05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2022 04:30 | Son Güncelleme: 29.10.2022 10:44

Seçim futbolcuları da böldü gangsterleri de

Brezilya'da Dünya Kupası’nın hemen öncesine denk gelen seçim kampanyasında milli takım forması dahi ülkedeki kutuplaşmadan nasibini aldı. Bolsonaro kampanyalarında formayı sık kullanarak kendi partisinin sembolüne dönüştürdü
Bolsonaro yanlısı bir Brezilyalının köpeği Pepe bir miting öncesinde sahibine selam veriyor.  CAIO GUATELLI/AFP via Getty Images
Bolsonaro yanlısı bir Brezilyalının köpeği Pepe bir miting öncesinde sahibine selam veriyor. CAIO GUATELLI/AFP via Getty Images

Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya hafta sonunda hayati bir seçim için sandık başına gidiyor. Seçimin ilk turunda mevcut devlet başkanı Jair Bolsonaro yüzde 43.2 oranında oy alarak yüzde 48.43 alan solcu aday eski lider Luiz Inácio Lula da Silva’nın ardından ikinci olmuştu.
Lula kampanya boyunca sosyal yaralara ve yoksulluğa parmak basarken Bolsonaro yoğun bir kilise vurgusu yaptı, “Beni iktidardan ancak Tanrı indirebilir” dedi.
Dünya Kupası’nın hemen öncesine denk gelen seçim kampanyasında milli takım forması dahi ülkedeki kutuplaşmadan nasibini aldı.
Bundan yedi yıl önce solcu lider Dilma Rousseff’in yolsuzluk iddialarıyla yargılanması için sokağa dökülenler için sarı-yeşil Brezilya forması bir simge olmuştu. Bolsonaro da kampanyalarında formayı sık kullanarak kendi partisinin sembolüne dönüştürdü. Şimdi turnuva öncesi forma almak isteyen herkese “Bolsonaro’cu” gözüyle bakılıyor. Tabii PSG oyuncusu Neymar’ın da sosyal medyada Bolsonaro’yu desteklediğini ilan etmesi bu algıyı güçlendirdi. Neymar’ı Daniel Alves ve Thiago Silva takip etti. Daha önce de Tottenham Hotspur’dan Lucas Moura ve Fluminense’den Felipe Melo ile eski yıldızlar Rivaldo ve Julio Cesar da Bolsonaro’yu desteklemişti. Lula ise az sayıda eski oyuncudan destek aldı.

“Benim için Bolsonaro fakirler için Lula”

The Guardian gazetesine göre kutuplaşma ülkenin suç çetelerini dahi böldü. Gazeteye konuşan bir silah kaçakçısı “Bolsonaro döneminde her şey daha kolay. Silah bulmak, mühimmat bulmak kolay. Ama yoksulları gözeten lider Lula idi. Ben ve ailem için Bolsonaro daha iyi. Ama kökenlerim için? Buralardaki gecekondu semtlerinde yaşayan çocuklar için?” diye konuştu.
Gazete ilgili haberinde kendisini “Evangelist Hristiyan” diye tanımlayan Bolsonaro yanlısı gangsterlerin de görüşlerine yer verdi. Dünyanın Brezilya seçimlerini dikkatle izlemesinin siyasi olmayan sebepleri de var. The Financial Times’ın haberine göre son dönemde tarla açmak amacıyla Amazon ormanlarını kesme faaliyetleri hızlandı. Anketlerde küçük bir farkla önde görünen Lula seçimi kazanırsa ormansızlaşmayı sıfıra indirme vaadinde bunuyor.