29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.12.2022 17:46 | Son Güncelleme: 09.12.2022 17:59

Rusya ile tutuklu takasında serbest kalan basketbolcu Brittney Griner ABD'ye ulaştı

Rusya’da serbest bırakılan WNBA yıldızı Brittney Griner ABD'ye ulaştı. ABD'de tutuklu bulunan ve takas değişiminde serbest bırakılan Rus silah kaçakçısı Viktor Bout da gece saatlerinde Rusya'ya ulaştı
Rusya ile tutuklu takasında serbest kalan basketbolcu Brittney Griner ABD'ye ulaştı

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Rusya ile yapılan tutuklu takası sonrası serbest bırakılan ABD'li kadın basketbolcu Brittney Griner'ı taşıyan uçak sabaha karşı Teksas eyaletine bağlı San Antonio Havalimanına iniş yaptı. Griner'ın uçakta olduğu saatlerde ABD'nin serbest bıraktığı Viktor Bout'un da Moskova'ya vararak, ailesiyle kucaklaşması görüntülere yansıdı.

Griner, ABD ile Rusya arasında dün Abu Dabi Havalimanı'nda yapılan tutuklu takası kapsamında, Rus silah kaçakçısı Bout'a karşılık serbest bırakılmıştı.

ABD'li basketbolcunun tutuklanması

ABD'li basketbolcu Brittney Griner, şubat ayında Rusya'da üzerinde uyuşturucu maddeyle gözaltına alınmıştı. Başkent Moskova'daki Himki Şehir Mahkemesi de Griner'i, 9 yıl hapis ve 1 milyon ruble (yaklaşık 16 bin dolar) para cezasına çarptırmıştı. Rusya ile ABD'nin, aralarında Griner'in de olduğu bazı tutukluların değişimine yönelik görüşmeler yürüttüğü iddia edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 27 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Griner'in yanı sıra Rusya'da tutuklu bulunan ABD'li Paul Whelan'ın iadesi için Moskova'ya önemli bir teklif hazırladıklarını duyurmuştu. ABD Başkanı Joe Biden da Rusya'ya, Griner'in serbest bırakılmasına yönelik çağrıda bulunmuştu. 

Kaynak: AA