Reuters'ın Rus kaynaklara dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın desteklediği ABD’nin 30 günlük ateşkes teklifine temkinli yaklaşıyor. Çünkü Rusya, Ukrayna’daki savaşı sona erdirecek herhangi bir anlaşmanın, ilerlemelerini dikkate alması ve Moskova’nın endişelerini ele alması gerektiğini savunuyor.
Rusya’nın 2022’deki Ukrayna’ya yönelik işgali, yüzbinlerce ölü ve yaralıya, milyonlarca insanın yerinden olmasına ve Moskova ile Batı arasındaki en büyük karşılaşmanın 1962 Küba Füze Krizi’nden bu yana yaşanmasına neden oldu.
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile ikili görüşmelere açılarak ve Ukrayna’ya yönelik askerî yardımı ve istihbarat paylaşımını askıya alarak önceki ABD politikasını tersine çevirdi. Trump, savaşın sona ermesi için Ukrayna’nın şartları kabul etmesi gerektiğini söyledi. ABD, salı günü, Kiev’in ateşkes teklifini kabul etmeye hazır olduğunu açıklamasının ardından askerî yardımı ve istihbarat paylaşımını yeniden başlatmayı kabul etti.
'Putin güçlü bir pozisyonda ve ateşkes kararı vermesi zor'
Reuters’a konuşan üst düzey bir Rus kaynağı, Başkan Vladimir Putin’in, koşulları belirlemeden ve bazı güvence talepleri almadan ateşkes fikrine kolayca onay vermesinin zor olacağını söyledi. “Putin’in, şu haliyle buna onay vermesi zor,” diyen kaynak, isminin gizli tutulması kaydıyla şunları ekledi: “Putin güçlü bir pozisyonda çünkü Rusya ilerliyor.”
Kaynak, ateşkesin yanında güvence verilmemesi durumunda, Rusya’nın pozisyonunun hızla zayıflayabileceğini ve Batı’nın, Rusya’yı savaşın sona ermemesinden sorumlu tutabileceğini ifade etti.
Bir başka üst düzey Rus kaynağı, ateşkes teklifinin, Moskova açısından bir tuzak gibi göründüğünü belirterek, Putin’in, somut güvence veya vaatler olmadan savaşı durdurmanın zor olacağını söyledi.
Üçüncü bir Rus kaynağı, büyük resmin, ABD’nin askerî yardımı ve istihbarat paylaşımını yeniden başlatmayı kabul etmesi ve bu hareketi ateşkes teklifiyle süslemesi olduğunu belirtti.
Putin, Aralık ayında şunları söylemişti: "Bizim bir ateşkese değil, Rusya Federasyonu ve vatandaşları için garantilerle güvence altına alınmış uzun vadeli bir barışa ihtiyacımız var. Bu garantilerin nasıl sağlanacağı, zor bir soru."
Kaynak: Reuters