02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.11.2023 18:58 | Son Güncelleme: 05.11.2023 19:15

Rus nükleer denizaltısı 8 bin km menzilli Bulava kıtalararası füzesini test etti

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Rusya'nın yeni stratejik nükleer denizaltısı Imperator Alexander III'ün bir Bulava kıtalararası balistik füzesini başarıyla test ettiğini duyurdu
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Savunma Bakanlığı, Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'nun altı nükleer başlık taşıyabilecek şekilde tasarlandığını söylediği füzenin Rusya'nın kuzey kıyılarındaki Beyaz Deniz'de bir denizaltıdan fırlatıldığını ve Rusya'nın Uzak Doğusu'ndaki Kamçatka yarımadasında binlerce kilometre ötedeki bir hedefi vurduğunu söyledi.

Reuters'ın haberine göre Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Balistik bir füzenin ateşlenmesi, devlet testlerinin son unsurudur ve bunun ardından kruvazörün donanmaya kabul edilmesine karar verilecektir" denildi.

Rus kaynaklarına göre Imperator Alexander III, Rus Project 955 Borei (Arctic Wind) sınıfı nükleer denizaltıların yedincisi ve modernize edilmiş Borei-A varyantının dördüncüsü.

Soğuk Savaş'tan sonra bir ilk

NATO'da Dolgoruky sınıfı denizaltılar olarak biliniyor, zira ilk tekne olan Yuri Dolgoruky, Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya tarafından denize indirilen ilk yeni nesil nükleer denizaltı oldu.

Borei sınıfı denizaltı 16 Bulava füzesi ile silahlandırıldı. Bu 12 metrelik füzenin menzili yaklaşık 8 bin km. Devlet Başkanı Vladimir Putin 1999'da iktidara geldiğinden beri askeri harcamaları arttırdı ve 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşüne eşlik eden kaosun ardından Rusya'nın nükleer ve konvansiyonel güçlerini yeniden inşa etmeye çalıştı.

Ukrayna savaşı Moskova'nın Batı ile ilişkilerinde Soğuk Savaş'ın derinliklerinden bu yana yaşanan en büyük krizi tetikledi ve Putin geçtiğimiz ay Rusya'nın nükleer denemelere devam edip etmeyeceğini dair soruları havada bıraktı.

ABD ile ilişkilerimiz 'sıfırın altında'

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Pazar günü yayınlanan bir röportajında ABD ile ilişkilerin sıfırın altında olduğunu söyledi. "İlişkiler sıfır noktasında ya da sıfırın altında diyebilirim" diyen Peskov, Rusya ve ABD liderlerinin bir noktada temasları yeniden başlatmak zorunda kalacaklarını da sözlerine ekledi.

Peskov, "Putin her türlü temasa hazır olduğunu defalarca ifade etti" dedi. Rus medyası tarafından açıklanan mevcut planlara göre Rusya, Kuzey ve Pasifik filoları arasında paylaştırılmak üzere toplam 10 ila 12 adet Borei sınıfı denizaltı inşa etmeyi hedefliyor.

Borei sınıfı üç denizaltı daha inşa ediliyor: Knyaz Pozharsky, Dmitry Donskoy ve Knyaz Potemkin. Rus medyasına göre iki tekne daha planlanıyor.