28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 10.03.2021 11:55 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Rusya ve Çin, Ay'da ortak bir uzay istasyonu kuruyor

Rusya ve Çin, Ay’da ortak uzay istasyonu kurmak için anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, Ay’ın üzerinde ve/veya yörüngesinde deneysel araştırma merkezleri inşa edilecek
Rusya ve Çin, Ay'da ortak bir uzay istasyonu kuruyor

Rusya ve Çin, Ay'da ortak bir uzay istasyonu kurmayı planlıyor. Rus Uzay Ajansı Roscomos yaptığı açıklamada, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ile "Ay'ın yörüngesinde ve/veya üzerinde deneysel araştırma merkezleri kurmak" üzere anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

Çin'in en büyük uluslararası uzay projesi

İlgilenen bütün ülkelere ve uluslararası ortaklara açık olduklarını belirten CNSA ise, söz konusu projenin Çin'in planladığı en büyük uluslararası uzay projesi olduğu kaydetti.

Bir süredir kendi uzay programını yürüten Çin'in, 2020 yılında gönderdiği Tianwen-1 keşif aracı Mars'ın yörüngesine girdi. Çin ayrıca, Aralık 2020'de Dünya'ya Ay'dan toprak ve taş örnekleri getirmişti.

Rusya 44 yıl aradan sonra tekrar Ay'da

Yuri Gagari'nin uzaya giden ilk insan olmasının 60. yılını kutlayan Rusya, son yıllarda uzay keşifleri konusunda ABD ve Çin'in gerisinde kalmış olmasına karşı eski günlerdeki başarılarını tekrar yakalamayı amaçlıyor.

Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin Twitter'da yaptığı açıklamada, CNSA Başkanı Zhang Keijan'ı Rusya'nın Ay'a göndereceği ilk modern araç Luna 25'in fırlatılması için 1 Ekim'de davet ettiğini söyledi. Luna 25, Rusya'nın 1976 yılından bu yana Ay'a gönderdiği ilk keşif aracı olacak.