Japonya’da giderek yaygınlaşan “kirakira” yani gösterişli ve alışılmadık çocuk isimleri, kamu hizmetlerinde karışıklıklara neden olurken, bazı çocukların sosyal hayatta zorbalığa uğramasına da yol açıyordu.
Bu durumu önlemek isteyen hükümet, aile kütüğü yasasında yaptığı değişiklikle, ebeveynlerin seçtiği kanji karakterlerin resmî okunuşlarının bildirilmesini zorunlu hale getirdi. Artık yalnızca devlet tarafından onaylanan telaffuzlara izin verilecek.
Amaç karışıklığı azaltmak
Kararın gerekçesi, okullardan hastanelere kadar birçok alanda yaşanan karışıklıkları azaltmak ve dijital sistemlerde standardizasyon sağlamak.
1990’lardan bu yana tartışma konusu olan “kirakira” isimler arasında Pikachu (Pokémon karakteri), Naiki (Nike markası), Daiya (Elmas), Pū (Winnie the Pooh) ve Kitty (Hello Kitty) gibi isimlerin yanı sıra, Ōjisama (Prens) ve Akuma (Şeytan) gibi isimler yer alıyor.
Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın başkanı Seiko Hashimoto’nun çocuklarına, doğdukları şehirlerden esinlenerek Girishia (Yunanistan) ve Torino isimlerini vermesi de dikkat çekmişti.
Düzenleme kapsamında geleneksel okunuşlardan sapma içeren isimler için ailelerden yazılı açıklama istenecek; reddedilen isimler yerine alternatif öneriler talep edilecek.
Yaklaşık 3.000 kanji karakterin farklı okunuşlara sahip olduğu Japonca’da, bu adım, aile kayıt sistemi “koseki”ye yapılan nadir müdahalelerden biri olarak görülüyor.
Yaratıcılığı savunan bazı ebeveynler bu adımı bireysel özgürlüklere müdahale olarak değerlendirse de yetkililer, kamusal düzen ve dijitalleşmenin öncelikli olduğunu vurguluyor.