16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2024 10:41 | Son Güncelleme: 12.07.2024 14:58

Politico eski Habsburg İmparatorluğu'nu işaret etti: Orban'ın pan-Avrupa hayali gerçekleşiyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın öncülük ettiği Avrupa'nın Vatanseverleri Avrupa Parlamentosu'nda giderek büyüyor. Politico'ya göre Orban'ın yeni aşırı sağcı grubu Macar lidere arzuladığı pan-Avrupa'yı sağlayan bir Habsburg İmparatorluğu koalisyonu
Politico eski Habsburg İmparatorluğu'nu işaret etti: Orban'ın pan-Avrupa hayali gerçekleşiyor

Viktor Orban, Avrupa'nın en eski yapısı olan Habsburg İmparatorluğu'nu yeniden bir araya getiriyor. Son günlerde Macar liderin entrikalarını anlatan manşetler arasında en çarpıcı olanı 30 Haziran'da Viyana'da Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağcı bir siyasi grup olan Avrupa'nın Vatanseverleri'ni kurduğunu açıklamasıydı. Orbán eski Habsburg İmparatorluğu topraklarının çekirdek bölgelerini kapsayan yeni grubu duyurdu: Avusturya, Bohemya ve Macaristan'ı kapsayan yeni kulübünü ilan ederken, grubun başkanlığına da Fransız aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) lideri Jordan Bardella'yı getirdi.

Fransızlar 30 milletvekili ile Vatanseverler'deki en büyük delegasyona sahip olacak olsa da, Orbán ve Habsburg müttefikleri, Slovenya ve Slovakya'dan popülist partileri cezbetmeyi başarırlarsa (ki öyle görünüyor) gruba hakim olabilirler.

Sonsuz güvensizliğin ardından gelen birleşme

1918'de Habsburg İmparatorluğu'nun yıkılmasına yol açan olgunun milliyetçilik olduğu düşünüşdüğünde, Vatanseverler'in ittifakı sürpriz olarak nitelendirilebilir. Şimdiye kadar Vatanseverler'in arkasındaki siyasetçileri birleştiren tek şey karşılıklı güvensizlikti. Örneğin Avusturya Özgürlük Partisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Çekoslovakya'dan sürülen ve mülksüzleştirilen Avusturyalılar için Çeklerden tazminat istemekte onlarca yıl geçirdi. Bu arada Çekler, Slovaklar, Macarlar ve Slovenlerin üzerinde anlaşabildikleri birkaç konudan biri de Avusturyalıların ne kadar zorba olduklarıydı. Peki neden birdenbire kenetlendiler? Cevap tek bir kelime: Orban.

Aralarında hâlâ güvensizlik olsa da grup bir kazanma şansları olduğunu gördü. Orban'ın Kiev'den Moskova'ya ve arından Pekin'e uzayan diploması rotası, onun boyundan büyük bir işe kalkıştıını göstreriyor. Orta Avrupa'daki sağcı çevrelerde Orban bir model olarak görülüyor.

Beklenmedik dostluk

Kısa bir süre önce bir suikast girişiminden kurtulan Slovakya'nın popülist Başbakanı Robert Fico, Orban'ın Moskova ziyaretini öven açıklamalar yaptı. Vatanseverler'e katılmayı düşünen Fico, "Macaristan Başbakanı'nı tebrik etmek ve hiç tereddüt etmeden Kiev ve Moskova'yı ziyaret etme kararından dolayı hayranlığımı ifade etmek istiyorum. Sağlığım izin verseydi, memnuniyetle ona katılırdım" dedi.  Orbán ve Fico beklenmedik bir şekilde dost oldu. Macaristan'ın Slovak etnik ulusu üzerinde 1918'de sona eren 800 yıllık hakimiyeti nedeniyle ülkeleri arasındaki gerginlikler ilişkileri uzun süredir karmaşık hale getiriyordu. İkili aynı zamanda siyasi yelpazenin zıt taraflarından geliyor. Bir zamanlar Sovyet kontrolüne karşı çıkmış bir muhalif olan Orban sağcı bir çizgiden gelirken, Fico Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra sosyal demokrat olmuş eski bir komünist.

Vatanseverler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ve Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa karşı kesinlikle daha merhametli bir bakış açısına sahipler. Avusturya hariç, şu ana kadar Vatanseverler'e katılan aşırı sağcı partiler NATO üyesi ülkelerden geliyor. Buna rağmen, çoğu Rus lidere duydukları saygıyı gizlemiyor; bu saygı hayranlığa kadar uzanıyor.

Göçmenlik karşıtı

Orbán'ın Habsburg koalisyonu, AB'ye duydukları güvensizlik ve Rusya'ya duydukları coşkunun yanı sıra, Vatanseverler'in bir medeniyet mücadelesi olarak gördükleri Orta Doğu'dan gelen göçmenler de karşılar. Grubun manifestosında "Avrupa vatandaşlarının büyük çoğunluğunun iradesine uyarak sınırlarını korumaya, yasa dışı göçü durdurmaya ve kültürel kimliğini muhafaza etmeye kararlı bir Avrupa'ya inanıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Orban'ın pan-Avrupa hayali

Vatanseverler ve Orban'ın ittifakı yakında hem bölgede hem de AB genelinde siyasi bir güç haline gelebilir. Bu da Orban'a Fidesz partisinin ihraç edilmemek için Parlamento'daki en büyük grup olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nden ayrılmasından bu yana aradığı pan-Avrupa platformunu sağlayacaktır. İşler Orban'ın istediği gibi giderse Vatanseverler'in asıl etkisi daha yakından hissedilecek. Habsburg İmparatorluğu'nun altı asırdan fazla süren varlığının neredeyse tamamında Avusturya'ya eşlik eden Macaristan, yine de lider hale gelebilir.  Orban'ın gerektiğinde karışıma ekleyebileceği iyi niyetli bir Habsburg varisi bile var: Eduard Habsburg-Lothringen, 19. yüzyıl İmparatoru I. Franz Josef'in büyük büyük torunu. Eduard şu anda Budapeşte'nin Vatikan'daki elçisi olarak görev yapıyor.