Pirinç tüketiminde önemli bir yere sahip olan Japonya, yaşanan kıtlık nedeniyle söz konusu tahılı çeyrek asır sonra başka ülkeden ithal etmek zorunda kaldı. Bu zorunluluğun nedeni de giderek tavan yapan fiyatlar ve artan tüketici öfkesini dizginleyebilmek. İngiltere merkezli The Guardian'da yer alan habere göre Japon hükümeti ne yaparsa yapsın yerli pirincin yükselen fiyatına engel olamayınca Tokyo çareyi, Seul'de buldu.
Bu vesileyle 1999 yılından bu yana ilk kez Güney Kore pirinci Japonya'ya giriş yapmış oldu.
Japonya'da yetiştirilen pirincin fiyatı geçen yılın bu döneminden bu yana iki kattan fazla arttı. Bu da ithalata uygulanan ağır gümrük vergilerine rağmen daha yabancı tahıla olan talebi körükledi. Kamu yayın kuruluşu NHK, internet üzerinden ve süpermarketlerde satılan Güney Kore pirinci miktarının hala iki ton gibi nispeten düşük bir seviyede olduğunu, ancak önümüzdeki günlerde 20 ton daha gönderilmesinin planlandığını kaydetti.
Japon tüketiciler yabancı pirincin kalitesi ve tadına yönelik şüphelerini sürdürürken 1993 yılında soğuk geçen bir yaz da üreticilerin belini bükmüştü. Ancak yine de o dönem ithal edilen Tayland pirinci büyük ölçüde satılamadı. Şimdiki kriz ise Japon tüketicileri yabancı pirincin tadına varmaya zorluyor. Yonhap haber ajansına göre Güney Kore'nin Japonya'ya pirinç ihracatının 1990'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşması beklenirken, kriz ABD'deki üreticiler için de potansiyel ihracat fırsatları yarattı.
Trump'ın tarifelerine rağmen yerli pirinçten ucuz
Tokyo'da bir restoran işleten Arata Hirano, geçen yıl yerli tahılda yaşanan kıtlık, fiyatların hızla yükselmesine neden olunca Japon pirincinden Amerikan pirincine geçiş yaptığını söyledi. Hirano Reuters'e verdiği demeçte, California'dan aldığı ürünün fiyatının geçen yaz yaptığı ilk alışverişten bu yana iki katına çıktığını, ancak yine de yerli pirinçten daha ucuz olduğunu söyledi.
Hirano, yediği pirincin Japonya'da yetişmediğini öğrenince şaşıran müşterilerinden hiçbir şikayet almadığını da söyledi. Müşterilerden biri “Hiçbir fikrim yoktu. İthal pirinç yemek konusunda hiçbir endişem yok. Fiyatlar arttı, bu yüzden her zaman daha ucuz seçenekler arıyorum" dedi.
6 Nisan'a kadar olan haftada, Japon süpermarket pirinç fiyatları 5 kg için ortalama 4.214 Yen'e (30 dolar /22 euro) ulaştı. Bu, bir önceki yılın aynı döneminin iki katından fazlaya tekabül ediyor.
Bu eğilim, Japon hükümetini alışılmadık adımlar atmaya zorladı. Mart ayında, rekor yaz sıcakları, panik alımları ve dağıtım sorunlarının birleşiminden kaynaklanan fiyat artışlarını durdurmak amacıyla 210 bin ton stoklanmış pirinci hükümet serbest bırakmaya başladı.
Japonya'da hükümet daha önce de doğal afetler ya da mahsul kıtlığı sonrasında da pirinç rezervlerine başvurmuştu, ancak ilk kez dağıtım sürecine müdahale etmiş oldu. Ancak bu önlem de beklenen etkiyi göstermedi.
Geçen hafta Tarım Bakanlığı “lojistik sorunlar” nedeniyle serbest bırakılan pirincin sadece küçük bir kısmının dükkanlara ulaştığını söyledi. Mart ayı ortasında yapılan ilk açık artırmada yaklaşık 142 bin ton stoklanmış pirinç serbest bırakıldı, ancak ay sonu itibariyle sadece 426 ton veya toplamın yüzde 0,3'ünün süpermarketlere ve diğer satış noktalarına ulaştığını belirten bakanlık, sıkıntının nedenini teslimat araçlarının yetersizliği ve tahılın satışa hazırlanması için gereken süreye bağladı.
Stoklar tükenmişti
Japonya'nın pirinç stokları, rekor kıran sıcaklıkların 2023 mahsulünü etkilemesinin ardından zaten tükenmişti. Geçen yıl kısmen rekor sayıda turistin neden olduğu tüketim artışı nedeniyle stoklar yeniden azaldı. Tayfun ve deprem uyarılarının ardından yaşanan panik alımları da stokları vurmuş ve bazı perakendecileri satışları kısıtlamaya zorlamıştı.