06 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2024 16:23 | Son Güncelleme: 08.07.2024 16:40

Rusya Kiev’de çocuk hastanesini vurdu

Ukrayna, Rusya'nın Kiev'e düzenlediği yoğun füze saldırısında çocuk hastanesinin zarar gördüğünü ve çok sayıda can kaybı olduğunu duyurdu. Rusya sivil hedefleri vurduğunu reddetse de İtalya Kiev yönetimini savaş suçu işlemekle suçladı
Rusya Kiev’de çocuk hastanesini vurdu

Ukrayna’ya yönelik Rus saldırılarının son hedefi ülkenin en büyük çocuk hastanesi Ohmatdyt oldu. Aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişi hipersonik füze tarafından vurulduğu iddia edilen hastanede hayatını kaybetti. Hastane saldırısı ile birlikte Kiev’e düzenlenen saldırılarda 33 kişinin öldüğü açıklandı.

Zelensky'den misilleme sözü

Güvenlik anlaşması imzaladığı Polonya'yı ziyaret etmekte olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky misilleme sözü verdi. Ukrayna BM Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı. İtalya, ‘Bu Rusya'nın işlediği bir savaş suçudur’ açıklaması yaptı.

"Hastanenin yüzde 70'i hasar gördü"

Çocuk hastanesinde doktor olan Lesia Lysytsia BBC'ye füzenin düştüğü anın "Büyük bir ışık, ardından korkunç bir ses" ile "bir filmdeki gibi" olduğunu söyledi. Kadın doktor, ”Hastanenin bir bölümü yıkıldı ve başka bir bölümünde de yangın çıktı. Hastanenin belki %60-70’i hasar gördü" dedi.

Rusya Kiev'i vurdu - Video

 

Dr. Lysytsia, Ohmatdyt'in kanser tedavisi ve organ nakli de dahil olmak üzere birçok işlevi yerine getiren büyük bir hastane olduğunu söyledi: Şu anda hastaları en yakın hastaneye tahliye etme sürecindeyiz. Ancak birçok hasta entübe ve solunum cihazına bağlı durumda ve diğer hastalarla temas edemiyor ya da dışarı çıkamıyor. Olay yerinden gelen fotoğraflarda, bazıları serum takılı olan küçük çocukların hastane boşaltılırken dışarıda oturdukları görülüyor. Hastane yetkilileri Ukrayna televizyonuna yaptıkları açıklamada vurulan koğuşta yaklaşık 20 çocuğun tedavi gördüğünü söyledi.

"En ağır saldırılardan biri"

Zelensky sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda insanların hastanenin enkazı altında mahsur kaldığını açıkladı. Başkan, "Şu anda herkes enkazı temizlemeye yardım ediyor, doktorlar ve sıradan insanlar" diye yazdı. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko hastaneden Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bombardımanın savaşın başlangıcından bu yana başkente yapılan "en ağır saldırılardan biri" olduğunu söyledi.

Wimbledon'da siyah kurdele

Kadın Tenisçiler Birliği, Ukraynalı tenisçi Elina Svitolina'nın Pazartesi öğleden sonra Wimbledon'da oynayacağı 16. tur maçında kurbanları anmak için siyah kurdele takacağını söyledi.