29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2023 21:46 | Son Güncelleme: 08.07.2023 22:04

Polonya Wagner endişelerinin tırmanmasıyla doğu sınırına asker yolladı

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Wagner Grubu savaşçılarının Belarus'taki varlığının kendi sınırlarında gerginliği artırmasının ardından ülkenin doğusuna 1000'i aşkın asker sevk etmeye başladığını söyledi
Polonya Wagner endişelerinin tırmanmasıyla doğu sınırına asker yolladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yevgeniy Prigojin'in Wagner grubuna bağlı paralı savaşçılara Belarus'a taşınma seçeneği sunma kararı, doğudaki NATO üyeleri arasında bu savaşçıların varlığının bölgede daha fazla istikrarsızlığa neden olacağı endişesine yol açtı.

Bakan Blaszczak Twitter'da "12. ve 17. Mekanize Tugaylardan 1000'den fazla asker ve yaklaşık 200 birim teçhizat ülkenin doğusuna hareket etmeye başladı" diye yazdı. Blaszczak, "Bu, ülkemiz sınırı yakınlarındaki istikrarsızlaştırma girişimlerine karşılık vermeye hazır olduğumuzun bir göstergesidir" sözlerini kaydetti.

Geçtiğimiz Pazar günü Polonya, Belarus sınırındaki güvenliği arttırmak üzere 500 polis göndereceğini açıkladı.

Belarus sınırından göçmen geçişi artıyor

Polonya, son haftalarda Belarus sınırını geçmeye çalışan göçmen sayısında bir artış gördü. Sınır Muhafızları'na göre Cuma günü aralarında Fas, Hindistan ve Etiyopya vatandaşlarının da bulunduğu 200'den fazla kişi sınırı yasadışı yollardan geçmeye çalıştı.

Polonya, Belarus'u 2021 yılından bu yana Orta Doğu ve Afrika'dan gelen insanları sınırdan geçirmeye çalışarak sınırda yapay bir göçmen krizi yaratmakla suçluyor.

Reuters'ın haberine göre üst düzey bir Wagner komutanı, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Wagner paralı askerlerinin Belarus'a gitmeye hazırlandıklarını söyledi.