Polonya'da haziran ayında kürtajın bazı zorunlu haller dışında neredeyse tamamen yasaklanmasıyla başlayan tartışma, polisin kürtaj hapı kullandığından şüphelenilen bazı kadınların evlerine baskın düzenlemesiyle yeniden alevlendi.
DW'nin aktardığı son vakaya göre Wroclaw kentinde ölü bir fetüsle hasteneye giden 22 yaşındaki kadın düşük yaptığını, bu yaşanana kadar hamile olduğunu bilmediğini söyledi. Kadının anlattıklarıyla ikna olmayan yetkililer dairesine baskın düzenledi. Evdeki tablo ise kadının ifadesini yalanlar nitelikteydi. Her tarafa yayılmış ağrı kesiciler, antibiyotikler, kullanılmış bir hızlı gebelik testi ve kürtaj hapı olarak bilinen ilaçlar bulan polis, kadından aldıkları kan örneğini analiz için Wroclaw Üniversitesi Adli Tıp Bölümü'ne gönderdi.
Bilimden faydalanıyorlar
Kadının kullandığı ilaçları tespit etmek için yeni bir yöntem kullanan uzmanlar, kan örneğinde düşük yapmayı tetikleyen iki ilaçtan biri olan mifepriston'un izine rastladı. Çalışmanın sonuçları Molecules adlı akademik dergide yayımlandı. Aynı ekip, düşük ilaçlarının kullanımını fetüs üzerinden tespit ettiği bir başka çalışmayı da aynı dergide yayımladı. Testlerin hızlı bir şekilde yüksek doğruluk oranına sahip sonuçlar vermesi bilimsel başarı olarak duyurulurken, gelişmeler Polonya kamuoyunda endişeleri büyüttü.
Ev baskınlarıyla topluma yöneltilen açık tehdidin üzerine bilimsel gözdağının eklenmesi insanları sokaklara dökerken, geçen hafta Varşova'da binlerce protestocunun katılımıyla düzenlenen gösteri, yaklaşık 50 kentte yayılan kitlesel eylemlerin en büyüklerinden biriydi.
Yardımcı olan da takipte
Kendi kendine kürtaj yapmayı suç saymayan ancak bu konuda destekte bulunan herkesi yargılanma tehdidiyle karşı karşıya getiren düzenleme, sadece annenin hayatının risk altında olduğu durumlarda ya da gebelikle sonuçlanan tecavüz vakalarında kürtaja yasal olarak izin veriyor. Ulusal medyada yayımlanan bazı haberler ise düşük yapan kadınların dışında, bazı kadınların evlerine de kürtaja yardımcı oldukları gerekçesiyle baskınlar düzenlendiğine işaret ediyor.
Avrupa Parlamentosu'nun geçen yıl yaptığı araştırmaya göre, Polonya'da 2020'den bu yana en az 6 kadın yasal düzenlemeden korkan doktorların tıbben gerekli olan kürtajı yapmamaları ya da çok geç yapmaları nedeniyle hayatını kaybetti.
Kürtaj hapları nasıl çalışıyor?
Gebeliğin suni yolla sonlandırılması için iki ilaç kullanılıyor. Mifepriston, gebelik hormonu olarak bilinen progesteronun aktivitesini bloke ediyor. Bu hormon olmayınca vücut gebeliğin erken dönemlerinde ihtiyaç duyulan ortamı oluşturamıyor. İkinci aşamada enfeksiyonu önlemek için gebelik dokularının vücuttan atılması gerekiyor. Bu noktada ikinci ilaç olan misoprostol devreye giriyor ve rahimde kasılmalara neden olarak 24-48 saat içinde dokuların dışarı atılmasını sağlıyor. İki ilacın kombinasyonu, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin yüzde 90'unu başarılı bir şekilde sona erdiriyor.