26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.12.2022 21:34 | Son Güncelleme: 03.12.2022 08:17

Reuters: Erdoğan-Esad görüşmesi için Putin ısrarcı, Şam direniyor

Reuters 3 ayrı kaynağa dayandırdığı haberinde Esad'ın görüşme teklifini şu ana kadar reddettiğini ve Türkiye'deki seçimlerden önce Erdoğan'la görüşmek istemediğini bildirdi. Ancak Putin'in yavaş yavaş bunun yolunu hazırladığını belirten bir kaynak, görüşmenin yakın gelecekte olabileceğini ekledi
Reuters: Erdoğan-Esad görüşmesi için Putin ısrarcı, Şam direniyor

Suriye'de iç savaşın patlak vermesinden bu yana on yılı aşkın süredir devam eden şiddetli düşmanlığın ardından üç yakın kaynak, Suriye'nin Rusya'nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir zirveye aracılık etme çabalarına karşı direndiğini söyledi. 

Rusya, Beşşar Esad'ın savaşın gidişatını kendi lehine çevirmesine yardım etti ve çatışmaya siyasi bir son vermenin peşinde olduğunu ve iki lideri müzakereler için bir araya getirmek istediğini belirtti. Erdoğan yakınlaşmaya hazır olduğunun sinyallerini verdi. Cumhurbaşkanı, Geçen ay Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile el sıkıştıktan bir hafta sonra yaptığı konuşmada, Türkiye'nin "Suriye konusunda da işleri yoluna koyabileceğini" aktardı.

Ancak Reuters’a konuşan üç kaynak Esad’ın, Erdoğan ile Putin’le birlikte görüşme teklifini kabul etmediğini söyledi. Kaynaklardan ikisi, Şam'ın böyle bir toplantının, özellikle Ankara'nın Türkiye'den gelen 3,6 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmını geri gönderme hedefini ele alması durumunda, gelecek yıl yapılacak Türkiye seçimleri öncesinde Erdoğan'ı destekleyebileceğine inandığını vurguladı.

"Suriye'ye somut bir şey getirmezse toplantı yararsız"

Kaynaklardan biri, "Erdoğan'a neden zaferi bedavaya teslim edelim? Seçimlerden önce herhangi bir yakınlaşma olmaz" diyerek, Suriye'nin dışişleri bakanları toplantısı fikrini de geri çevirdiğini sözlerine ekledi. Görüşme teklifinden haberdar bir diplomat olan üçüncü kaynak, Suriye'nin somut bir şey getirmediği takdirde böyle bir toplantıyı yararsız gördüğünü ve şimdiye kadar istedikleri şeyin Türk birliklerinin tamamen geri çekilmesi olduğunu ekledi.

"Putin bunun yolunu hazırlıyor"

Türkiye'nin konuya yaklaşımını bilen bir kaynak, çok da uzak olmayan bir gelecekte Esad-Erdoğan görüşmesinin mümkün olabileceğini belirtti. Kaynak, "Putin yavaş yavaş bunun yolunu hazırlıyor. Suriye'de büyük bir değişimin başlangıcı olur ve Türkiye üzerinde çok olumlu etkileri olur. Birçok alanda gergin olduğu düşünülürse Rusya da bundan faydalanır” dedi.