27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2022 10:11 | Son Güncelleme: 08.10.2022 11:17

Sessiz istifa'yı yönetebilmek için neler yapabiliriz?

Sessiz istifa kararı olan çoğu kişi bir sonraki adımda neler yapabileceğini bilemiyor ve zihinler daha çok yoruluyor. Bloomberg yazarlarından Jo Constantz sessiz istifa döneminin nasıl yönetebileceğini yazdı
Sessiz istifa'yı yönetebilmek için neler yapabiliriz?

Sessiz istifa kavramı, 2022'nin birkaç yıl önce sosyal medyada viral olan ve renginin mavi mi altın rengi mi olduğuna karar verilemeyen bir elbisenin yarattığı tartışma halini aldı. Sessiz istifanın gerçekçi olmadığını düşünüyor olabilirsiniz ama durumu görme şekliniz, işin hayatınızda oynaması gereken rol hakkındaki bakış açınız için de çok şey söylüyor. Kavram hakkında yazılanlar, bir hak savunuculuğundan tükenmişlikten kaçış durumuna ve yüksek fikirli bir anti-kapitalist manifestoya kadar uzanıyor.

Kimse kovulmak istemez

Bloomberg yazarlarından Jo Constantz’ın kaleme aldığı yazısında bu dönemin onun ve başkaları için yanlış bir dönem olduğunu söylüyor. "İşini yapmak bırakmak değildir" diyen Constantz, en radikal kararları alsak bile çoğumuzun kovulacak kadar bir şeyleri zorlamayacağını savunuyor.

Her halükarda verdiğimiz radikal kararları koşuşturma kültürünün ve zehirli adlandırabileceğimiz  işyerlerinin zihinsel sağlığımız için ne kadar zorlayıcı olabileceğini düşündüğümüzde buna değeceğini biliyoruz. Jo Constantz sessiz istifa olarak adlandırılan özgürlük ve refah vaadiyle ikna olanlar için akılda tutulması gerekenleri maddeler halinde yazdı.

1- Sınırları belirleyin

İzin istemek yerine, sınırlarınızı proaktif olarak belirleyin. Yönetici koç Melody Wilding, Bloomberg Opinion'dan Sarah Green Carmichael'e verdiği röportajda, çoğu insanın muhtemelen fark etmeyeceğini söyledi. Her şeyin acil olması gerekmediğini unutmayın ve neyin acil olduğunu ve yarına kadar neyin bekleyebileceğini siz belirleyin. Yeni bir proje için yeterli zamanınız yoksa sayfalarca mazeret vermenize veya özür dilemenize gerek yok.

2- Verimli olacağınız alanları bulun

Bazen sizin için en uygun üretkenlik hack'lerini ve iş akışlarını bulmak deneme yanılma gerektirebilir. Ancak yüksek profilli paftada dört günlük çalışma denemelerinin gösterdiği gibi çoğu durumda tam 40 saatlik bir çalışma haftası olmadan da üretken olabiliriz. Yeni araştırmalar çalışanların aldıkları davetlerin neredeyse üçte birini reddetmek istediklerini, ancak işyeri normlarına göre hayır demekten çekindiklerini gösteriyor.

3- Fazla anlam yüklemeyin

Birçoğumuz işimizden anlam ve amaç çıkarırız. Ancak klinik psikolog Janna Koretz'in Harvard Business Review'da yazdığı gibi, işinizle aşırı özdeşleşmek sizi aşırı çalışma, endişe, depresyon ve tükenmişlik için daha büyük risk altına sokabilir. Arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirebilirsiniz ve yeni bir hobi denemeyi düşünebilirsiniz.

4- Enerjinizi doğru kullanın

Kişiliklerin işle uyumlu olmadığı çalışma alanlarında hayal kırıklığı ve ayrılma büyük bir sorun yaratıyor. Yerine getirilmeyen bir işe zaman ve enerji harcamak yerine, bir sonraki adımınızın ne olması gerektiğini bulmak için dikkatinizi toplayabilirsiniz.

Jo Constantz sessiz istifanın kendisi için tanımını şöyle yapıyor, "Bu benim için iş stresörlerinin akşamları ve hafta sonları kafamda kirasız yaşamalarına izin vermek yerine, işleri işte bırakmanın doğruluğunu hatırlatan bir tanımdır. Dizüstü bilgisayarımı saat 5 gibi kapatabildiğimde, yürüyüşe çıkabildiğimde ve başka şeyler yapmak için hazır olduğumda bunu yapabilmeyi bir kazanç olarak görüyorum” diyor