28 Haziran 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2024 10:55 | Son Güncelleme: 14.06.2024 13:42

Politico analizi: Macron'un oyunu Fransa'nın Brexit anı mı?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un AP seçimlerinde büyük bir yenilgi almasının ardından erken seçim kararı vermesi dünya gündemin meşgul etmeye devam ediyor. Politico yazarı John Lichfield'e göre Macron'un oyunu Avrupa projesinin 70 yıllık tarihindeki en yıkıcı ulusal seçim olabilir
Politico analizi: Macron'un oyunu Fransa'nın Brexit anı mı?

Marine Le Pen, Ursula von der Leyen'in 'Fransızların böcek yemesini istediğini' söyledi. Resmi olarak Le Pen, aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin kurucusu olan Holokost inkârcısı babası Jean-Marie Le Pen'in geliştirdiği aşırı Brüksel karşıtlığını terk etti. Artık Frexit'i ya da Fransız frangının yeniden canlandırılmasını savunmuyor.

Gerçekte, o ve fiili iki numarası Jordan Bardella, diğer şeylerin yanı sıra, Avrupa düşmanlığının aldatıcı bir biçimiyle Avrupa seçimlerinde zafere ulaştılar. Fransız seçmenlerin Avrupa yanlısı kesimlerinin bile Avrupa meseleleri hakkındaki bulanık bilgilerinden faydalandılar.

Brexit'e hazırlanan zemin

Fransa'da 27 yıl yaşamış bir Britanyalı olarak, o eski İngilizce deyim olan "deja vu" hissi tüylerimi ürpertiyor. İngiliz tabloid basını ve Muhafazakâr Parti'nin sağ kanadı da benzer bir karalama kampanyası, yalanlar ve Avrupa hukukunun ağırlığından kurtulduğu takdirde Britanya'nın gelişeceğine dair asılsız iddialarla Brexit'e zemin hazırladı. Brexit oylamasından sekiz yıl sonra, Britanyalıların yüzde 55'i hata yaptıklarını düşünüyor ve sadece yüzde 31'i Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği dışında daha iyi durumda olduğunu düşünüyor. Garip bir şekilde, Le Pen tarafından o dönemde bir özgürlük hareketi olarak nitelendirilen Brexit, Avrupa seçimleri sırasında Ulusal Birlik tarafından hiç dile getirilmedi.

Brüksel için bu kadar 'aptalcaydı'

Brüksel'deki bazı yetkililer Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken parlamento seçimine gitme kararını Fransa'nın "Brexit anı" olarak nitelendiriyor. Onlara göre Macron'un Le Pen'le yüzleşmek için aldığı bu tehlikeli karar, eski İngiltere Başbakanı David Cameron'un Haziran 2016'daki referandumda Brexit yanlılarıyla yüzleşmeye çalışması kadar aptalca.

En yıkıcı seçim olabilir

Sağdan gelen tehdidi cesur bir oylamayla bertaraf etmek yerine, Fransa'daki oylamanın (İngiltere'deki referandum gibi) yıllarca sürecek siyasi ve ekonomik suçlamalara yol açma tehlikesi var. Bu karşılaştırma bir açıdan yanlış. Avrupa açısından Fransız seçimleri çok daha önemli. Bu, Avrupa projesinin 70 yıllık tarihindeki en yıkıcı ulusal seçim olabilir. Bardella'nın Avrupa seçim manifestosu, yasalara dayalı uluslarüstü birliğin yerine "üye devletler arasında, çıkarlarına ve karşılaştırmalı üstünlüklerine göre serbestçe kararlaştırılmış işbirliği" çağrısında bulunuyordu.

Le Pen, İngiliz ve Amerikalı turistlerden belgesiz göçmenlere kadar "Schengen dışı ülkelerin" vatandaşları için AB ülkeleri arasındaki sınırların yeniden canlandırılmasını istiyor. Bu mantıksal bir saçmalık. AB vatandaşlarının dolaşım özgürlüğünü engellemeden sınırlar nasıl uygulanabilir? Uygulanamaz. Bardella'nın manifestosu, Fransa'nın Brüksel'e yaptığı katkının bir kısmını keserek "Fransızlara paralarını geri vermek" istiyor. Bu paranın yasal ve anayasal olarak AB'nin malı (öz kaynakları) olduğunu belirtmeyi ihmal ediyor. AB fonlarını kesmek için Fransız anayasasında bir değişiklik yapılması ya da gelecekteki bir Bardella-Le Pen hükümeti tarafından yasal bir itaatsizlik eylemi yapılması gerekecektir.

Le Pen ve Bardella yalan satıyor

Brexitçiler pek çok küçük yalan söylediler ama en azından amaçları konusunda dürüstlerdi; AB'den ayrılmak istiyorlardı. Le Pen ve Bardella Fransız halkına büyük bir yalan satıyor. Ya da iki büyük yalan. Birincisi, gevşek bir devletler topluluğunun hukuk temelli AB ve tek pazar ile aynı ekonomik güce ve faydalara sahip olacağıdır. İkincisi ise bir Ulusal Birlik hükümetinin bir şekilde bu "reformlara" karar verebilecek olmasıdır. Bu reformların diğer 26 ülke ile müzakere edilmesi ya da yasadışı yollardan dayatılması gerekecektir.

Fransa'nın ayrılığı ölümcül olabilir

Le Pen ve Bardella çok kısa sürede büyük zarar verebilir. Aşırı sağcı bir hükümetle karşı karşıya kalan Macron, Avrupa, dış politika ve savunma konularında anayasal yetkilerini koruyacaktır. Ancak aşırı sağcı çoğunluğa sahip bir Ulusal Meclisi Ukrayna'yı desteklemek için para bulmaya ya da askeri yatırım için geniş bir AB ortak borçlanma programı için ortaya çıkan planları desteklemeye zorlayamazdı. İngiliz uzvunun kesilmesi AB'yi üzücü bir şekilde sakat bıraktı. Fransa gibi büyük ve merkezi bir kurucu devletin Avrupa projesinden fiilen ayrılması (Emmanuel Macron'un ifadesiyle) "ölümcül" olabilir.

Brüksel'in öfkesi Macron'a yönelik

O halde Macron neden bir Le Pen-Bardella hükümeti riskini göze aldı? Bu hafta Brüksel'deki tüm öfke Le Pen'e değil Macron'a yönelik. Macron cephesi Le Pen'in yalanlarıyla er ya da geç yüzleşilmesi gerektiğini savunuyor. Avrupa seçimleri Macron için bir referandum oldu; ulusal seçimlerin de Le Pen'in Rusya, Ukrayna ve AB ile ilgili gizli ajandası için bir referandum olmasını istiyorlar. Le Pen ve Bardella Fransız seçmenlerin çoğunluğunun belli belirsiz AB yanlısı olduğunu biliyor. Aynı zamanda, İngiliz seçmenler gibi, Avrupa konusunda bilgisiz olduklarını ve kolayca kandırılabileceklerini de biliyorlar.