17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.09.2024 09:20 | Son Güncelleme: 12.09.2024 09:22

Politico Avrupa'nın en tehlikeli tren istasyonunu yazdı: Brüksel'in başarısızlıklarını gözler önüne seriyor

Silahlı saldırı, bıçaklama ve çok sayıda hırsızlık olaylarının yaşandığı Brüksel'deki ana demiryolu hattı Avrupa'nın en tehlikeli tren istasyonu olarak adlandırılıyor. Politico, 'cehennem çukuru' olarak nitelediği istasyon hakkında yetkililerin neden harekete geçmediğini sorguladı
Politico Avrupa'nın en tehlikeli tren istasyonunu yazdı: Brüksel'in başarısızlıklarını gözler önüne seriyor

Brüksel'in ana uluslararası tren istasyonunun nasıl bir cehennem çukuru olduğunu oradaki insanlara sormanız yeterli. Belçika'nın Avrupa'ya açılan kapısı olan Brüksel Midi istasyonunda güçlendirilmiş polis varlığına rağmen suç yaygın; son zamanlarda yaşanan silahlı ve bıçaklı saldırılar yolcuları, çalışanları ve bölgedeki işyeri sahiplerini hayatlarından endişe eder hale getirdi. Brüksel Midi'deki şekerleme dükkânında çalışan bir kişi “Burası şimdiye kadar çalıştığım en kötü yer. Avrupa'nın her yerinde bulundum ve burası en kötü istasyon" dedi.

Sadece bu yıl istasyon çevresinde çok sayıda kanlı olay yaşandı. Nisan ayında metro istasyonu içinde bir kişi bıçaklandı; haziran ayında yakındaki bir kafede meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. Ağustos ayında ise istasyonun karşı çıkışına yakın bir başka silahlı saldırıda bir kişi yaralandı. Uyuşturucu, hırsızlık ve çeteler arasındaki çatışmalar da cabası. Politico, sorunlu istasyonla ilgili olarak yetkililerle ve ayrıca Brüksel Midi ve çevresindeki bazı işletme sahipleri ve çalışanlarıyla bölgedeki suçla ilgili deneyimleri hakkında konuştu. Çalışanlar kolluk kuvvetlerini ve siyasetçileri sorunla mücadele etmek için hazır bulunmamakla ya da yeterince çaba göstermemekle eleştirirken, yetkililer güvenlik zafiyetleri konusunda birbirlerini suçladılar.

'Burada ölmek istemiyorum'

Bir haziran gecesi saat 01:30 sularında, tren istasyonunun dışındaki bir restoranın sahibi olan Karim, silah sesleri ve insanların çığlıklarını duyduğunda işyerinin kepenklerini indirmeye hazırlanıyordu. Hemen sokağa koştuğunda restoranının arkasındaki sokakta bulunan Café Taverne Astoria'nın önünde dört kişinin vurulmuş olduğunu gördü. Yerel basında çıkan haberlere göre iki kişi ölmüş, iki kişi de ağır yaralanmıştı. Karim için istasyon çevresindeki şiddet kaynama noktasına ulaşmış durumda. Eğer durum düzelmezse, mallarını satıp işini başka bir yere taşıyacağını söyleyerek "Ölmekten korkmuyorum ama burada ölmek istemiyorum" dedi.

Midi'nin çevresindeki çoğu kişi güvenlik durumuyla ilgili kaygılarını gerekçe göstererek konuşmayı reddetti ya da isimlerinin açıklanmasını istemedi. Şekerleme dükkânı çalışanı bıçaklı kavgadan “çok sayıda” hırsızlığa kadar her şeye tanık olduğunu söyledi. Bir gün içinde altı kişinin mağazaya girdiğini ve üç saat içinde raflardan ürün çaldığını söyledi. Hırsızlık olayları o kadar sık yaşanıyor ki artık yetkililere bildirmekten çekinmiyor.

Eylem planı fiyaskosu

Brüksel'deki suç dalgası o kadar ciddi ki kraliyetin bile dikkatini çekti. Belçika Kralı Şubat ayında AB'nin kolluk kuvveti Europol'e yaptığı bir ziyaret sırasında endişelerini dile getirdi. Geçen yıl açıklanan verilere göre, 2018-2022 yılları arasında Midi'de her yıl yaklaşık 3.500 suç işlendi. En yaygın olanları hırsızlık, gasp ve uyuşturucuyla ilgili suçlardı. Bu sayı neredeyse 13 Flaman kentindeki tüm istasyonların toplamı kadar.
Geçen yıl kriz noktasına ulaşan durum, İçişleri Bakanı Annelies Verlinden'in ulaşım merkezindeki “rahatsızlık, suç ve kötü hijyen koşulları” ile mücadele etmek için bir eylem planı başlatmasına neden oldu. Planın önerileri arasında, yeni bir özel polis karakolu da dahil olmak üzere daha fazla polis varlığının yanı sıra daha iyi aydınlatma ve Wi-Fi noktaları da yer alıyordu. Ancak bir yıl geçmesine rağmen durum düzelmedi. Söz verilen polis bürosu henüz açılmadı ve suç oranı hala çok yüksek.

Birbirlerini suçluyorlar

Midi istasyonu, Brüksel metropolitan alanının üç belediyesinin (Saint-Gilles, Anderlecht ve Brüksel Şehri) kesiştiği noktada yer alıyor. Bu da bölgenin idaresinin bu üç belediye arasında koordinasyon gerektirdiği anlamına geliyor. Brüksel Belediye Başkanı Close, federal hükümetin eylemsizliğini ve Brüksel'e para yatırma konusundaki ilgisizliğini suçladı. İçişleri Bakanı Verlinden'in sözcüsü Nick Gyselinck önerilen eylem planına çeşitli paydaşlardan gelen ilk tepkinin çok zayıf olduğunu söyleyerek "Tüm hizmetleri ve ortakları bir araya getirmek mümkün olmadığı için istasyonlar ve çevresindeki çeşitli olayların üstesinden gelmek için hiçbir cevap gelmedi” dedi. Close'a göre Belçika'ya Antwerp limanından gelen ve Midi istasyonundan geçen uyuşturucu trafiği en büyük sorunlardan biri. Close, hükümetin federal polise daha fazla yatırım yapmasını önerdi.