08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.05.2024 23:59 | Son Güncelleme: 20.05.2024 00:00

Reisi'nin helikopteri kaza yaptı: Dakika dakika gelişmeler

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, Azerbaycan sınırındaki baraj açılış töreni dönüşünde hava şartları nedeniyle düştü. İran Kızılay'ı Reisi'yi taşıyan helikopterin kazaya uğradığı yer olduğuna ihtimal verilen noktalardan birine 3 saat uzaklıkta olduğunu söyledi
Reisi'nin helikopteri kaza yaptı: Dakika dakika gelişmeler

İşte helikopter kazası sonrası dakika dakika yaşanan gelişmeler:

23:43 - İran Kızılay Başkan Yardımcısı Muhammed Kobadi, arama kurtarma timlerinin, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kazaya uğradığı yer olduğuna ihtimal verilen noktalardan birine 3 saat uzaklıkta olduğunu söyledi.

İran'ın başkenti Tahran'daki Veli-yi Asr Meydanı'nda toplanan halk, helikopter kazası geçiren ve henüz kendisinden haber alınamayan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki yetkililer için dua etti.

23:39 - Belarus Dışişleri Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve bazı yetkililerin helikopter kazası geçirmesi ile ilgili gelişmeleri endişe ile takip ettiklerini açıkladı.

23:19 - Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, BAE'nin İran'ın yanında olduğu ve İran cumhurbaşkanını taşıyan ve düşen helikopterin bulunmasına yönelik çabalara destek vermeye hazır olduğu belirtildi.

22:49 - İran Doğu Azerbaycan Devrim Muhafızları Komutanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetini taşırken kazaya uğrayan helikopterin yerinin tespit edildiğini açıkladı.

22:32 - İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetini taşırken kazaya uğrayan helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi.

22:21 - Milli Savunma Bakanlığı, X hesabından yaptığı paylaşımda şu açıklamayı yaptı:

"İran makamlarınca Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla yapılan talebe istinaden İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin kaza kırıma uğrayan helikopterinin arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirilmiştir"

21:55 - AFAD'tan yapılan açıklamada "İran ülkemizden gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep etmiştir. Van ve Erzurum'dan 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 araç bölgeye intikal için yola çıkmıştır" denildi.

21:38 - İran Kızılayı, devlet televizyonunun düşen helikopterin bulunduğuna dair haberini yalanladı.

21:24 - TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, X hesabından şu sözleri kaydetti:

"İran Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin geçirdiği helikopter kazasını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Dost ve kardeş İran halkına ve hükûmetine geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden iyi haberler almayı temenni ediyorum"

21:20 - İran Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, düşen helikopter arama ekipleri tarafından bulundu. Helikopterde bulunanların durumu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

21:16 - Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Katar'ın İran'ın arama çalışmalarına her türlü desteği vermeye hazır olduğu belirtildi. Suudi Arabistan ve Rusya da benzer destek açıklamalarında bulundu.

20:59 - İsmi açıklanmayan İranlı bir yetkili devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, helikopterde bulunan bir yolcu ve bir mürettebatla temas kurulduğunu söyledi. Yetkili, net belirtmese de çeşitli araçlarla temas kurulduğunu söyledi.

20:54 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, X hesabından yaptığı paylaşıkmda şu açıklamayı yaptı:

"İran Cumhurbaşkanı, kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür. Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Komşumuz, dost ve kardeş İran halkına ve hükûmetine milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden bir an önce iyi haberler almayı umuyorum"

20:52 - Kurtarma ekipleri hava koşulları nedeniyle henüz kaza yerine ulaşamadı. İran hükümet sözcüsü, kurtarma ekiplerinin İran cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanını taşıyan helikopterin düştüğü yere henüz ulaşamadıklarını ve zor koşullarla mücadele ettiklerini söyledi.

20:43 - Avrupa Birliği (AB), İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkilileri taşıyan helikopterin kazaya uğraması nedeniyle İran'ın talebi üzerine hızlı müdahale uydu haritalama hizmetini etkinleştirdiğini duyurdu.

20:37 - İran Devlet televizyonu IRIB'in haberine göre İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Reisi'nin sağlığı için ulusun dua etmesi gerektiğini söyledi.

20:35 - Kaza sonrası Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Arama kurtarma faaliyetlerine her türlü desteğin sağlanması için harekete geçilmiştir" ifadelerine yer verildi.

20:32 - İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, arama kurtarma ekiplerinin Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile diğer yetkililerin bulunduğu helikopterin kazaya uğradığı noktaya yaklaştığını söyledi.

19:48 - Kızılay insani yardım hareketi sözcüsü, düşen helikopteri arayan üç kurtarma görevlisinin kayıp olduğunu söyledi. BBC'nin haberine göre, arama ekipleri helikopterin düşmüş olabileceği yere yakın bir noktada bulunuyor. Kızılay sözcüsü, havanın yakında şiddetli bir şekilde soğuması ve daha fazla yağmur yağması beklendiğinden arama kurtarma çalışmalarının yavaşlayacağını da sözlerine ekledi.

19:40 - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, söz konusu helikopter kazasıyla ilgili, "Komşu, dost ve kardeş bir ülke olan Azerbaycan her türlü desteği vermeye hazırdır" ifadelerini kullandı.

19:37 - Irak hükümeti, Kızılay ve diğer ilgili kurumlara komşu İran için yardım teklifinde bulunmaları ve arama çalışmalarına destek vermeleri talimatı verdi.

19:28 - Reuters'a konuşan ve ismi açıklanmayan bir yetkili, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı'nı taşıyan helikopterin yoğun siste dağlık araziden geçerken düştüğünü söyledi. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Hala umutluyuz ancak kaza yerinden gelen bilgiler çok endişe verici" dedi.

19:18 - Devlet televizyonunun haberine göre İran Genelkurmay Başkanı, arama kurtarma çalışmaları için tüm ordu kaynaklarının kullanılacağını söyledi. Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin de muhafızlara arama çalışmalarına katılmaları emrini verdiği belirtildi.

19:08 - İran Devlet medyası, sevk edilen kurtarma ekiplerinin yarım saat içinde Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin muhtemel koordinatlarına ulaşacağını duyurdu.

18:35 - ABD Dışişleri Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan ve "sert iniş" yaptığı belirtilen helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı. Açıklamada, ABD yetkililerinin, İran Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ve bazı yetkililerin de bulunduğu helikopterin İran'a olası sert inişine ilişkin raporları inceledikleri, gelişmeleri yakından takip ettikleri belirtildi.

18:33 - İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi kurtarma ekiplerinin halen helikopteri aradıklarını söyledi. İran devlet televizyonuna konuşan Vahidi, kötü hava koşulları ve bölgedeki sis nedeniyle kaza yerine ulaşmanın zaman alacağını sözlerine ekledi ve "Her şey kontrol altında ve kurtarma ekipleri çalışmalarını yapıyor. Mümkün olan en kısa sürede tamamlanacağını umuyoruz" dedi.

18:30 - İran devlet televizyonuna konuşan İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Kulivend, "Bölgedeki olumsuz hava şartları (yoğun sis) nedeniyle arama kurtarma çalışmaları İHA'lar kullanılarak havadan yapılamıyor" dedi.

18:24 - İsmi açıklanmayan İranlı bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'nın hayatlarının bir "kaza" sonrasında "risk altında" olduğunu söyledi. İran devlet medyası şu ana kadar Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin "sert iniş" yapmak zorunda kaldığını bildirdi.

18:13 - İran devlet medyasına göre, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan konvoydaki helikopterlerden birinin "sert iniş" yapmasının ardından İran-Azerbaycan sınırına yakın dağlarda bir kurtarma operasyonu yürütülüyor. Ne devlete ait IRNA haber ajansı ne de devlet televizyonu Reisi'nin durumu hakkında bilgi verdi, ancak İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde seyahat eden cumhurbaşkanının güvenliği için dualar yayınlandı. Devlet televizyonu, olayın İran'ın başkenti Tahran'ın yaklaşık 600 km kuzey batısında, Azerbaycan sınırındaki Jolfa kenti yakınlarında meydana geldiğini söyledi. Devlet haber ajansı IRNA'nın bildirdiğine göre, Reisi ile birlikte İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi ve diğer yetkililer de seyahat ediyordu. Yerel bir hükümet yetkilisi olayı tanımlamak için "kaza" sözcüğünü kullandı, ancak bir İran gazetesine yaptığı açıklamada olay yerine henüz ulaşamadığını kabul etti.

Baraj açılışı için Azerbaycan'daydı

AP News'un haberine göre Reisi, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde seyahat ediyordu. Devlet televizyonu olayın İran'ın başkenti Tahran'ın yaklaşık 600 kilometre kuzeybatısında, Azerbaycan sınırındaki Jolfa kenti yakınlarında meydana geldiğini söyledi. Devlet televizyonu, kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmaya çalıştıklarını ancak bölgedeki kötü hava koşulları nedeniyle engellendiklerini aktardı. Bölgede şiddetli yağmur ve biraz da rüzgâr olduğu belirtildi. Reisi pazar günü erken saatlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte bir barajın açılışını yapmak üzere Azerbaycan'da bulunuyordu. 

İran’ın Doğu Azerbaycan Valiliği, Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kazasıyla ilgili henüz olası ölü ve yaralılar hakkında bilgi veremeyeceklerini açıkladı.

İbrahim Reisi kimdir?

4 Kasım 1960'ta İran'ın kuzey doğusundaki Meşhed kentinde doğan Seyyid İbrahim Reisi, eğitimini Şii İslam'ın entellektüel merkezi kabul edilen Kum'da tamamladı. 1975'te Şah Rıza Pehlevi'nin yönetimine karşı hoşnutsuzluğun arttığı dönemlerde ülkenin önde gelen İran din alimleriyle bu kentte toplantılara katıldı, İran devriminin mimarı Humeyni'nin devrim fikri ve özellikle devlet politikası ve yönetiminin din alimlerinin gözetimin olması gerektiği görüşünden etkilendi.

İdare ve hukuk alanına yönelen Reisi 1985'te Tahran savcı yardımcılığı görevine yükseldi. Kariyerini iç muhalfetle mücadeleye adayan Reisi 1988 İran-Irak Savaşı'nın ardından Humeyni tarafından oluşturulan ve siyasi idamları gerçekleştiren Ölüm Komitesi'nde yer aldı. Bu görevi nedeniyle muhalifler arasında katliam Ayetullah olarak anılıyor.


Reisi 1989-1994 tarihleri arasında Tahran savcısı,1994-2004 tarihleri arasında Din Adamları Özel Mahkemesi'nde başsavcısı ve 2004-2014 tarihleri arasında da Yargıtay Birinci Hakimi olarak görev yaptı. 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan eylemlerin bastırılmasında önmli rol oynayan Reisi 2016 yılında Ayetullah Hamaney tarafından ülkenin en büyük vakfı olan Astan-ı Kuds-i Rezerv'inin başına getirildi. Reisi'ye önemli nüfuz kazandıran bu görevde milyarlarca dolarlık servetin yönetimini üstlendi.

Ülke yönetimindeki yüksek kademesine rağmen yolsuzlukla mücadele konusunda sert çıkışlar yapan Reisi 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde Hasan Ruhani'ye karşı aday oldu ancak seçimi kaybetti. Reis'nin o seçimde oyların yüzde 38'ini almasının popülist söyleminin halkın desteğini aldığının işareti olarak görüldü.

İbrahim Reisi 2019'da Yargı Erki Başkanı oldu. Göreve gelir gelmez hükümet yetkilileri ve önde gelen iş insanlarına karşı yolsuzluk davaları açan Reisi, eski Ruhani hükümetine yönelik eleştirilerini de sürdürdü. Dün yapılan seçimlerde eski cumhurbaşkanı ve eski meclis başkanı gibi isimlerin adaylığının veto edilmesiyle önü açılan Reisi ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu. 2021'de göreve gelen Reisi, ülkenin lideri Ayetullah Ali Hamaney sonrasında Devrim Rehberliği makamına oturması muhtemel isimlerin başında geliyor.