20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2023 09:10 | Son Güncelleme: 17.04.2023 09:22

Rusya'da tutuklanan Wall Street Journal muhabiri: Beni hapishane yemeklerine iyi hazırladın anne

Rusya'da casuslukla suçlanarak tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovic'in cezavinden yazdığı ilk mektup ailesine ulaştı. Annesi mektuptaki sözlerin 32 yaşındaki oğluna ait olduğunu teyit etti
Rusya'da tutuklanan Wall Street Journal muhabiri: Beni hapishane yemeklerine iyi hazırladın anne

Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, Rus istihbarat güçleri tarafından gözaltına alınıp hapsedilmesinin ardından evine ilk mektubunu gönderdi. Muhabirin, ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yer alan Philadelphia şehrindeki ailesine gönderilen zarf 5 Nisan tarihliydi. Wall Street Journal'a göre Gershkovich, mektubunda iyimser olduğunu ve ailesini görmeyi dört gözle beklediğini söylerken, Rus hapishane yemekleriyle alay etti. Annesi gazeteye, Gershkovich'in mektubuna mizah ekleyerek onları rahatlatmaya çalıştığını, yemekleri hakkında espri yaptığını söyledi.

"Umudumu kaybetmedim"

Satırlarında "Umudumu kaybetmediğimi söylemek istiyorum" diye yazan 32 yaşındaki muhabir "Okuyorum. Egzersiz yapıyorum. Ve yazmaya çalışıyorum. Belki de sonunda iyi bir şeyler yazarım" dedi. Gershkovich mektubunda "Ne yazık ki anne, iyisiyle kötüsüyle beni hapishane yemeklerine iyi hazırladın" diye espri yaptı.

Mektup Gershkovich'in ailesiyle konuştuğu dilde, yani Rusça yazılmıştı. Gershkovich'in ailesi Sovyet Rusya'dan kaçıp ABD'ye yerleşmiş.

Annesi "Sabah kahvaltıda bize kremalı sıcak yulaf, yulaf gevreği veya buğday lapası veriyorlar. Aklıma çocukluğum geliyor" diyen satırların kesinlikle oğluna ait olduğunu başka birinin yazmış olamayacağını söyledi. Gershkovich, "Seni çok ama çok seviyorum ve sana sımsıkı sarılıyorum. Avukatlar dün destekleyici sözlerini iletti. Çok teşekkür ederim. Yakında buluşacağımız zamana kadar. Yaz bana" diye yazdı.

Olayın geçmişi

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin muhabiri Evan Gershkovich, Rusya'nın Yekaterinburg kentinde casusluk suçlamasıyla resmen tutuklandı. Moskova'daki mahkeme, 20 yıla kadar hapis cezası istenen gazetecinin 29 Mayıs'a kadar tutuklanmasına hükmetti. Kremlin Sözcüsü Peskov, Gershkovich'in Rus güvenlik makamlarınca "suçüstü halinde yakalandığını" açıkladı.

Gershkovich daha önce Fransız haber ajansı AFP ile Moscow Times ve New York Times gazetelerinde çalışmış ve 6 yıl Rusya'da görev yapmıştı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Gershkovich'in Rusya'nın "askeri endüstri komplekslerinden birine dair devlet sırrı olarak kabul edilen bilgileri topladığını" iddia etti. Kremlin muhabirin “suçüstü” yakalandığını söyledi. Gershkovich, gözaltına alınmasının ardından FSB tarafından Moskova'daki Lefortovo bölge mahkemesine götürüldü. 32 yaşındaki ABD vatandaşı Gershkovich hakkında, Rusya Ceza Kanunu'nun "casuslukla" ilgili 276. maddesi uyarınca ceza davası açıldı. Davada suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. WSJ yetkilileri ise muhabirinin güvenliğine dair endişelerini dile getiriyor.

Gershkovich'in başkent Moskova'dan Yekaterinburg'a gittiği ve daha sonra kendisiyle temasın kesildiği bildiriliyor. Rus gazeteci Dmitry Kolezev, Gershkovich'in "Yekaterinburg'ta askeri operasyona karşı halkın tavrını görmek ve özel güvenlik şirketi Wagner'in bölgede paralı asker toplamasıyla ilgili bir haber üzerinde çalışmak için gittiğini" yazdı.

Kaynaklar: Independent, Sputnik