın dört bir yanındaki haber kuruluşları hala sızdırılan belgeleri inceliyorlardı. Ertesi gün Teixeira suçlandı. 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.