21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.08.2023 21:23 | Son Güncelleme: 28.08.2023 21:43

Satranç ustası Niemann kazandı: Hile tespit edemeyen Chess.com hesabını iade etti

Dünya genelinde 100 milyonu aşkın üyesi bulunan chess.com internet sitesi, Amerikalı satranç ustası Hans Moke Niemann’ın hesabını iade etti. Bu gelişmeyle Niemann ile onu geçen yılki turnuvada hile yapmakla suçlayan platform arasındaki bir ay süren hukuki anlaşmazlık karar bağlanmış oldu
Satranç ustası Niemann kazandı: Hile tespit edemeyen Chess.com hesabını iade etti

Chess.com internet sitesi, ’tüm tarafların anlaşmaya vardığını’’ belirterek Hans Moke Niemann’ın (20) hesabını iade etti. Forbes’in haberine göre; Niemann’ın chess.com’ın organizasyonlarında satranç oynamasına izin verilecek ve ona diğer oyunculardan farklı bir muamelede bulunulmayacak.

Chess.com’ın internet sitesinden yapılan açıklamada, sitenin Niemann’ın muhtemelen online oyunlarda hile yaptığı iddiasını öne sürdüğü Ekim 2022 tarihli rapora atfen ‘’Herhangi bir yüz yüze oyunda hile yaptığına dair belirleyici bir kanıt bulamadık’’ ifadesi yer aldı.

Daha önce Niemann'ın Eylül ayında kendisine karşı kazandığı bir maçta hile yaptığını iddia eden Magnum Carlsen, Niemann'a yönelik suçlamalarından geri adım atarak "Bana karşı oynadığı oyunda hile yaptığına dair kesin bir kanıt olmadığını" açıkladı ve "Niemann ile gelecekteki etkinliklerde oynamaya istekli olduğunu" sözlerine ekledi.

 Niemann davacı olmuştu

20 yaşındaki Hans Niemann, hile iddiaları nedeniyle Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura ve Chess.com'a Ekim 2022’de 100 milyon dolarlık dava açmıştı. Niemann söz konusu isimleri kendisini satranç dünyasında kara listeye almak için işbirliği yaptıklarını, ayrıca davalıların kendisini hile yapmakla suçlayarak karalayıcı beyanlarda bulunduklarını ve bu iddiaların kendisinin dışlanmasına yol açtığını iddia etmişti.

Hile iddiaları nasıl gündeme geldi?

Neimann ve Carlsen arasındaki çekişme geçen yılın başlarında St Louis'de düzenlenen bir satranç turnuvası sırasında başladı. Neimann, ilk oyunlarında Carlsen'i yenmişti. Carlsen bu mağlubiyetin ardından turnuvadan çekildi. Daha sonraki bir turnuvada oynanan ikinci oyunda Carlsen tek bir hamle yaptı ve ardından oyunu bıraktı. Carlsen'in tartışmalı hamleleri, Neimann'ın hileci olduğu yönündeki iddialarla körüklendi. Carlsen turnuvalardan sonra "Niemann kamuoyuna itiraf ettiğinden daha fazla hile yaptı" dedi. Neimann daha sonra 12 ve 16 yaşlarındayken sınırlı çevrimiçi satranç oyunlarında hile yaptığını kabul etti ve bunların hayatının en kötü hataları olduğunu söyledi. Ancak son oyunlarda hile yaptığını reddetti.