02 Haziran 2026, Salı
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 02.06.2026 08:24 | Son Güncelleme: 02.06.2026 09:14

Rusya'dan Ukrayna'ya büyük saldırı dalgası: En az 10 ölü, yaklaşık 100 yaralı

Saldırılar öncesinde Ukrayna yönetimi, Moskova'nın büyük bir operasyon hazırlığında olduğu uyarısında bulunmuştu
Rusya'dan Ukrayna'ya büyük saldırı dalgası: En az 10 ölü, yaklaşık 100 yaralı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Rusya, salı günü erken saatlerde başkent Kiev ve Dnipro başta olmak üzere birçok Ukrayna kentine füze ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenledi. Yetkililer, saldırılarda en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 100 kişinin yaralandığını açıkladı.

Saldırılar, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik büyük çaplı bir operasyon hazırlığında olduğuna dair günlerdir yapılan uyarıların ardından geldi.

Dört yılı aşkın süredir devam eden savaşta Rusya, Ukrayna'nın enerji altyapısı ve kritik tesislerini hedef alırken, Ukrayna da bu yıl Rusya'daki petrol tesislerine yönelik saldırılarını artırdı. Her iki taraf da sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığı suçlamalarını reddediyor.

Geçen hafta Kremlin, Rus kontrolündeki Luhansk bölgesindeki bir öğrenci yurduna düzenlenen ve 21 kişinin ölümüne yol açan İHA saldırısına misilleme olarak Kiev'deki hedeflere yönelik "sistematik saldırılar" gerçekleştireceğini duyurmuştu. Ukrayna ise söz konusu saldırıyla bağlantısını reddetmişti.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, gece boyunca düzenlenen saldırılarda dört kişinin yaşamını yitirdiğini, aralarında çocukların da bulunduğu 58 kişinin yaralandığını bildirdi.

Saldırıların ardından çekilen görüntülerde, Kiev'deki yüksek katlı binaların üzerinde büyük patlamalar ve yoğun duman yükseldiği görüldü.

Saldırının yaşandığı bölgede bulunan Olha Mudra, altı yaşındaki kızı Natalia ile birlikte yaptığı açıklamada, "Ne olduğunu anlayamadık, adeta kıyamet gibiydi" dedi.

"Her yer enkazla kaplıydı, her taraf dumandı, hiçbir şey görünmüyordu" diyen Mudra, yıkılan bir apartmanın ve hasar gören araçların önünde konuştu.

Kliçko, bir füzenin isabet ettiği düşünülen 24 katlı bir apartmanda çökme meydana geldiğini ve enkaz altında kalan kişilerin olabileceğini söyledi. Dokuz katlı bir apartmanın da füze parçalarının neden olduğu yangında zarar gördüğü belirtildi.

Kliçko ayrıca, Obolon semtinde düşen füze parçalarının araçlarda yangına yol açtığını, açık alanlarda da yangınlar çıktığını ve bunlardan birinin bir anaokulunun yakınında olduğunu ifade etti.

Görgü tanıkları, binlerce kişinin gece boyunca Kiev metrosuna sığındığını, bazılarının yanlarında kişisel eşyalarını ve yataklarını taşıdığını aktardı. Kentte sabahın ilk saatlerinden sonra da patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.

Dnipro'da altı kişi hayatını kaybetti

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Dnipro kenti ve çevresine düzenlenen füze ve İHA saldırılarında altı kişi öldü, 36 kişi yaralandı. Bölge Valisi Oleksandr Hanzha, yaralıların tamamının hastanede tedavi altında olduğunu ve durumlarının orta seviyede olduğunu açıkladı.

Vali, saldırıların ardından yıkılan konutların, yanan araçların ve hasar gören bir çocuk oyun alanının fotoğraflarını paylaştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bir gün önce yaptığı açıklamada Rusya'nın büyük çaplı bir saldırı hazırlığında olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Zelenskiy gece yayımladığı video mesajında, "Rus saldırılarına ilişkin istihbarat uyarıları geçerliliğini koruyor. Büyük bir saldırı ihtimali var. Bunun hazırlıklarını yaptılar" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkiv bölgesinde de füze ve İHA saldırılarında bir çocuk dahil 10 kişi yaralandı.

Rusya da saldırı altında olduğunu açıkladı

Öte yandan Rusya da kendi topraklarının Ukrayna tarafından hedef alındığını duyurdu. Krasnodar bölgesindeki İlski Petrol Rafinerisi'nin bir İHA saldırısı sonrasında alev aldığı bildirildi.

Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinde ise bir Ukrayna İHA'sının bir eve isabet etmesi sonucu 11 yaşındaki bir çocuğun yaralandığı açıklandı.

Rus haber ajansları, Savunma Bakanlığı'na dayandırdıkları haberlerde Rus hava savunma sistemlerinin gece boyunca toplam 148 Ukrayna İHA'sını düşürdüğünü bildirdi.

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'daki Sivastopol kentinde de hava savunma sistemlerinin İHA saldırılarını püskürttüğü açıklandı.

Reuters, tarafların açıkladığı bilgileri bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı geniş çaplı işgalin ardından başlayan savaş sürerken, çatışmaları sona erdirmeye yönelik diplomatik girişimlerde ise şu ana kadar kayda değer bir ilerleme sağlanamadı. ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin son dönemde ağırlığını Orta Doğu'daki gelişmelere vermesi de sürecin yavaşlamasında etkili faktörlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Reuters