17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2023 11:16 | Son Güncelleme: 30.03.2023 13:29

Rus güvenlik güçleri Wall Street Journal muhabirini casusluk suçlamasıyla gözaltına aldı

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Ural Dağları'nda gizli bilgi elde etmeye çalıştığı iddiasıyla ABD gazetesi Wall Street Journal muhabirini gözaltına aldı. Rus Kommersant gazetesi Gershkovich'in Moskova'ya nakledileceğini ve Lefortovo cezaevinde tutulacağını yazdı
Arşiv
Arşiv

Rusya'nın üst düzey güvenlik teşkilatı bir Wall Street Journal muhabirinin casusluk suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı. Associated Press'in haberine göre Federal Güvenlik Servisi'nden (FSB)  yapılan açıklamada Evan Gershkovich'in Ural Dağları'ndaki Ekaterinburg kentinde gizli bilgi elde etmeye çalıştığı iddiasıyla gözaltına alındığını belirtildi. 

Güvenlik servisi, Gershkovich'in Rus askeri sanayi kompleksi işletmelerinden birinin faaliyetleri hakkında gizli bilgi topladığını iddia etti.  Amerikan hükümeti için casusluk yaptığından şüphelenilen Gerşkoviç’in yasa dışı faaliyetinin engellendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Amerikan tarafından verilen talimatla hareket eden Evan Gerşkoviç'in, Rus askeri-sanayi kompleksindeki işletmelerden birinin faaliyetleri hakkında devlet sırrı oluşturan bilgiler topladığı tespit edildi. Söz konusu yabancı vatandaş, gizli bilgileri elde etmeye çalışırken Yekaterinburg'da gözaltına alındı" 

Açıklamada, ABD vatandaşı Gerşkoviç hakkında casusluk suçlamasıyla dava açmak için soruşturma başlatıldığı kaydedildi. FSB olayın ne zaman gerçekleştiğini açıklamadı. Gershkovich casusluktan hüküm giymesi halinde 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

"Büyükelçiliğe bilgi verilmedi"

Reuters'a konuşan ABD'li bir diplomatik kaynak, büyükelçiliğin olayla ilgili bilgilendirilmediğini ve Rus yetkililerden olayla ilgili bilgi istediğini söyledi. Rusya'yı haber yapan diğer yabancı gazeteciler, Gershkovich'i desteklediklerini ve onun bir casus değil, profesyonel bir gazeteci olduğunu söylediler. 

Ülke dışında bulunan Rusya güvenlik teşkilatlarında yazar ve uzman olan Andrei Soldatov, sosyal medya hesabında, "Evan Gershkovich çok iyi ve cesur bir gazeteci, casus değil. Bu Rusya'da çalışan tüm yabancı muhabirlere yönelik bir cephe saldırısıdır. Bu da FSB'nin tasmasından kurtulduğu anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Rus Kommersant gazetesi Gershkovich'in Moskova'ya nakledileceğini ve FSB'nin tutuklu yargılama tesisi olan başkent Lefortovo cezaevinde tutulacağını yazdı. 2017'den bu yana Rusya'da habercilik yapan Gershkovich daha önce The Moscow Times gazetesinde ve Fransız Agence-France Presse haber ajansında çalışmıştı. Son aylarda ağırlıklı olarak Rus siyaseti ve Ukrayna'daki çatışmalarla ilgili haberler yapıyordu. Perşembe günü cep telefonuna ulaşılamayan Gershkovich, Telegram mesajlaşma servisine göre en son Çarşamba günü Moskova saatiyle 13:28'de çevrimiçi olmuştu.