20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.08.2024 10:06 | Son Güncelleme: 29.08.2024 10:13

Politico yazdı: Elon Musk'ın Trump aşkı bitecek mi?

Elon Musk bir siyasetçiye yakınlaşan ilk medya patronu değil. Peki bu aşk bitecek mi? Politico, Musk'ın geçmişten ders çıkarması gerektiğini ve Trump'a olan desteği nedeniyle yaşayabileceği sorunları yazdı
Politico yazdı: Elon Musk'ın Trump aşkı bitecek mi?

Elon Musk'ın Donald Trump'la yaptığı röportaj, teknoloji patronunun eski başkana olan sevgisinin son işaretiydi. Musk, 2024 başkanlık seçimlerinde Trump'ı desteklemekten çekinmedi ve Trump'ın eskiden sosyal medya platformu X'e geri dönmesinde etkili oldu.

Her seçim döneminde ünlüler kendi adayları lehine oy kullanmaya çalışırlar. Yeni bir araştırma Megan Thee Stallion ya da Kid Rock gibi ünlülerin seçmenlerin coşkusunu artırarak seçimleri etkileyebildiğini gösterse de, Musk gibi son derece zengin ve güçlü CEO'lar siyasi kampanyalarda büyük bir güce sahip olabiliyor. Tüm Amerikan vatandaşları gibi Musk ve diğer CEO'lar da, süper PAC'lere fon sağlamaktan, gizlice çalışarak oy toplamaktan, platformlarında kendilerine bir izleyici kitlesi sağlamaya kadar Amerikan siyasetine dahil olma hakkına sahip. Ancak bu katılımın bir bedeli olabilir.

Daha önce de yaşandı

Tarih bunu kanıtladı. TIME'ın kurucusu Henry Luce kendisini tamamen General Dwight Eisenhower'ın kampanyasını desteklemeye adamıştı. Bir medya holdingi için alışılmadık bir şekilde Eisenhower'a tam destek vermesi kısa vadeli faydalar sağladı. Beyaz Saray'da Eisenhower'a erişim sağladı. Ancak sonuçta, Eisenhower'ı coşkuyla kucaklaması derginin gazetecilik itibarı üzerinde zararlı bir etki yarattı.

Başkanlığa olan ilgisi göz önüne alındığında Luce, Franklin Delano Roosevelt'in yönetimi boyunca ondan kaçan bir şey olan başkanla iyi ilişkiler kurmak istiyordu. Luce ve Roosevelt birbirlerinden hiç hoşlanmıyordu ve Luce onu yenmek için defalarca çalıştı. 1936'da Roosevelt'e karşı Alf Landon gibi başarısız adayları destekledi. Her seferinde başarısız oldu ama bu onu daha da kararlı hale getirdi. Roosevelt öldükten sonra bile Luce kinini beslemeye devam etti ve “Ondan nefret etmeye devam etmek benim görevim” dedi. Roosevelt'in yerine geçen Harry Truman ile ilişkileri de pek iyi değildi.

Musk ders almalı

Musk'a gelince, 2021'de Saturday Night Live'a katıldığında da belirttiği gibi, işleri farklı şekilde yapmayı seviyor. Bu yaklaşımın şimdiye kadar işe yaradığı ve onu insanlık tarihinin en zengin insanlarından biri haline getirdiği söylenebilir. Yine de Musk ders almalı: Luce ve imparatorluğu, siyasi müdahalesinin gerçek sonuçlarına maruz kaldı ve bugün geri tepme daha da büyük olabilir. Musk 2022'de satın aldığında Twitter/X darbe aldı; dizginleri ele aldığından beri hem reklamlar hem de etkileşim önemli ölçüde azaldı. Yine de X'in 50 milyon ABD'li (ve dünya çapında 300 milyon) kullanıcısı var; Trump'ı desteklemesi mutsuz kullanıcıları uzaklaştırabilir. Musk açıkça X'in erişim alanını genişletmek istiyor ve ülkenin büyük bir kısmı için istenmeyen adam olmak bu misyonu çok daha zor hale getirebilir.

Harris yönetiminde daha az potansiyele sahip

Tesla ya da Space X de dahil olmak üzere Musk'ın diğer ürünleri de potansiyel olarak zarar görebilir. Tesla'nın bireysel tüketicilere ihtiyacı var. Ama aynı zamanda hükümet sözleşmelerine de ihtiyacı var ve eğer alıcılar onun politikalarını beğenmezlerse bu sözleşmeleri elde etmek daha zor olabilir. Demokratlar da araba satın alır. Devlet alımları tarafında ise hem Tesla hem de Space X, intikamcı bir Kamala Harris yönetiminden daha az sözleşme alma potansiyeline sahip.

Üçüncü bir konu da seçici uygulama sorunudur. Joe Biden göreve geldiğinden bu yana Musk şirketleri Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, Adalet Bakanlığı, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu, Balık ve Vahşi Yaşam Servisi ve Federal Ticaret Komisyonu tarafından soruşturmaya tabi tutuldu. Buna bir de Avrupalı düzenleyicilerin Musk'ın Trump'ı desteklemek için X'i kullanmasını soruşturması nedeniyle uluslararası cephede ortaya çıkan maliyetleri ekleyin. Musk elbette bu zorlukların farkında, ancak bu geçmiş ek bir bağlam sağlıyor. Henry Luce'un öğrendiği gibi, siyaset üzerine çok güçlü bir bahis oynamak zararlı olabilir. Sonunda bahsi kazansanız bile.