25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2022 18:37 | Son Güncelleme: 17.10.2022 18:45

Putin'in yardımcısı: Brittney Griner'ın serbest bırakılması Rusya için öncelik değil

Rusya lideri Putin'in yardımcısı Ushakov, 9 yıl hapis cezasına çarptırılan ABD'li basketbol yıldızı Brittney Griner'ı serbest bırakmanın öncelikleri arasında olmadığını söyledi
Putin'in yardımcısı: Brittney Griner'ın serbest bırakılması Rusya için öncelik değil

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir yardımcısı, uyuşturucu suçlamasıyla Rusya'da dokuz yıl hapis cezasına çarptırılan WNBA yıldızı Brittney Griner'ın serbest bırakılmasının, ABD Başkanı Joe Biden'ın basketbolcuyu serbest bırakma çağrılarına rağmen Kremlin için bir öncelik olmadığını söyledi. ABD ise Griner’ın tutukluluğunun adaletsizlik olduğunu söyleyerek serbest bırakılmasını savunmaya devam ediyor.

"Seçimler için sürekli vurguluyor"

Başkan yardımcısı Yury Ushakov, bir Rus talk show'unda Biden’ın öncelikli olarak ara seçimleri düşündüğünü ve Griner’ın serbest bırakılmasını sürekli vurgulamasının nedeninin bu olduğunu iddia etti.  Ushakov, “Griner’ın serbest bırakılması endişelendiğimiz öncelikli bir konu değil” dedi. 

Ushakov’un yorumlarından bir hafta önce Griner’ın serbest bırakılmasını savunmak için eski bir ABD Birleşmiş Milletler büyükelçisi Bill Richardson Rusya’ya gitti. Richardson, Griner ve Rusya’da tutuklu başka bir ABD’li olan Paul Whelan’ın yıl sonuna kadar serbest bırakılabileceğini söylemişti. 

"Griner'ın şüpheleri var"

Basketbol yıldızının avukatının söylediğine göre Griner da ABD’nin onun serbest bırakılmasına dair müzakereler yapabileceğinden şüpheli. Avukat Alexander Boykov geçen hafta New York Times’a, “Amerika'nın onu evine alabileceğine henüz tam olarak ikna olmadı. Cezanın tamamını burada, Rusya'da çekmek zorunda kalacağından korkuyor” dedi. 

Geçen hafta Çarşamba günü Biden, Griner'ın serbest bırakılmasıyla ilgili olarak Putin ile ilgili hiçbir gelişme olmadığını söyledi. Biden, Bali'de yapılacak G20 Zirvesi'nde Putin ile görüşmeyi planlamadığını ancak Putin'in Griner'ı tartışmayı kabul etmesi halinde görüşeceğini de aktardı. 

Griner'ın Rusya'da tutuklanması

Amerikan Kadınlar Basketbol Ligi'nde (WNBA) Phoenix Mercury'nin, WNBA'e ara verilen dönemde ise Rus kulübü UMMC Ekaterinburg'un formasını giyen 31 yaşındaki Griner'ın, şubatta Rusya'nın başkenti Moskova'daki Sheremetyevo Havalimanı'nda gerçekleştirilen aramada, bavulunda kenevirden elde edilen yağ bulunduğu Rusya Federal Gümrük Servisi'nce duyurulmuştu. Gözaltına alınan Griner'a Ağustos ayında 9 yıl hapis ve 1 milyon ruble (yaklaşık 16 milyon 130 dolar) para cezası verildi.