08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2023 09:50 | Son Güncelleme: 15.04.2023 10:05

Pentagon belgelerini sızdıran Teixeira ilk duruşmasına çıktı: 15 yıl ceza alabilir

ABD'de gizli belgeleri sızdırdığı nedeniyle gözaltına alınan Jack Teixeira, dün ilk duruşmasına çıktı. Savcılar tarafından ilk kez suçlanan Teixeira, 15 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya
Pentagon belgelerini sızdıran Teixeira ilk duruşmasına çıktı: 15 yıl ceza alabilir

ABD'de Pentagon'da son yılların en önemli savunma belgelerini sızdırdığı öne sürülen ve perşembe günü FBI tarafından tutuklanan Massachusetts Hava Ulusal Muhafızı Jack Teixeira, cuma günü Boston federal mahkemesine çıkarıldı. 21 yaşındaki Teixeira, ulusal savunma bilgilerinin izinsiz olarak tutulması ve yayılması, materyallerin izinsiz olarak çıkarılmasıyla suçlandı. 

New York Times'ın haberine göre ulusal savunma bilgilerinin izinsiz olarak saklanması ve iletilmesi Casusluk Yasası'nın ihlali anlamına geliyor ve en fazla 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Ancak gizli belgelerin çıkarılması ve saklanması ise en fazla beş yıl hapis cezası gerektiriyor. Teixeira duruşma sırasında Yargıç David Hennessy'nin sessiz kalma hakkını anlayıp anlamadığı sorusuna "Evet" demek dışında konuşmadı ancak mahkeme salonunun ön sırasında oturan ve "Baba" diye hitap ettiği birine "Seni seviyorum" dedi. 

Federal savcılar Teixeira'nın son üç ay içinde internete sızdırılan ve ABD'li yetkililerin Ukrayna'daki askeri çabaların sonucuna ilişkin tahminleri ve ABD'nin kilit müttefiklerinin Rus ordusuyla anlaşmalar yaptığına dair ifşaatlar da dahil olmak üzere askeri sırları detaylandıran yüzlerce savunma belgesinin kaynağı olduğunu iddia ediyor. 

"Erken yaşta çok fazla sorumluluk"

Politico'nun haberine göre, eski ordu mensubu Chelsea Manning ve eski hükümet yüklenicisi Edward Snowden'ın gizli askeri belgeleri sızdırmasından on yıl sonra gelen bu sızıntı, Savunma yetkilileri arasında potansiyel olarak yüz binlerce kişinin belgelere erişebileceği endişesine yol açtı. Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, savunma yetkililerinin gizli bilgilere erişimi olan kişi sayısını sınırlamaya başladığını belirterek, kurumun üyelerine çok erken yaşta çok fazla sorumluluk yüklediğini kaydetti. 

Başkan Joe Biden Cuma günü yaptığı açıklamada sızıntıyla ilgili olarak kolluk kuvvetlerinin soruşturma ve müdahale için hızlı bir şekilde harekete geçmesini övdü ve federal hükümetin, birçoğu internette yayınlanmadan önce büyük ölçüde değiştirildiği bildirilen belgelerin hala geçerliliğini tespit ettiğini söyledi. Biden ayrıca askeri ve istihbarat yetkililerini hassas bilgilerin dağıtımını sınırlandırmak için güvenlik protokollerini sıkılaştırmaya yönlendirdiğini söyledi. 

Savcılar, Teixeira'nın internet kullanıcı adına sahip bir hesabın, gizli askeri belgeleri Thug Shaker Central olarak bilinen ve çoğunlukla ırkçı memler ve video oyunları paylaşan gençlerden oluşan bir çevrimiçi oyun sohbet grubunun üyeleriyle Ocak ayından itibaren paylaşmaya başladığını iddia ediyor. Belgeler daha sonra diğer sosyal medya sitelerinin yanı sıra Discord oyun sohbet platformuna, Kremlin destekli Telegram uygulamasına ve Twitter'a gönderildi. 

Belgelerde ne vardı?

Savcılara göre, 2019 yılında Ulusal Muhafızlara katılan Teixeira, Hava Kuvvetleri'nin küresel iletişim ağını yöneten siber taşıma sisteminde alt düzey bir teknoloji destek personeli olarak çalışıyordu. Perşembe günü öğleden sonra FBI tarafından annesinin Kuzey Dighton, Massachusetts'teki evinde tutuklandı. 

Savunma yetkilileri, sızıntının ilk kez 6 Nisan'da New York Times tarafından ortaya çıkarılmasının ardından öfkelerini dile getirdi ve başlangıçta kaynağını tespit edemediklerini ya da dosyaları kaldırmayı başaramadıklarını söylediler. Belgeler, ABD'nin kilit ortaklıklarındaki güvenlik açıklarını gösteren askeri sırları içeriyor. Birçok habere göre, çok gizli etiketli bir dosya, ABD'li yetkililerin Ukrayna güçlerinin birkaç hafta içinde silahlarının tükenebileceğine ve Rusya'ya karşı bir bahar saldırısı hedeflerinin oldukça gerisinde kalabileceğine inandıklarını ortaya koyarak Biden'ın Ukrayna'ya olan güven ifadeleriyle çelişiyor. Washington Post'un haberine göre başka belgeler de Mısır'ın batılı müttefiklerinden gizlemek istediği bir anlaşmayla Rusya'ya roket göndermeyi planladığını gösteriyor.

Çarşamba günü yeniden duruşmaya çıkacak

Teixeira'nın liderliğini yaptığı Discord grubunun üyeleri Times ve Washington Post'a Teixeira'nın hükümete derin bir güvensizlik duyduğunu ve belgeleri diğer kullanıcılara hava atmak için sızdırmış olabileceği iddia edildi. Federal savcılar Teixeira aleyhindeki 11 sayfalık suç duyurusunda, Discord grubunun bir üyesinin müfettişlere söylediğine göre, belgeleri eve götürdüğünü ve iş yerinde kopyalarken yakalanmamak için fotoğraflarını çektiğini söyledi. Teixeira Çarşamba günü yapılacak tutukluluk duruşmasına kadar gözaltında tutulacak.