Milano'da bir mahkeme, LVMH'nin sahibi olduğu kaşmir markası Loro Piana'ya çalıştığı taşeron tedarikçilerde 'işçi sömürüsü' yapıldığı gerekçesiyle hukuki denetim uygulanmasına karar verdi.
Loro Piana böylece işçi hakkı ihlalleriyle soruşturma geçiren moda şirketleri arasına katıldı.
Mahkemenin kararında Loro Piana'nın kıyafet üretimini Çin merkezli Evergreen Fashion Group isimli şirkete devrettiği belirtildi.
Financial Times tarafından görülen mahkeme evrakında, "Bu kıyafetlerin üretimi işçi sömürüsüyle gerçekleştirildi" ifadelerine yer verildi. Mahkeme kararında, şirketin tedarik zincirindeki sorunların çözümü için markaya bir yıllığına kayyum atanacağı ifade edildi.
Loro Piana'yla ilgili herhangi bir cezai soruşturma yürütülmeyeceği, şirketin yasal yükümlülüklerini 12 aydan önce tamamlaması halinde kayyum uygulamasının da kaldırılacağı ifade edildi.
Loro Piana'ya açılan davanın geçmişi
Loro Piana ile ilgili dava, mayısta Carabinieri polisinin bir Çinli atölye sahibini tutuklayıp Milano’nun kuzeybatı banliyölerindeki atölyesini kapatmasının ardından başladı.
İddiaya göre işveren, 10.000 euro (11.692 dolar) tutarındaki ödenmemiş maaşlarını talep eden bir işçisini döverek 45 gün tedavi gerektiren şekilde yaraladı. Bu olay üzerine işçi işvereni ihbar etti.
Carabinieri polisi, söz konusu atölyede Loro Piana markalı kaşmir ceketlerin üretildiğini tespit etti. Atölyede çalışan 10 Çinli işçiden beşi kaçak göçmendi ve tamamı haftanın yedi günü, haftada 90 saate varan sürelerle çalışmaya zorlanıyordu. Saatlik ücretleri 4 euro olan işçiler, fabrikanın içinde yasa dışı şekilde kurulmuş odalarda kalıyorlardı.
Mahkeme kararına göre, aracı bir şirketin sahibi son yıllarda Loro Piana için yılda yaklaşık 6.000 ila 7.000 ceket ürettiğini belirtti. Şirket sahibi, 100 adedin üzerindeki siparişler için ceket başına 118 euro, 100 adedin altındaki siparişler için ise 128 euro üzerinden anlaştıklarını ifade etti.
Loro Piana’nın internet sitesinde erkek kaşmir ceketlerinin fiyatları 3.000 euronun üzerinde başlayıp 5.000 euronun üzerine kadar çıkıyor.
Lüks endüstrisi mercek altında
Loro Piana, 2013'te dünyanın en büyük lüks holdingi LVMH tarafından satın alınmıştı. LVMH'nin kurucusu Bernard Arnault'un oğlu Frederic Arnault, martta Milano merkezli şirketin CEO'luğuna atanmıştı.
Şirket, İtalya'da son 18 ayda işçi hakkı ihlalleri nedeniyle kayyum atanan beşinci moda şirketi oldu. Peş peşe gelen skandallar ve mahkeme kararları İtalyan lüks endüstrisinin imajını da bir hayli zedelemiş durumda.
Milano mahkemeleri birkaç yıldır, moda endüstrisinin tedarik zincirlerini yakından takip ediyor. Soruşturmalar, Lombardiya ve Toskana'da yaşayan Çinli şirket sahiplerinin neden olduğu işçi hakkı ihlallerinin haberleştirilmesinin ardından başlamıştı.
Pandemi sonrası dönemde lüks tüketimdeki artan talebi karşılaşmak isteyen markalar, üretimi başka şirketlere taşere etmeye başlamıştı.
Yine LVMH'nin sahibi olduğu Dior ile diğer İtalyan markalar Armani ve Alviero Martini'ye de mahkeme kararıyla kısıtlama uygulanmış ancak bu kararlar 12 aylık süre tamamlanmadan kaldırılmıştı. Son olarak mayısta bir bölümü lüks tüketim devi Kering'e ait olan Valentino'da benzer bir kararla karşı karşıya kalmıştı.
Danışmanlık firması Bain’in hesaplamalarına göre, İtalya’da faaliyet gösteren binlerce küçük üretici, dünya genelindeki lüks ürün üretiminin %50 ila %55’ini üstleniyor.
Kaynak: Gazete Oksijen