29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.09.2022 15:00 | Son Güncelleme: 15.09.2022 15:12

Rusya Devlet Başkanı Putin, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi öncesinde görüştü. İran'a Şanghay İşbirliği Örgütü'nde (ŞİÖ) tam üyelik verilmesine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı
Rusya Devlet Başkanı Putin, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, Reisi ile görüşmesinin başlangıcında yaptığı konuşmada, Rusya ile İran arasındaki ilişkilerin her yönde geliştiğini belirtti. İran’ın ŞİÖ’nün tam üyesi olmasını sağlamak için her şeyi yaptıklarına dikkati çeken Putin, diğer ortakların da İran’ın başvurusunu desteklediğini kaydetti.

"Aslında bu sadece bir formalite"

Putin, “Geriye son formalite kalıyor, aslında bu sadece bir formalitedir ve İran zaten bu ciddi, büyük ve yetkili uluslararası örgüte katılıyor. Bundan çok mutluyuz” diye konuştu. Yüksek teknoloji alanları da dahil olmak üzere, iki ülke arasındaki iş birliğinin olumlu yönde geliştiğini ifade eden Putin, 9 Ağustos'ta Rus işletmeleri tarafından İran’ın siparişi üzerine üretilen Hayyam uydusunun Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldığını anımsattı.

"Karşılıklı ticarette yüzde 81 artış"

Rusya ile İran arasında ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine geçişini sağlayacak yeni bir büyük anlaşmanın çalışmasının son aşamasında olduğunu bildiren Putin, karşılıklı ticaretin geçen yıl yüzde 81 arttığını ve bu yılın ilk beş ayında yüzde 30 daha arttığını söyledi. Putin, hükümetler arası komisyonun aktif çalıştığını ifade ederek gelecek hafta iş çevrelerinden oluşan bir Rus heyetini İran’a göndereceklerini, buna yaklaşık 80 Rus şirketi temsilcisinin katılacağını dile getirdi.

 İran tam üyelik belgesini imzaladı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Özbekistan'ın Semerkant kentinde, İran'ın ŞİÖ'ye tam üyeliğine dair taahhüt belgesini örgütün Genel Sekreteri Zhang Ming ile imzaladığını belirtti. Abdullahiyan, "Bundan sonra çeşitli ekonomik, ticari, transit, enerji gibi iş birliklerinde yeni bir aşamaya girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

1996'da kuruldu (Daha fazla bilgi)

Türkiye'nin "diyalog ortağı" olarak yer aldığı ŞİÖ, ilk olarak Şanghay Beşlisi adıyla 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin'in Şanghay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla kurulmuştu.

2001'de Özbekistan'ın da katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan Şanghay Beşlisi'nin adı Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değişti. Pakistan ve Hindistan da daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi. 2005'te ŞİÖ'ye gözlemci üye olarak katılan İran'ın tam üyelik süreci Eylül 2021'de başlatılmıştı.

ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde 15-16 Eylül'de Semerkant'ta düzenlenecek. Zirveye, ŞİÖ'ye üye ve gözlemci ülkelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında olduğu davetli ülkelerin devlet başkanları katılacak.

 

 

 

 

 

Kaynak: AA