28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2024 09:41 | Son Güncelleme: 20.06.2024 09:53

Politico yazdı: İtalya’daki plaj savaşları Meloni’yi zor durumda bırakıyor

Mare Libero (Özgür Deniz) grubu İtalya’nın plajlarını ele geçiren lüks işletmelere karşı mücadele ediyor. Politico’ya göre işletmeciler ve aktivistler arasındaki savaş, İtalya Başbakanı Meloni’nin partisini zor durumda bırakıyor
Politico yazdı: İtalya’daki plaj savaşları Meloni’yi zor durumda bırakıyor

Mare Libero (Özgür Deniz) adlı yüzücü grubu, Giorgia Meloni ve partisiyle karşı karşıya. Grup üyeleri İtalya'nın en şık plajlarından bazılarında protestolar gerçekleştirerek halka açık olması gereken plajların işletmelere tahsis edilmesinin son bulmasını istiyor. Grup, Avrupa Komisyonu'nun İtalya'ya kıyı şeridine erişimi kontrol etmek için restoranlara, plaj kulüplerine ve plaj barlarına verilen kazançlı hakları sona erdirmesi yönünde defalarca talimat vermesinin ardından, herkese ücretsiz olması gereken plajları hedef alıyor. Plajların imtiyaz sahipleri ise öfkeli ve iktidar partisinin desteğini almış durumda. 

Plaj işletmecileri lobisinin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Avrupa Parlamentosu'ndaki İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) Başkanı Carlo Fidanza, aktivist grubunu "baş belaları" olarak nitelendirdi. İşletme sahipleri, altyapı bakanlığını plajlardaki olası işgallere acilen son vermeye çağırıyor. Meloni için plajlar, üç yıl önce yerel yönetimlerin plaj imtiyazlarını 2023 sonuna kadar ihaleye çıkarması gerektiğine ve ancak ihale sürecini başlatmışlarsa imtiyazları devam ettirebileceklerine karar veren selefi Mario Draghi'den devraldığı siyasi bir sorun.

Geciktirme taktikleri

Meloni hükümeti uyumluluğu bir yıl daha ertelemeye çalıştı, ancak mahkeme kararlarıyla engellendi. Komisyon da İtalya'yı yasal işlem başlatması konusunda uyardı. Fidanza Politico’ya yaptığı açıklamada hükümetin, AB hizmetler yasasının uygulanabilmesi için gerekli koşullardan biri olan plajların az olması nedeniyle hemen uyum sağlamak zorunda olmadığını savunduğunu söyledi.

Meloni'nin partisi için büyük bir zafer olan Avrupa Parlamentosu'na yeniden seçilmesinden birkaç gün önce yaptığı açıklamada "Turizmimizin bu özelliğini dikkate alabilecek ortak bir mevzuata ulaşmak için Komisyon ile diyaloğu sürdürmek istiyoruz" dedi.

Sert kısıtlamalar istiyorlar

Diğerleri ise yıllarca süren siyasi eylemsizliğin ardından gelen bu oyalama taktiklerine karşı sabırlarını kaybediyor. Yeşiller ve solcu politikacılar Avrupa Parlamentosu kampanyaları sırasında plaj imtiyazlarının verilmesinde 12 yıllık bir sınırlama da dahil olmak üzere daha sert kısıtlamalar getirilmesi çağrısında bulundu. Komisyon Fidanza'nın argümanına inanmıyor ve geçen yıl gönderdiği bir mektupta "İtalya topraklarının tamamında 'yüzme imtiyazlarına' konu olan doğal kaynakların kıt olmadığına dair herhangi bir kanıt görmediğini" söyledi.

İmtiyaz sahiplerine tazminat

Plaj imtiyazı sahiplerinin başlıca lobilerinden birinin başkanlığını da yürüten avukat Antonio Capacchione, hükümet tarafından "konunun henüz çözülmemiş olmasından" dolayı hayal kırıklığına uğramış durumda. Hatta şimdi plaj imtiyaz sahiplerine tazminat ödenmesi için yeni bir siyasi girişim var. Mare Libero plaj plaj dolaşarak yavaş bir savaş yürütmeye devam ediyor. Aktivistlerin hedefinde, mevcut ve geçmiş hissedarları arasında Turizm Bakanı Daniela Santanché ve motor sporları kralı Flavio Briatore'nin de bulunduğu, bu tür imtiyazların süresinin dolduğu plajlar var. Hatta bir zamanlar organize suçların imtiyazları kontrol ettiği ve mevcut plaj işletmelerinin saldırıya uğradığı Roma yakınlarındaki Ostia plajına bile gittiler.

İtalyan rekabet otoritesi bu ay beş belediyede imtiyazın uzatılmasına itiraz edeceklerini açıkladı. Geçen hafta ve bu hafta da diğer birkaç belediyeye karşı temyiz başvurusunda bulunacaklarını söyleyerek bu kararlarını ikiye katladı. Mare Libero'nun kurucusu Roberto Biagini “Yılbaşından bu yana her İtalyan vatandaşı bir plaja havlu serip şemsiye dikerse kimse bir şey diyemez" dedi.