19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2024 10:16 | Son Güncelleme: 06.05.2024 10:42

Putin, AB'ye nükleer saldırı çağrısı yapan Rus akademisyeni işe aldı

Putin'i Avrupa'ya karşı önleyici bir nükleer saldırı gerçekleştirmeye çağıran Rus akademisyen Sergei Karaganov Kremlin tarafından “Batı'yı caydırmanın” yollarını araştırmak üzere işe alındı
Putin, AB'ye nükleer saldırı çağrısı yapan Rus akademisyeni işe aldı

Avrupa'ya karşı önleyici bir nükleer saldırı gerçekleştirmek için Rus lider Putin'e çağrı yapan Sergei Karaganov Kremlin tarafından işe alındı. 71 yaşındaki Karaganov, Putin'in gözde dış politika danışmanı ve etkili bir Rus düşünce kuruluşunun başkanı. Rusya'nın önde gelen isimlerinden biri olan Karaganov, Putin'in dünyayı “batı boyunduruğundan” kurtarmak için çıkardığı Ukrayna savaşının destekleyicisi. Buna rağmen geçen yıl Avrupa'ya nükleer bomba atmanın Amerika'nın NATO'nun ortak savunma politikasına bağlılığını test edeceğini savundu.

Karaganov 2,000 kelimelik bir makalede, nükleer bir saldırının dünyayı “radyoaktif harabe” içinde bırakabilecek tam kapsamlı bir savaştan kurtarmanın en iyi yolu olduğunu söyledi. Polonya'nın beşinci büyük şehrine atıfta bulunarak, Beyaz Saray'da sadece bir “delinin” Poznan için Boston'u feda edebileceğini söyledi. Karaganov makalesinde "Hem ABD hem de Avrupa bunu gayet iyi anlıyor, ancak bunu düşünmemeyi tercih ediyorlar” diye yazdı.

Çin detayı

Karaganov, Rusya'nın Ukrayna'da zafer kazanmasının ancak Batı'nın “stratejik olarak geri çekilmeye, hatta teslim olmaya” zorlanmasıyla mümkün olabileceğini savundu. Çin'in Avrupa'ya yönelik önleyici bir nükleer saldırı başlatması halinde Rusya'yı desteklemeyeceği uyarısında bulunan Karaganov, Pekin'in “ABD'nin itibarına ve konumuna güçlü bir darbe indirildiği için içten içe sevineceğini” söyledi.

Yüksek maliyetli 8 çalışma yönetecek

Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden biri olan Moskova'daki Yüksek Ekonomi Okulu'nda kıdemli bir akademisyen olan Karaganov, Kremlin için dış politika konusunda daha fazla araştırma yapmak üzere işe alındı. Muhalif haber sitesi Meduza tarafından yapılan bir araştırma, Karaganov'un hem Putin'in özel ofisi hem de Rus hükümeti tarafından sekiz çalışma yürütmek üzere görevlendirildiğini ortaya çıkardı. Her bir çalışmanın Rus vergi mükellefine maliyeti belli değil, ancak üniversiteden bir kaynak Meduza'ya “en az on milyon ruble” (1 milyon dolardan fazla) olduğunu söyledi.

"Günah keçisi seçildi"

Karaganov'un yazmakla görevlendirildiği konular arasında “Rus siyasetiyle bağlantılı olarak mevcut koşullarda nükleer caydırıcılık teorisi ve pratiği” ve “Rusya-Çin-Hindistan-Pakistan dörtlüsü formatında yeni bir nükleer caydırıcılık konsepti geliştirme üzerine bir diyalog” yer alıyor. Üniversiteden bir kaynak Meduza'ya yaptığı açıklamada, Karaganov'un bu kadar çok araştırma projesini tek başına yönetemeyeceğini belirterek, günah keçisi seçildiği için bu işin kendisine verildiğini öne sürdü. Kaynak şunları söyledi: “Üniversitede bazı insanların ‘iyi beslendiğinden’ emin olduklarına dair bir his var.”