27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2024 11:40 | Son Güncelleme: 11.06.2024 11:46

Roma'daki Bulgari mağazası soyuldu: Hırsızlar antik kanalizasyon sistemini kullandı

Roma'daki Bulgari mağazası antik kanalizasyon sistemini kullanarak tünel kazan hırsızlar tarafından soyuldu. Hırsızlar zemini delerek 500 bin euro değerinde mücevher çaldı. 11 dakika süren hırsızlıkta failler şehrin kanalizasyon ağına dönerek ortadan kayboldu
Roma'daki Bulgari mağazası soyuldu: Hırsızlar antik kanalizasyon sistemini kullandı

Roma'nın lüks tasarım mağazalarıyla dolu Via Condotti Caddesi'ndeki Bulgari mağazası gece yarısı soyuldu. Üç maskeli hırsız mağazanın zeminine açtıkları bir tünel sayesinde içeri girdi. Güvenlik kameralarına yakalanan hırsızlar alarmı tetikledi ancak polis gelmeden önce mağazasının yan kapısını da kapatarak kendilerini güvenceye aldılar. O sırada alarm özel bir güvenlik firmasını uyarmış, firma da polisle temasa geçmişti. Polisler yedi dakika içinde olay yerindeydi ancak kapıyı kırmak için dört dakikaya daha ihtiyaçları oldu.

La Repubblica gazetesine konuşan bir dedektif, "Biz kapıyı açarken onların ‘Gidelim, gidelim’ diye bağırdıklarını duyabiliyorduk" dedi. Ancak polis dükkâna girdiğinde hırsızlar kazdıkları çukura geri girdi ve antik kanalizasyon tünellerinde izlerini kaybettirdiler. 500 bin euroluk mücevher çalan hırsızların birkaç sokak ötedeki rögar kapaklarından birinden yüzeye çıkmış olabilecekleri düşünülüyor.

Zamana meydan okuyan tüneller

Roma'nın yeraltı arkeolojisini araştıran Sotterranei di Roma grubunun başkanı Marco Placidi, “Roma'nın merkezi, Roma döneminden kalma ve hala kullanılmakta olan kanalizasyon tünelleriyle kesişiyor. İçinde yürünebilecek kadar büyükler ve yağmur yağmıyorsa içlerinde 10 cm'den fazla su bulunmuyor. Tam olarak haritalandırılmadıkları için soyguncuların nereye gittiklerini bilmek zor" dedi. Tüneller, Romalıların yüksek kaliteli çalışmaları sayesinde zamana meydan okudu.

Polisler görüntüleri inceliyor

“Via Condotti'nin altındaki tüneller metro istasyonu gibi” diyen yerel perakende derneği başkanı Gianni Battistoni, bir zamanlar polis tarafından tünellerde yapılan aylık kontrollerin artık yapılmadığından şikayet etti. Polis şimdi, çete üyelerinin soygundan önce müşteri kılığına girerek mağazanın düzenini kontrol etmiş olabilecekleri düşüncesiyle video kayıtlarını kontrol ediyor. Müfettişler ayrıca bölgedeki diğer alarmların da polisin müdahale sürelerini kontrol etmek için çalıştırıldığından şüpheleniyor.

Hırsızlar, Roma'da bankalara girmek için tünel kazma konusunda uzman olan ve uzun süredir faaliyet gösteren bir grup suçlunun parçası olabilir. Ancak bu tür soygunların hepsi başarılı olmadı. 2022 yılında, kiralık bir evden işlek bir yolun altındaki bir bankaya 6 metrelik bir tünel kazan bir çete, yolun çökmesi ve içerinden birinin enkaza gömülmesi üzerine polisi aramak zorunda kalmıştı. Müfettişler, çetenin şiddetli bir yağmurun ardından kumlu bir zemini kazmış olabileceğini söyledi.