29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2023 10:06 | Son Güncelleme: 20.09.2023 11:10

Rusya: Pyongyang ile askeri işbirliği görüşmeleri yapılmadı

Rusya'nın Seul Büyükelçiliği, Moskova ve Pyongyang'ın geçen haftaki ikili zirvesine yönelik "Güney Koreli ortaklarımıza medyadaki askeri işbirliği görüşüldüğüne ilişkin spekülasyonların asılsız olduğunu doğrudan bildirdik" açıklamasında bulundu
Rusya: Pyongyang ile askeri işbirliği görüşmeleri yapılmadı

Yonhap'ın haberine göre, Rusya'nın Seul Büyükelçiliği, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 13 Eylül'de yaptığı görüşme hakkında açıklama yayımladı. Açıklamada, "(Güney) Koreli ortaklarımıza Amerikan ve Güney Kore medyasındaki askeri işbirliği görüşüldüğüne ilişkin spekülasyonların asılsız olduğunu doğrudan bildirdik" ifadesine yer verildi.

Rusya'nın iyi komşu ve uzun süredir ortak nitelendirdiği Kuzey Kore ile karşılıklı fayda sağlayan ilişkilerin geliştirilmesi de dahil olmak üzere üstlendiği tüm uluslararası taahhütlere tutarlı şekilde bağlı kaldığı vurgulandı. Açıklamada, Kore Yarımadası'ndaki güvenlik tehdidinin, Güney Kore ve ABD'nin Pyongyang'ı zor kullanarak kontrol altına almayı amaçlayan yoğun ve orantısız askeri faaliyetlerinden kaynaklandığı ifade edildi.

Rusya'nın Seul Büyükelçisi'nin çağrılması

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, dün, Kuzey Kore lideri Kim'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile silah tedariki ve askeri işbirliği konularını görüşmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirmek için Rusya'nın Seul Büyükelçisi Andrey Kulik'i Bakanlığa çağırmıştı. Dışişleri Bakan yardımcılarından Chang Ho-jin, Kulik'e şikayetlerini ileterek Rusya'ya Kuzey Kore ile askeri bağlar kurma girişimlerine derhal son vermesi çağrısında bulunmuştu.