08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2024 19:38 | Son Güncelleme: 10.07.2024 19:48

Seçim sonuçları belirsizliği artırdı: Fransızlar ülkenin yönetilecek durumda olmadığını düşünüyor

Fransa'da ikinci tur seçimlerden çıkan sonuç yönetimde büyük bir belirsizliği de ortaya çıkarırken Fransa'da vatandaşlar arasında yapılan bir anket, mevcut durumda ülkenin yönetilecek durumdan çok uzakta olduğuna dikkat çekiyor
Seçim sonuçları belirsizliği artırdı: Fransızlar ülkenin yönetilecek durumda olmadığını düşünüyor

Elabe tarafından yapılan bir ankete katılanların dörtte üçüne göre, erken genel seçimler ülkeyi derin bir şekilde bölünmüş bir parlamentoya bıraktı ve istikrarlı bir hükümete giden belirgin bir yol olmadan Fransa yönetilemez hale geldi.

Macron'un kararı hatalıydı

Bloomberg'in haberine göre söz konusu anket ayrıca, görüşülen 1002 yetişkinin yüzde 71'inin oylamanın sonuçlarından ve Ulusal Meclis'in yeni yapısından memnun olmadığını gösterdi. Buna ek olarak, katılımcıların üçte ikisi Emmanuel Macron'un parlamentoyu feshetmesinin kötü bir karar olduğunu söyledi.

Macron, merkezci ittifakının Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi tarafından bozguna uğratılmasının ardından aldığı sürpriz karar nedeniyle çokça eleştirildi. Oylama sonucunda alt meclis bölündü ve hiçbir siyasi grup yasa çıkarmak için gerekli çoğunluğa sahip olamadı.

Solcu Yeni Halk Cephesi koalisyonu en fazla milletvekiline sahip olmasına rağmen 577 sandalyeli alt mecliste mutlak çoğunluğu elde etmek için 100'den fazla milletvekili kaybetti.

Fransızlar kararsız

Önümüzdeki günlerde başbakanlık için tek bir aday göstereceğini açıklayan Yeni Halk Cephesi'nin Salı ve Çarşamba günleri internet üzerinden gerçekleştirdiği ankete katılanlar, Macron'un bu kişiyi atayıp atamaması konusunda ikiye bölündü.