20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 23.02.2022 11:37 | Son Güncelleme: 23.02.2022 12:06

Putin diplomasiye açık ama müzakereye kapalı

Rusya Devlet Başkanı Putin, "diplomatik çözüme" hazır olduğunu ancak ülkesinin çıkarlarının müzakere edilmeyeceğini söyledi. Beyaz Saray ise Başkan Biden ile Putin arasında planlanan görüşmenin rafa kaldırıldığını açıkladı
Putin diplomasiye açık ama müzakereye kapalı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ulusal bayram dolayısıyla yayınladığı video mesajında, her ne kadar "diplomatik çözümlere" hazır olduğunu belirtse de ülkesinin çıkarlarının müzakereye açık olmadığını söyledi. 

Her zaman doğrudan ve dürüst diyaloğa, karmaşık sorunların çözümünde diplomatik çözüm arayışlarına açık olduğunu belirten Putin, "Rusya'nın çıkarları ve vatandaşlarımızın güvenliği ise bizim için müzakereye açık değil" dedi.

Konuşmasında Rus ordusunun durumuna da değinen Rus lider, ordularının savaşa hazır olmasından övgüyle söz etti ve silah teknolojileri hakkında konuştu: "Hipersonik ve yeni fiziksel ilkelere dayalı silahlar da dahil olmak üzere ileri teknolojiye sahip silah sistemleri geliştirmeye devam edeceğiz ve ileri dijital teknolojiler ile yapay zeka unsurlarının kullanımını geliştireceğiz".

Başkan Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk ayrılıkçı bölgelerini tanıyan kararnameyi imzalaması ve bu bölgelere birlikler gönderileceğini açıklamasının ardından, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi Rus askerlerinin gönderilmesine onay vermişti.

Planlar arasında Biden-Putin görüşmesi yok

Rusya'nın Ukrayna krizi karşısındaki tavırları, soruna diplomatik çözüm bulunmasını her geçen gün azaltıyor. Bunun son örneği, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında planlanan görüşmenin ABD tarafından rafa kaldırılması oldu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna krizine ilişkin son gelişmeler nedeniyle şu aşamada böyle bir görüşmenin planları arasında olmadığını söyledi. Psaki, iki liderin bir araya gelebilmesi için öncelikle tansiyonun düşürülmesi gerektiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, perşembe günü İsviçre'nin Cenevre şehrinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile planladığı görüşmeyi iptal ettiğini açıkladı.