Rus gazeteci Dmitry Muratov'un Ukraynalı çocuk mülteciler için para toplamak amacıyla açık artırmaya çıkardığı Nobel Barış Ödülü, 103,5 milyon dolara satılarak Nobel rekoru kırıldı. Satıştan sonra açıklama yapan Muratov, "Muazzam bir dayanışma olacağını umuyordum. Ancak bunun bu kadar büyük bir miktar olmasını beklemiyordum” dedi.
Muratov etkinliği düzenleyen New York müzayede evi Heritage Auctions tarafından yayınlanan bir videoda, “Bunun izlenecek bir örnek olması gerekiyor, bu yüzden insanlar Ukraynalı mültecilere yardım etmek için değerli eşyalarını açık artırmaya çıkarmalı” dedi.
Ekim 2021'de altın madalyaya layık görülen Muratov, bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta'nın kuruluşunda yer aldı. Yayının Mart ayında Kremlin'in gazetecilere yönelik baskıları ve Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında kamuoyunun muhalefeti nedeniyle kapatıldığı sırada yayının genel yayın yönetmeniydi.
Unicef'e bağışlayacak
Muratov ödüllün beraberindeki 500 bin dolarlık nakit ödülünü de hayır kurumlarına bağışlayacağını duyurmuştu. Muratov ödülünü açık artırmaya çıkarmak ve bağış fikrini “mülteci çocuklara bir gelecek için şans vermek” sözleriyle anlatmıştı.
Muratov, bu paranın doğrudan Ukrayna'daki savaş nedeniyle yerinden edilmiş çocuklara yardım etme uğraşları nedeniyle Unicef'e gideceğini söyledi. Muratov'un madalyasında bulunan 175 gramlık 23 ayar altın eritildiğinde yaklaşık 10.000 dolar değerinde olacaktı.
"Geleceklerini geri vermek istiyoruz"
Madalya, kimliği belirsiz olan ve telefondan teklif veren birine satıldı. New York City'deki müzayede coşkulu geçti, teklif veren toplamı artırmak için birbirlerini kışkırttı. Muratov, ihale ekranının ve odadakilerin videolarını kaydederken görüldü.
Neden Unicef'i seçtiği sorulduğunda Muratov, "Bu örgütün herhangi bir hükümete ait olmaması bizim için çok önemli. Devletin üstünde çalışabilir. Onun için sınır yok” dedi. Müzayededen önce Associated Press'e verdiği röportajda Muratov, özellikle Ukrayna'daki ihtilaf nedeniyle yetim kalan çocuklardan endişe duyduğunu söyledi. Geleceklerine geri vermek istiyoruz” dedi.
Daha önceki rekor
1962 yılında DNA'nın yapısını ortak keşfiyle Nobel ödülü kazanan James Watson’ın, madalyası 2014 yılında 4,76 milyon dolara satılmıştı. Watson’ın ödülü için ödenen tutar şimdiye kadarki en yüksek miktardı. Bundan üç yıl sonra Watson ile birlikte ödül alan Francis Crick’in ailesi, Muratov’un madalyasını açık artırmaya çıkaran şirket olan Heritage Auctions tarafından yapılan bir ihalede 2.27 milyon dolara ödülü satın almıştı.
(Kaynak: The Guardian, Bloomberg)